Ga naar de hoofdinhoud

09 november 2022

Algemeen

Leestijd: 2 min

Ibisbrug maanden buiten gebruik

De Ibisbrug, een fiets- en voetgangersbrug tussen de Hertekade en de Scheepmakershaven, is weggehaald. De brug kan 8 maanden niet worden gebruikt omdat gewerkt wordt aan het vervangen van de Hertekade en het renoveren van de Ibisbrug.

Gedurende de bouwwerkzaamheden aan woontoren de Terraced Tower, tussen 2017 en 2021, is de Hertekade vervormd en beschadigd geraakt. Hierdoor hebben ook delen van de Ibisbrug schade opgelopen. 'De brug is afgelopen donderdag en vrijdag in delen uitgehesen', vertelt Tjalling de Vries, projectleider van de gemeente Rotterdam. 'Op een ponton zijn de delen van de brug afgevoerd naar een staalbouwer in Sliedrecht. Daar wordt de brug gerenoveerd en ingekort.'

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Nieuwe kademuur

'Technisch kan de kade niet op de huidige locatie worden vervangen, want vrijwel direct achter de bestaande kade begint al de parkeergarage van de Terraced Tower', legt De Vries uit. 'Daarom komt ongeveer anderhalve meter vóór de oude kade een nieuwe kademuur over een lengte van ongeveer 110 meter. Hierdoor is het dus ook noodzakelijk de Ibisbrug aan de zuidkant anderhalve meter in te korten.'

Mogelijke overlast

Het wordt een behoorlijk project, waarbij de gemeente heeft gekozen voor de stilste techniek die beschikbaar is. Toch zal er sprake zijn van geluidsoverlast en trillingen. Om de overlast te beperken wordt het materiaal zoveel mogelijk aangevoerd over water en wordt ook vanaf het water gewerkt. 

Geen gevaar

Omdat er op veel plekken in Rotterdam gebouwd wordt, is nooit helemaal uit te sluiten zoiets als dit gebeurt. 'Maar de gemeente zit erbovenop', zegt De Vries. 'Op korte termijn is er ook geen gevaar voor het publiek. Alleen mogen er tot na de vervanging geen schepen meer aanmeren aan de bestaande kade en ook mag de kade tijdelijk minder belast worden.' Of het gevolgen heeft voor de Terraced Tower? 'Nee hoor. De woontoren staat op een eigen fundering en heeft dus niets te maken met de stabiliteit van de kade.'

Bereikbaarheid 

Het project wordt naar verwachting in juli 2023 opgeleverd. Vanaf dan kunnen mensen weer gebruikmaken van de brug. In de tussentijd kunnen fietsers en wandelaars oversteken via de Rederijbrug, ongeveer 300 meter verderop. Wandelaars kunnen ook via de trap de André van der Louwbrug nemen, fietsers kunnen de fietsstrook onder de Willemswerf volgen. De parkeergarage van de Terraced Tower blijft bereikbaar voor bewoners. Ook nood- en hulpdiensten kunnen het gebouw altijd bereiken.

De Ibisbrug, een fiets- en voetgangersbrug tussen de Hertekade en de Scheepmakershaven, is begin november weggehaald vanwege renovatie.
De Ibisbrug, een fiets- en voetgangersbrug tussen de Hertekade en de Scheepmakershaven, is weggehaald. De brug kan 8 maanden niet worden gebruikt omdat gewerkt wordt aan het vervangen van de Hertekade en het renoveren van de Ibisbrug.