Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Mobi-Mix

In het Europese project Mobi-Mix werkte de gemeente Rotterdam samen met internationale steden, bedrijven en kennisinstellingen aan deelmobiliteit en 'Mobility as a Service' (MaaS).

De inzet van deelmobiliteit en MaaS is een van de oplossingen om CO2-uitstoot te verminderen. Mobi-Mix ging van start in maart 2020 en duurde tot 2022. Rotterdam was projectleider van het project. Het project werd betaald met subsidie vanuit het programma 'Interreg 2 Seas' van de Europese Unie.

  Logo MOBI-MIX

  Doelstellingen Mobi-Mix

  Eén van de doelstellingen van de klimaatopgave waar we voor staan is het verminderen van CO2-uitstoot. Dat vraagt om slimme keuzes en oplossingen.

  In het project Mobi-Mix werkte de gemeente Rotterdam samen met Europese steden, kennisinstellingen en universiteiten. We onderzochten de mogelijkheden, deelden onze kennis en ervaringen en leerden van elkaar. Met als doel deelmobiliteit en MaaS nog efficiënter in te zetten en zo bij te dragen aan de beleidsdoelstellingen.

  Samenwerking

  De steden en regio’s waarmee we samenwerkten zijn: Antwerpen, Mechelen, Norfolk en Valenciennes. Daarnaast werkten we samen met kennisinstellingen: Cambridge Cleantech, Transalley technology park, POLIS, CoMoUK, de universiteit van Gent en de Gustave Eiffel universiteit.

  Resultaten Mobi-Mix

  • We hebben met alle betrokken partijen een handboek ontwikkeld om slimme mobiliteitsoplossingen zoals deelvervoer en MaaS efficiënt toe te passen. Het handboek biedt steden handvatten en voorbeelden om de samenwerking met de private sector te verbeteren.
  • Mobi-Mix draagt in Rotterdam bij aan drie projecten met verschillende vormen van deelmobiliteit:
   • We bieden deelauto’s aan zonder vaste parkeerplek in de stad 'Free-floating'.
   • We bieden deelauto’s aan met een vaste parkeerplek in de stad 'Stationbased'. Een voorbeeld hiervan is de Kruispleingarage.
   • We bieden bewoners de mogelijkheid om in een coöperatie een deelauto te huren.
  • We zorgen met deelmobiliteit en MaaS voor duurzame mobiliteit in de steden en dragen zo bij aan de klimaatdoelstellingen en de doelstellingen van het Stedelijk Verkeersplan Rotterdam.
  • Door onderzoek krijgen we meer inzicht in de verschillende toepassingen en mogelijkheden van deelmobiliteit. Dit verwerken we in het Stedelijk Verkeerplan Rotterdam en in een nieuwe versie van het handboek.
   Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

   Meer informatie

   Meer informatie over dit project is te vinden op de website van Interreg2seas. Link opent een externe pagina en de website van het project Mobi-Mix (Engelstalig).

   Kijk voor meer informatie over deelmobiliteit op de pagina Deelvervoer.