Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Naamswijziging koloniale achternaam

Rotterdammers die voorouders hebben die tot slaaf gemaakt zijn kunnen een achternaam hebben die verwijst naar dit pijnlijke verleden. Bijvoorbeeld naar een plantage of een slaveneigenaar.

Als Rotterdammers die achternaam willen veranderen, kan dat nu gratis. De gemeente Rotterdam vergoedt de kosten voor deze verandering.

Emotioneel proces

Uw achternaam veranderen kan een emotioneel proces zijn. De gemeente Rotterdam biedt begeleiding en ondersteuning bij dit proces. Daarom werken we vanaf mei met Diaspora Wellhouse. Zij helpen Rotterdammers die meer willen weten over naamswijziging. Ook kunnen zij u in contact brengen met cultuursensitieve professionals die de psychologische verklaring leveren die u nodig hebt bij deze aanvraag. Daarnaast biedt Diaspora Wellhouse dit jaar ook een publiekelijk bewustwordingsprogramma waar de culturele context van naamswijziging besproken zal worden. Vanaf 22 mei 2023 kunnen geïnteresseerden terecht voor meer informatie op de website van Diaspora Wellhouse.  Wilt u in de tussentijd meer weten, mail dan naar community@diasporawellhouse.com. Link opent een externe pagina.

Landelijke regeling

De aanvraag voor de naamswijziging gaat via Justis. Dat is de organisatie die de verzoeken voor naamswijziging ontvangt en beoordeelt. Bij de aanvraag moet onder meer een verklaring van een psycholoog zitten. Dat is om aan te tonen dat u als aanvrager last heeft van uw huidige achternaam. Psychische hinder noemen we dat. De aanvraag voor naamswijziging kost 835 euro plus de kosten van uw geboorteakte (15,70 euro) en rekeningen voor een psycholoog. Justis werkt aan een speciale landelijke regeling voor alle nazaten van tot slaaf gemaakten. Zij kunnen dan kosteloos hun achternaam laten veranderen. En een verklaring van een psycholoog is dan ook niet meer nodig.  

Vergoeding door de gemeente

De gemeente Rotterdam voert deze regeling nu al in. Dat betekent dat de gemeente de kosten vergoedt van uw naamswijziging. De gemeente betaalt de kosten voor uw aanvraag tot naamswijziging, het afschrift van de geboorteakte en tot 300 euro aan kosten voor de psycholoog. 

Let op: U kunt alleen een vergoeding aanvragen als u zelf nog geen kosten heeft gemaakt. Kosten voor het eigen risico van de zorgverzekering (voor het bezoek aan de psycholoog) of zaken als een nieuw paspoort of rijbewijs moet u als de aanvrager zelf betalen.

Voorwaarden

Uw achternaam veranderen kan alleen onder een aantal voorwaarden. De gemeente heeft daar geen invloed op. Lees daarom goed de voorwaarden van Justis in de brochure naamswijziging. Link opent een externe pagina (pdf, Justis.nl). En de veelgestelde vragen hieronder. In 2024 veranderen deze voorwaarden.

Vragen en antwoorden

Meer informatie

De naamswijzigingsvergoeding van de gemeente Rotterdam is onderdeel van het stadsprogramma Ons koloniale en slavernijverleden en de stad van nu.

Hoe u een naamswijziging kunt aanvragen bij Justis leest u op de website van Justis. Link opent een externe pagina. Voor inhoudelijke vragen over het proces van de naamswijziging kunt u bellen met Justis. Zij zijn op kantoortijden bereikbaar via telefoon 088 998 22 00 of het online contactformulier.. Link opent een externe pagina