Met een Wob-verzoek vraagt u de gemeente om informatie over een bestuurlijk onderwerp openbaar te maken.
Veel informatie die de gemeente heeft, kunt u lezen op de website of in folders van de gemeente. Maar niet alle informatie is openbaar. De gemeente kan onder voorwaarden informatie openbaar maken, als u dat wilt.
Wob-verzoek of toch iets anders?
U kunt een Wob-verzoek op 4 manieren indienen:
1. Als burger dient u online een verzoek in via de knop Wob-verzoek indienen. Door in te loggen met Digid kunt u de voortgang van uw Wob-verzoek online volgen.
2. Als bedrijf een Wob-verzoek online indienen. Door met eHerkenning in te loggen kunt u de voortgang van uw Wob-verzoek online volgen.
3. Wob-verzoek online indienen en verzoek niet kunnen volgen in het digitale loket. Hierdoor krijgt u alleen een besluit op uw verzoek.
4. Wob-verzoek per post indienen en verzoek niet kunnen volgen in het digitale loket. Hierdoor krijgt u alleen een besluit op uw verzoek. Stuur uw verzoek naar: Gemeente Rotterdam, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam
Meer informatie over de Wob vindt u op de website van de Rijksoverheid. Hier kunt u lezen over bijvoorbeeld:
Het indienen van een Wob-verzoek is gratis.
U geeft in uw Wob-verzoek het volgende aan:
Uiterlijk 4 weken. Deze periode kan met 4 weken worden verlengd als er redenen zijn.
Als de gemeente niet op tijd beslist over uw Wob-aanvraag of bezwaarschrift tegen een Wob-besluit, dan kunt u bezwaar maken. Daarnaast kunt u ook direct beroep instellen bij de rechtbank Rotterdam. Om in beroep te gaan, moet u eerst de gemeente schriftelijk in gebreke stellen over het niet tijdig beslissen van uw aanvraag of bezwaar.
Iedereen mag een verzoek om informatie indienen over gemeentelijk beleid en uitvoering.
Op de webpagina Officiele bekendmakingen leest u dat Wob verzoeken alleen via een online formulier of per post ingediend mogen worden bij de gemeente Rotterdam.
Na ontvangst van uw Wob-verzoek bekijkt de gemeente of de informatie er is en of deze kan worden gegeven. In de Wob staat wanneer informatie niet gegeven kan worden. Dit is bijvoorbeeld het geval als personen of bedrijven informatie vertrouwelijk hebben gegeven aan de gemeente. Als blijkt dat een andere overheidsinstantie over uw verzoek gaat, dan wordt uw informatieverzoek doorgestuurd en krijgt u hiervan schriftelijk bericht.
Heeft u nog vragen, neem dan contact op.
Besluiten op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vindt u in de databank WOB-verzoeken en WOB-besluiten.