Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Invoering betaald parkeren in het zuidelijk deel van IJsselmonde, inclusief Hordijk

De gemeente Rotterdam is van plan om betaald parkeren in te voeren in het zuidelijk deel van IJsselmonde, inclusief Hordijk. Het is de bedoeling om dat vanaf maart 2025 te doen.

Betaald parkeren zal gelden van:

  • maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 23.00 uur.
  • zondag van 12.00 tot 23.00 uur.

Regulier parkeertarief:  prijspeil 2024, 2,08 euro per uur.
Tarief 2025 wordt later vastgesteld.

Bewoners en ondernemers binnen deze parkeersector worden hierover per brief geïnformeerd.

Uitgestelde invoeringsdatum

Het oorspronkelijke moment van invoeren stond gepland in 2023. Hier kwamen veel reacties op.
Vanuit bewoners, ondernemers en de wijkraad IJsselmonde ontstond vraag naar maatwerk voor bepaalde doelgroepen. De gemeente heeft daarnaar geluisterd.
Er zijn maatwerkproducten ontwikkeld voor sportverenigingen, bepaalde maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, kinderopvang, crèches en zorgaanbieders. Zij komen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor deze maatwerkproducten.
Meer informatie over de maatwerkproducten is te vinden op de pagina maatwerk-parkeerproducten.

Waarom betaald parkeren?

Het gemeentebestuur besloot in 2022 om overal binnen de ring van Rotterdam betaald parkeren in te voeren. In de praktijk zorgt betaald parkeren in de ene wijk, bijna altijd voor méér parkeerders in de wijk waar parkeren nog gratis is. Die overlast willen wij voorkomen. De invoering van betaald parkeren doen we daarom snel. Wijk voor wijk.

Parkeervergunningen

Bewoners, bedrijven en organisaties kunnen een parkeervergunning aanvragen. De regels voor het aanvragen van een parkeervergunning en de tarieven staan op de pagina parkeervergunning.
Bewoners kunnen ook een bezoekersparkeervergunning aanvragen. Daarmee parkeert hun bezoek goedkoper.
Bewoners van Pendrecht, Wielewaal, Zuidwijk, Zuiderpark, Lombardijen en IJsselmonde die 3 auto’s hebben op hetzelfde adres, kunnen 3 parkeervergunningen aanvragen.
Dit kan handig zijn voor jongeren die - door de woningnood - bij hun ouders wonen en een eigen auto hebben. 
Meer informatie staat op de pagina maatwerk-parkeerproducten.
Let op: De parkeervergunning kan pas worden aangevraagd als het besluit is genomen.

Eigen parkeergelegenheid

De gemeente onderzoekt welke bewoners en bedrijven beschikken over parkeerplaatsen op eigen terrein. Dit kan invloed hebben op de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een parkeervergunning.
Er zijn in dit gebied verschillende bedrijven en woongebouwen met eigen parkeerterreinen.
Sommige parkeerterreinen zijn nu voor iedereen toegankelijk en hebben een openbaar karakter. De gemeente adviseert deze parkeerplaatsen af te sluiten voor anderen. Of het terrein kan op verzoek van de eigenaar worden toegevoegd aan het betaaldparkeren-gebied.

Voor het bouwen of het wijzigen van het gebruik van gronden of bouwwerken is een omgevingsvergunning nodig. In deze omgevingsvergunning worden afspraken gemaakt over het oplossen van de parkeerbehoefte. In sommige gevallen is met de aanvrager afgesproken dat de parkeervraag zelfstandig en op eigen terrein wordt opgelost. In dit geval komen bewoners of gebruikers niet in aanmerking voor een bewonersparkeervergunning of bedrijfsparkeervergunning.
Voor bewoners geldt dat zij wel in aanmerking komen voor een bezoekersvergunning. De ontwikkelaar, verkoopmakelaar of verhuurder was verplicht om bewoners hiervan op de hoogte te brengen.

Vervolg

Nadat het college van burgemeester en wethouders het besluit heeft genomen om betaald parkeren in te voeren, ontvangt u een brief met praktische informatie. Daarin ontvangt u ook een uitnodiging voor een inloopbijeenkomst, voor hulp bij het aanvragen van een parkeervergunning.