Rotterdam wint NK Tegelwippen
Gepubliceerd op: 10-10-2020
Geprint op: 25-10-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/010-wint-nk-tegelwippen/
Ga naar de hoofdinhoud

Het was een spannende nek-aan-nek race tussen Amsterdam en Rotterdam. Maar Rotterdam heeft de Gouden Tegel in ontvangst mogen nemen! Rotterdammers wipten bijna 1500 tegels meer dan Amsterdammers.

In mei trapte wethouder Wijbenga en zijn Amsterdamse evenknie Wethouder Ivens het NK Tegelwippen af. Ruim 90.000 stoeptegels werden verruild voor gras, bloemperken en geveltuinen om zo beide steden groener, leefbaarder, meer klimaatadaptief en biodivers te maken. Amsterdam wipte uiteindelijk 46484 tegels en Rotterdam 47942. Bij elkaar opgeteld zijn dat 94.426 tegels. Hiermee is ruim 1 hectare groen aangelegd in beide steden, oftewel meer dan het voetbalveld van de Kuip!

Trots!

Wethouder Wijbenga is erg trots op Rotterdam: ‘Het NK heeft het beste in de Rotterdammer naar boven gehaald. We hebben keihard gewerkt aan deze klus. Heel veel Rotterdammers hebben meegeholpen met het vrolijker maken van straten en pleinen, het beter opvangen van water, overal vergroening en gezonder maken van de stad. Het is ons gelukt, we hebben gewoon gewonnen!'

De ideale burenactiviteit

De hele zomer riepen we bewoners op tegels te verruilen voor planten, bloemen en/of struiken. Op de 1.000 geveltuinen campagne reageerden Rotterdammers héél enthousiast. Drijvende kracht achter die actie Raymond Landegent: ‘Zoveel mensen gingen aan de slag in hun buurt of straat en legden 959 nieuwe geveltuinen aan. In Oud-Mathenesse zijn 40 geveltuinen gerealiseerd, in Kralingen 10 eetbare geveltuinen, op de Prins Hendriklaan op het Noordereiland staken bewoners elkaar aan en zijn er 20 geveltuinen gerealiseerd, het Hoogkwartier is groener geworden door de plaatsing van 10 blauwe regens, de Dunantstraat en de St. Jobskade zijn flink vergroend, bij de Jan van Loonsflat is 40 meter geveltuin gerealiseerd en ga zo maar door. Het was de ideale buren-activiteit die tijdens corona wél door kon gaan.’

Record geveltuin

Twee hoogtepunten waren de aanleg van de twee langste geveltuinen van Nederland. Met de hulp van 50 vrijwilligers is 142 meter geveltuin aangelegd bij de Kroon in Rotterdam-west. En zelfs een record van 200 meter geveltuin bij woongebouw de Peperklip in Rotterdam-Zuid. Ook het planten van 1.300 sneeuwballen door de hele stad heeft bijgedragen aan de winst.

Wilt u ook een geveltuin?

Een groene geveltuin of tuin zorgt voor een fijnere leefomgeving. Het is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor verkoeling op hete dagen en voor wateropvang tijdens hevige regenbuien. Kijk op de pagina Geveltuinen hoe u zelf een geveltuin kunt maken.

Meer informatie

Het NK Tegelwippen is een initiatief van Dus Wat Gaan Wij Doen, Rotterdams Weerwoord en Amsterdam Rainproof.