Parkeervergunning bedrijven
Gepubliceerd op: 31-01-2017
Geprint op: 22-10-2019
https://www.rotterdam.nl/loket/parkeervergunning-bedrijven/
Spring naar het artikel

Is uw bedrijf gevestigd in een betaald parkeergebied in Rotterdam? Dan kunt u een parkeervergunning aanvragen.

U vraagt online de parkeervergunning aan met eHerkenning.

Online inzien, wijzigen, opzeggen

Heeft u al een (aanvraag voor een) parkeervergunning, dan kunt u deze online inzien, wijzigen of opzeggen.

Langskomen
Als u wilt langskomen, moet u een afspraak maken voor het aanvragen, opzeggen of wijzigen van een parkeervergunning bedrijven. U kunt ook telefonisch een afspraak maken via 14010. U kunt ook iemand officieel toestemming geven (machtigen) om voor u aan de balie een parkeervergunning bedrijven aan te vragen.

Bent u nieuw ingeschreven in het handelsregister of heeft u een adreswijziging doorgegeven?
Het duurt 3 weken voordat deze gegevens in Mijn Loket zijn verwerkt.

Kosten Kwartaal Jaar
2019 € 116,40 € 465,60

Op de pagina betaald parkeren vindt u ook de kosten van vorig jaar.

U moet opgeven: 

 • het KvK nummer/ vestigingsnummer
 • het kenteken.

Als het gaat om een automatische incasso moet u ook het bankrekeningnummer invullen.

 • online:  direct
 • post:     vijf werkdagen
 • balie:    direct
 • uw bedrijf (organisatie/instelling/school) is gevestigd in een betaald parkeergebied
 • de (neven)vestiging van het bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel op het adres waarvoor de parkeervergunning wordt aangevraagd
 • bij het bedrijf of bedrijvencomplex hoort geen garage of eigen parkeerterrein
 • uw auto voldoet aan de milieu eisen: 
  - de auto rijdt op benzine of LPG en is niet ouder dan 1 juli 1992
  - de auto rijdt op diesel en is niet ouder dan 1 januari 2001
  - de vrachtauto heeft een euroklasse niet lager dan 4

Bij bedrijven is een maximaal aantal vergunningen per vestiging vastgesteld aan de hand van het type bedrijf en eventueel het aantal werknemers. Voor deze gegevens wordt het handelsregister geraadpleegd.

Een school of onderwijsinstelling kan per vestiging voor maximaal een op de twee docenten via het schoolbestuur een parkeervergunning krijgen. Meer informatie vindt u op de pagina betaald parkeren.

Voldoet u niet aan de voorwaarden?

Misschien komt u in aanmerking voor een tijdelijke parkeervergunning.

Niet in loondienst en stichtingen

U kunt ook voor de volgende medewerkers een parkeervergunning aanvragen:

 • vrijwilligers, zzp-ers of medewerkers die niet in loondienst zijn
 • medewerkers bij een stichting

U stuurt de aanvraag per post op. Meld in uw aanvraag de functies van de medewerkers.

De parkeervergunning kunt u na toewijzing direct gebruiken. Voor het gebruik van de parkeervergunning bekijkt u de voorschriften.

Meer informatie vindt u op de pagina parkeren.

U kunt met meerdere voertuigen gebruik maken van uw parkeervergunning.
Er kan met één auto tegelijk geparkeerd worden.

Alle voorwaarden voor een aanvraag vindt u in het Uitvoeringsbesluit parkeren.

Heeft u nog vragen, neem dan contact op.

Gaat uw bedrijf verhuizen, maar blijft u in dezelfde parkeersector?
Als u geen eigen parkeervoorziening heeft op het nieuwe adres, dan kunt u de parkeervergunning ook op uw nieuwe adres gebruiken. Geef wel de adreswijziging door aan de Kamer van Koophandel. Deze gegevens worden na drie weken door de gemeente Rotterdam overgenomen.

Gaat uw bedrijf verhuizen naar een andere parkeersector?
Als u geen eigen parkeervoorziening heeft op het nieuwe adres, dan moet u zelf een nieuwe parkeervergunning aanvragen. De parkeervergunningen die zijn verleend op het oude adres worden namelijk door de gemeente ingetrokken.

Het duurt ongeveer drie weken voordat de gemeente de nieuwe adresgegevens doorkrijgt van het handelsregister. Pas na die drie weken kunt u online een parkeervergunning aanvragen. Als u hier niet op wilt wachten, kunt u uw aanvraag per post doen . Als u naar 14 010 belt, wordt het formulier naar u opgestuurd.

Heeft u de parkeervergunning na de verhuizing niet meer nodig?
Dan kunt u deze online opzeggen via de pagina Parkeren Online of via het formulier 'opzegging parkeervergunning'. Als u het formulier per post opstuurt, moet u rekening houden met een langere verwerkingstijd.

U komt alleen in aanmerking voor een tijdelijke vergunning als u voldoet aan de voorwaarden. Deze kunt u vinden onder het kopje 'voor wie' op de pagina tijdelijke parkeervergunning.

U kunt altijd gebruik maken van parkeerkaarten.
De parkeerkaarten bestelt u via de pagina parkerenonline of per post via:

Gemeente Rotterdam
t.a.v. Publiekszaken
Postbus 70013
3000 KR Rotterdam.

Wanneer u een motorvoertuig moet parkeren op een plaats waar dat niet is toegestaan, kunt u misschien in aanmerking komen voor een ontheffing parkeerverbod.

Het kan voorkomen dat er voor een parkeersector een wachtlijst is. Dit wordt aangegeven bij de behandeling van de aanvraag van uw parkeervergunning.

U heeft de mogelijkheid om een tijdelijke vergunning aan te vragen voor een naast gelegen sector zodra u op de wachtlijst bent geplaatst.

Als u wilt weten in welke parkeersectoren er een wachtlijst is, neem dan contact op met het algemene telefoonnummer 14 010.

U kunt het kenteken online wijzigen in Mijn Loket. Via “Producten inzien/wijzigen” krijgt u een overzicht van uw parkeervergunning(en). Daarna klikt u bij de betreffende vergunning op “details/wijzigen” en vervolgens op de knop Kenteken(s) Beheer. In dit scherm kunt u kentekens wijzigen/activeren.

Al opgevoerde kentekens activeert u snel op uw telefoon of tablet via de kentekenapp met eHerkenning. Dit is een link naar een mobiele website met alleen de mogelijkheid om kentekens van al uw parkeervergunningen te activeren. Het is mogelijk om op actieve kentekens, vestigingsnummer of sector te zoeken.

Buitenlandse kentekens kunt u alleen per post aanpassen. U kunt het ingevulde formulier 'wijzigen kenteken' met de nodige documenten:

Een eHerkenningsmiddel is een inlogmiddel waarmee u veilig kunt inloggen op webdiensten of het digitale loket van aangesloten organisaties.

Het daadwerkelijke aanvragen van uw eHerkenningsmiddel doet u bij een erkende leverancier en niet op deze website. Wij raden u aan om het stappenplan te doorlopen.

Welk eHerkenningsniveau is van toepassing?
EHerkenningsniveau 1 is voldoende om kentekens te kunnen wijzigen en activeren. Maar het is met dit niveau niet mogelijk om een medewerker te machtigen voor de parkeerproducten van alleen een specifieke vestiging. Als u dit wilt, is eHerkenningsniveau 2 noodzakelijk.

Rotterdam kent twee soorten parkeervergunningen:

 • de parkeervergunning
 • de belanghebbendenvergunning.

Met een parkeervergunning parkeert u in een parkeersector onbeperkt (24 uur per dag en 7 dagen per week) op plaatsen met een parkeerautomaat.

Een belanghebbendenvergunning is een vergunning in een parkeersector waar alleen vergunninghouders mogen staan. Bezoekers kunnen in deze sector niet parkeren. Er staan ook geen parkeerautomaten. Belanghebbendenvergunningen komen alleen voor in het gebied rondom de Lijnbaan en de Binnenrotte.

Kijk in de informatiebladen parkeersector1 en parkeersector3. In de infobladen vindt u de straten waar dit geldt.