Nationale Vrijwilligersprijzen 2021
Gepubliceerd op: 08-01-2021
Geprint op: 16-01-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/2021-vrijwilligersprijzen/
Ga naar de hoofdinhoud

De Vereniging Nederlandse Organisaties (NOV) organiseert voor de tweede keer de Nationale Vrijwilligersprijzen. Vrijwilligers verdienen erkenning en waardering en deze prijzen zijn dé manier om vrijwilligers in het zonnetje te zetten.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport reikt de prijzen uit in juni 2021. Dit jaar is het thema: gezichten werven, ontvangen én behouden. Het NOV is op zoek naar initiatieven, projecten en organisaties waar verschillende mensen aan meedoen. Initiatieven die erin slagen om nieuwe gezichten zich thuis te laten voelen.

Met 'nieuwe gezichten' bedoelt de Vereniging NOV nieuwe vrijwilligers, zoals:

  • Stel dat u binnen een organisatie vooral 60-plussers als vrijwilligers heeft, dan wilt u misschien ook 50-plussers betrekken.
  • Vrijwilligers met een speciale expertise of interesse.
  • Vrijwilligers met een andere (culturele) achtergrond, of expats en vluchtelingen.

Prijzen

Uit alle inzendingen worden 350 vrijwilligers geloot die elk 250 euro winnen. Vrijwilligersorganisaties, landelijke of lokale projecten kunnen 7.500 euro en 12 keer een filmproductie winnen. De VriendenLoterij stelt alle geldbedragen beschikbaar en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport alle filmproducties.

De computer selecteert na 1 mei 2021 in totaal 350 vrijwilligers die een prijs ontvangen.

Categorieën

Er zijn drie categorieën:

  • Landelijke vrijwilligersorganisatie/landelijke projecten.
  • Lokale organisaties/projecten of initiatieven.
  • Individuele vrijwilligers die het afgelopen jaar van onschatbare waarde zijn (geweest) voor zijn of haar organisatie of project.

Aanmelden

Lokale initiatieven en landelijke vrijwilligersorganisaties kunnen een kort filmpje maken waarin duidelijk wordt hoe zij nieuwe vrijwilligers werven en wat zij doen om deze vrijwilligers te behouden. Op de website van de Vereniging NOV staan de criteria omschreven. Aanmelden kan tot uiterlijk 28 maart 2021.

Iedereen die aan vrijwilligerswerk doet, komt in aanmerking voor de Vriendenloterij Passieprijs. Individuele vrijwilligers kunnen tot uiterlijk 1 mei 2021 worden aangemeld op de website van de Vereniging NOV. Aanmelden kan tot uiterlijk 1 mei 2021.

Meer informatie

Vorig jaar maakte Minister Hugo de Jonge via Facebook Live de hoofdprijzen bekend. Irene Moors, Eppo Bruins, Marianne Besselink en Marc de hond deelden digitaal de prijzen uit. Op de website van de Vereniging NOV staan de winnaars van 2020.

Bij vragen kunt u contact opnemen met de landelijke organisatie vrijwilligersprijzen@nov.nl.