Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Kinderburgemeester en kinderraad

Sinds maart 2022 heeft Rotterdam een eigen kinderburgemeester. Vanaf het nieuwe schooljaar vertegenwoordigt Dominique uit groep 8 de kinderen van Rotterdam.

De kinderburgemeester is de stem voor alle kinderen in Rotterdam. Kinderen kunnen bij de kinderburgemeester terecht met ideeën voor de gemeente. Zij praat met mensen die belangrijke beslissingen nemen. En zij vraagt aandacht voor onderwerpen die kinderen belangrijk vinden zoals pesten, klimaat en bewegen.

Kinderraad

Eén van de dingen die oud-kinderburgemeester Louey Zerourou heeft opgezet is de kinderraad om samen met andere kinderen ideeën uit te wisselen. Ook tijdens de termijn van de nieuwe kinderburgemeester is er een kinderraad. De kinderraadsleden zijn: Yara, Alissia, Mehdi en Anuska. Zij helpen en adviseren de kinderburgemeester bij haar taken en denken mee over beleid van de stad.

De kinderagenda: 5 belangrijke thema's

De kinderburgemeester en kinderraad gaan zich samen inzetten voor de 5 thema's die belangrijk zijn voor kinderen. De kinderen hebben zelf de thema’s gekozen:  pesten en discriminatie, veiligheid, integratie, klimaat, groen en armoede. Deze thema’s komen op de kinderagenda te staan. Door middel van de kinderagenda vragen de kinderburgemeester en de kinderraad extra aandacht voor deze thema's bij de gemeente en andere organisaties.

De kinderraadsleden verdelen onderling de vijf thema's en gaan daar dan op hun eigen school mee aan de slag.

Leren meedenken, meedoen en meebeslissen is de basis van onze democratie. De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk om ook de stem van onze jongste inwoners te horen.

Ook bezoekt de kinderburgemeester bijeenkomsten die ook voor kinderen belangrijk zijn. Hij geeft toespraken en knipt op zijn tijd een lintje door. Dit doet hij samen met de kinderraad.

Bekijk de thema's van de Kinderagenda 2023-2024 

Betrokken stad

Vanuit het programma Betrokken Stad wil de gemeente kinderen meer betrekken om verder te bouwen aan de stad. De keuzes die de gemeente nu maakt, betekenen ook iets voor de toekomst van jonge Rotterdammers. Ze kunnen nu al nadenken over hun eigen directe leefomgeving en toekomst, en hoeven niet te wachten totdat ze groot zijn en er van alles is ontwikkeld. En als ze nu al meedoen, zullen ze ook later meer betrokken zijn bij de stad.

Meer informatie

Hebt u vragen voor de kinderburgemeester? Of wilt u meer weten over de kinderburgemeester en de kinderraad? Neem dan contact op met kinderburgemeester@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.