Terrasvlonder
Gepubliceerd op: 04-04-2018
Geprint op: 15-10-2019
https://www.rotterdam.nl/loket/terrasvlonder/
Spring naar het artikel

U bent (horeca)ondernemer en heeft een exploitatievergunning. U kunt uw terras uitbreiden met een vlonder.

(Horeca-)ondernemers kunnen op één of meerdere parkeerplaatsen voor hun horeca-inrichting een terrasvlonder plaatsen en exploiteren. Dit kan in de periode 15 mei tot en met 15 oktober 2019.

Online vergunning aanvragen

Via de knop 'Aanvragen vergunning terrasvlonder ' vraagt u een vergunning aan. Voor de aanvraag heeft u eHerkenning nodig.

Let op: bij uw aanvraag moet u een situatietekening toevoegen. Zorg ervoor dat u de tekening digitaal beschikbaar heeft als u de aanvraag indient.

In 2019 kost de uitbreiding van de exploitatievergunning met een terrasvlonder € 130,-.

Binnen 2 weken wordt een beslissing genomen op de aanvraag om de vergunning met een terrasvlonder tijdelijk uit te breiden.

(Horeca)ondernemers met een exploitatievergunning.

Naast de gebruikelijke regels voor horeca-inrichtingen en terrassen geldt voor een terrasvlonder een aantal extra voorwaarden.

  • U bent in het bezit van een geldige exploitatievergunning.
  • Terrasvlonders zijn in de hele stad mogelijk, tenzij ze expliciet zijn uitgesloten in het horecagebiedsplan van het betreffende gebied. Daarnaast zijn terrasvlonders alleen mogelijk aan de voorzijde van een horeca-inrichting.
  • Terrasvlonders grenzen aan het trottoir.
  • Er moet minimaal 20 cm tussen de rijbaan en de terrasvlonder zitten.
  • Een terrasvlonder beslaat vanaf de gevel van de horeca-inrichting, niet meer dan 3 parkeerplaatsen
  • Het terras moet open en toegankelijk zijn.
  • Een terrasvlonder is niet toegestaan op een parkeerterrein, een laad- en loszone, een invalideparkeerplaats of een plaats met een elektrisch laadpunt.
  • Wanneer de parkeerdruk in de straat of gebied te hoog is dan is een terrasvlonder niet mogelijk.
  • Een terrasvlonder mag de verkeersveiligheid niet in negatieve zin beïnvloeden.

Meer informatie vindt u in de Horecanota Rotterdam 2017-2021.

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen of u kunt mailen naar horecavergunningen@rotterdam.nl

Nee, een terrasvlonder mag alleen geplaatst worden wanneer u uw exploitatievergunning heeft uitgebreid. Het plaatsen van een terrasvlonder is voor eigen risico.

Het schenken van alcoholhoudende drank op de terrasvlonder is alleen toegestaan als de horeca-inrichting in het bezit is van een geldige Drank- en Horecawetvergunning.

Nee, het is verplicht om een vlonder op de parkeerplaatsen te plaatsen om daarop een terras te exploiteren. Om de veiligheid van gebruikers van het tijdelijke terras en de overige weggebruikers te kunnen verzekeren, is het noodzakelijk dat 20cm tussen de rijbaan en de terrasvlonder vrij blijft. De eventuele ombouw van een terrasvlonder heeft een open karakter en mag niet hoger zijn dan 1,25 meter.

De terrasvlonder is uitsluitend ingericht en bedoeld om eten en drinken  ter plekke te nuttigen. Het plaatsen van een buitenbar of een barbecue op de terrasvlonder is niet toegestaan.

Ja, gedurende (weg)werkzaamheden of wanneer er een evenement plaatsvindt dan kan het zijn dat u de terrasvlonder tijdelijk moet verwijderen. U wordt tijdig geïnformeerd over welke periode de terrasvlonder verwijderd moet zijn.