Ga naar de hoofdinhoud

18 september 2023

Algemeen

Leestijd: 2 min

Inspraak uitstootvrije zone bestel- en vrachtauto's

Bewoners en ondernemers kunnen hun mening geven over het besluit van de gemeente om vanaf 1 januari 2025 een uitstootvrije-zone in te voeren. Deze zogenaamde zero-emissiezone (ZE-zone) geldt voor bestel- en vrachtauto's.

De ZE-zone is een afgebakend gebied waar alleen uitstootvrije voertuigen mogen rijden. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle nieuwe bestel- en vrachtauto's in deze zone uitstootvrij zijn.

Luchtkwaliteit

De gemeente Rotterdam voert de ZE-zone in om de luchtkwaliteit en bereikbaarheid te verbeteren. Verder moet het de CO2-uitstoot terugdringen. Dit gebeurt in Rotterdam en 28 andere gemeenten in Nederland.

De zone geldt voor voertuigen die gebruikt worden bij het leveren van pakketjes of de bevoorrading van winkels, kantoren en bouwplaatsen. Ook voor bestelauto's van service- en verhuisbedrijven.

Voor sommige voertuigen, die eerder dan in 2025 zijn aangeschaft, geldt een overgangsregeling tot uiterlijk 2030. Daarnaast zijn er uitzonderingen, als in bepaalde gevallen uitstootvrij vervoer nog niet mogelijk is.

Mening geven

Het zogenaamde ontwerpverkeersbesluit hierover is vanaf maandag 18 september te bekijken. Iedereen mag hier dan via een zienswijze een mening over geven. Verder zijn er twee webinars, waarin de volgende vragen worden beantwoord:

  • Met welke voertuigen mag u vanaf 2025 de zero-emissiezone in?
  • Welke uitzonderingen gelden er in de vorm van ontheffingen en vrijstellingen?
  • Wat houdt het verkeersbesluit in?
  • Hoe kunt u een zienswijze indienen over het verkeersbesluit?

De webinars duren maximaal één uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Direct deelnemen kan via de onderstaande Teams-links op het aangegeven tijdstip:

De webinars zijn later terug te zien op www.logistiek010.nl. Link opent een externe pagina.

Ontwerpverkeersbesluit

Op de pagina Zero emissie voor bestel- en vrachtauto's is het ontwerpverkeersbesluit te bekijken. Op deze pagina vindt u ook overige relevante informatie over de overgangsregeling, vrijstellingen, ontheffingen, subsidiemogelijkheden en persoonlijk advies op maat.

Logistiek 010

Logistiek 010 is een initiatief van de gemeente Rotterdam en helpt ondernemers bij de overstap naar schoon en slim vervoer. Ondernemers krijgen gratis advies op maat.

Tijdens een adviesgesprek:

  • Informeert Logistiek 010 over de zero-emissiezone in Rotterdam;
  • Krijgt u advies op maat over de overstap naar elektrisch vervoer;
  • Krijgt u inzicht en hulp bij het aanvragen van beschikbare nationale subsidies;
  • Worden andere vormen van slimme en schone logistiek besproken;
  • Zijn er mogelijkheden om een paar dagen schoon vervoer te proberen.

Een afspraak maken kan via logistiek010.nl/persoonlijk-advies. Link opent een externe pagina.