De 10 van 010
Gepubliceerd op: 13-04-2021
Geprint op: 04-05-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/10-van-010/
Ga naar de hoofdinhoud

Zeven dieren en drie planten: zij staan dit jaar symbool voor de biodiversiteit in Rotterdam. Gemeente Rotterdam heeft samen met haar partners in de stad daarom deze '10 van 010' benoemd om de biodiversiteit in de stad te verrijken.

Een rijke biodiversiteit is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Steden spelen een belangrijke rol bij behoud en herstel van biodiversiteit wereldwijd. Vanaf deze maand stellen we iedere maand een plant of dier centraal en vertellen we wat u kunt doen om deze icoonsoort te helpen.

De 10 van 010

De 10 van 010 bestaat uit zoogdieren zoals de egel, de vos en de laatvlieger (vleermuis) en insecten zoals de rosse metselbij en de kleine vuurvlinder. De bloemen en planten die prijken op de lijst zijn de steenbreekvaren, de zwanenbloem en de zoete kers. De zanglijster representeert de vogels, en de snoek maakt de lijst af. Samen dragen zij bij aan een groene, waterrijke, weelderige stadsnatuur, rijk aan biodiversiteit.

Aan de slag met biodiversiteit

Rotterdam werkt aan de biodiversiteit van de stad. Het welzijn en de gezondheid van mensen, en het functioneren van de economie staan in directe relatie met de stand van de biodiversiteit, aangezien de natuur ons voorziet van voedsel, water, grondstoffen en schone lucht. Een gezonde balans tussen mensen, flora en fauna is daarom essentieel. Eind 2020 werd de Uitvoeringsagenda Biodiversiteit vastgesteld, waarmee we de komende jaren samen met bewoners en partners in de stad werken om de stadsnatuur van Rotterdam mooier, duurzamer en biodiverser te maken.

Wethouder Bert Wijbenga: 'Met de Uitvoeringsagenda Biodiversiteit geven we de flora en fauna in Rotterdam extra aandacht. Dat is echt van belang om onze stadse omgeving gezond te houden. Insecten en andere dieren en planten in alle lagen hebben niet zo gek veel anders nodig dan wij mensen: voldoende eten en een geschikte leefomgeving. Met groene en waterrijke plekken in de stad, werken we daar aan.'

Doe mee!

De 10 van 010: heeft u ze al gezien? Half april ontmoet u de eerste. Op uw balkon, in de tuin of zomaar ergens in de stad. Daarna volgt elke maand een nieuwe plant of nieuw dier. Op deze manier kan iedereen een bijdrage leveren aan herstel van de biodiversiteit. Maak uw balkon of tuin groener, nodig een bij uit, doe mee met de vogel- of egeltelling en probeer een vos te spotten. Want biodiversiteit is belangrijk, maar natuurlijk ook gewoon leuk!

Meer informatie

Aankomend weekend op zaterdag 17 april en zondag 18 april is de jaarlijkse Nationale Bijentelling. Iedereen kan hieraan meedoen door een half uur bijen te tellen in de tuin of op het balkon. Misschien ontmoet u de wel de rosse metselbij! Kijk voor tips en meer informatie op de website van de Nationale Bijentelling.