Hondenbelasting
Gepubliceerd op: 16-01-2017
Geprint op: 23-01-2019
https://www.rotterdam.nl/loket/hondenbelasting/
Spring naar het artikel

Sinds 1 januari 2018 is de hondenbelasting vervallen. Tot die tijd was het afdragen van hondenbelasting verplicht. Het aanmelden of afmelden van uw hond hoeft dus niet meer.

Binnen 3 jaar na het ontstaan van de belastingplicht kan er nog een aanslag voor de hondenbelasting worden opgelegd. U moet deze aanslag hondenbelasting betalen.

Maak een afspraak om uw vragen te stellen over de aanslag hondenbelasting. U kunt online een afspraak maken of telefonisch via 14 010 om langs te komen bij Belastingen.

U kunt bezwaar maken als u het niet eens bent met een aanslag hondenbelasting, die is opgelegd in de afgelopen 3 jaar.

  2016 2017 2018
eerste hond € 114,00 € 102,20 niet van toepassing
elke volgende hond € 180,50 € 161,80 niet van toepassing
kennel € 361,40 € 323,90 niet van toepassing

Kennels moeten geregistreerd zijn bij de Raad van beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

De behandeling van een bezwaar duurt 4 tot 6 weken.

Iedereen die in Rotterdam woont en één of meerdere hond(en) heeft, betaalde tot 2018 hondenbelasting. Dit gold dus ook voor puppies, waakhonden en honden die (bijna) nooit op straat komen.
Alleen voor blindengeleidehonden, politiehonden en sohohonden betaalde u geen hondenbelasting. Sohohonden zijn door een erkend instituut opgeleide honden voor bijvoorbeeld visueel en lichamelijk gehandicapten.

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen.

Als u te veel of dubbel heeft betaald, stuurt u dan het betaalbewijs naar:

Gemeente Rotterdam
Belastingen
Postbus 924
3000 AX Rotterdam

Een betaalbewijs kan zijn:

  • (een kopie van) een bankafschrift, waarop de betaling staat; of
  • een printscreen van de internetbetaling, met hierop het rekeningnummer en de betaling.

U krijgt een brief met daarin het bedrag dat u terugkrijgt. De gemeente betaalt terug binnen een termijn van drie tot zes weken. Er wordt nooit contant geld teruggegeven aan de kas van Belastingen.

Geen rekeningnummer bekend bij Belastingen
U krijgt een brief met daarin het verzoek om het rekeningnummer door te geven, waarop het geld terugbetaald moet worden. Zodra de gemeente deze gegevens van u ontvangen heeft, wordt het geld aan u terugbetaald.

Wel rekeningnummer bekend bij Belastingen
U krijgt een brief waarin staat dat u het bedrag krijgt terugbetaald op uw rekeningnummer dat bij Belastingen bekend is. Wilt u dat in de toekomst een ander rekeningnummer wordt gebruikt voor terugbetalingen? U moet dan zo snel mogelijk een ander rekeningnummer doorgeven aan Belastingen.