Ga naar de hoofdinhoud

08 juni 2023

Algemeen

Leestijd: 2 min

Hulp voor gezinnen die geld tekort komen

De gemeente gaat gezinnen helpen die te maken hebben met tegenstrijdige regelingen en daardoor geld mislopen.

Landelijke media berichtten eind maart dat er landelijk ongeveer 5.700 gezinnen onder het sociaal minimum leven omdat ze door botsende regelingen huur- of zorgtoeslag zijn misgelopen of moeten terugbetalen. Het gaat meestal om stellen waarvan de ene partner geen of een laag inkomen heeft en de ander een UWV-uitkering, en die aanvullende bijstand ontvangen. In Rotterdam zijn dat ongeveer 450 stellen of gezinnen.

Repareren

De gemeente gaat inwoners die zich met dit probleem melden, financieel compenseren. Een speciaal team van de gemeente gaat het grootste deel van deze groep mensen hierover persoonlijk benaderen. Zij ontvangen een brief en worden hierover gebeld. De voorbereidingen voor deze ‘reparatie’ zijn in volle gang.

Ongewenst effect

Het gaat meestal om stellen waarvan de ene partner geen of een laag inkomen heeft en de ander een UWV-uitkering. De gemeente vult hun inkomen aan tot de bijstandsnorm. Hierdoor wordt hun bruto-inkomen hoger, en hebben zij minder of zelfs helemaal geen recht op huur- of zorgtoeslag. Daardoor komt hun totale inkomen onder het bestaansminimum. Dit ongewenste effect gaat de gemeente repareren.

Melden bij gemeente

Ontvangt u een UWV-uitkering en daarnaast nog aanvullende bijstand? En moet u over 2022 toeslagen terugbetalen, of ontvangt u dit jaar minder toeslagen? Neem dan contact op met uw inkomensconsulent bij de gemeente, of bel met 14 010. U kunt ook langsgaan bij de Vraagwijzer.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met uw inkomensconsulent of bel met 14 010.

Heeft u schulden of geldzorgen? Bel naar 14 010, ga langs bij een Vraagwijzer bij u in de buurt of kijk op Rotterdam.nl/geldzorgen.