Ga naar de hoofdinhoud

24 november 2023

Algemeen

Leestijd: 7 min

Gratis OV vanaf P+R terreinen

In het weekend van Black Friday en Sinterklaas rijden er geen treinen van en naar Rotterdam Centraal. Dit komt door werkzaamheden van ProRail. De gemeente en de RET bieden daarom gratis openbaar vervoer aan voor bezoekers die parkeren op de 5 grootste P+R terreinen.

Deze actie geldt voor de parkeerterreinen Slinge, Noorderhelling, Meijersplein, Alexander en Kralingse Zoom. Bij het P+R terrein ontvangen bezoekers van promotieteams een gratis kaartje voor het openbaar vervoer. Deze actie was op zaterdag 25 en zondag 26 november en is ook op zaterdag 2 december en zondag 3 december. Promotieteams zijn op zaterdag aanwezig van 10.00 tot 17.00 uur. Op zondag zijn de promoteams er van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Let op: Zondag 3 december kunt u uw auto niet parkeren op P+R terrein Noorderhelling, vanwege de wedstrijd van Feyenoord tegen PSV. Op wedstrijddagen is deze P+R in gebruik door Stadion Feijenoord.

Bereikbaarheid centrum

Winkeliers verwachten tijdens Black Friday en het Sinterklaasweekend veel bezoekers. ‘Dit zijn voor ondernemers in de stad belangrijke dagen. Rotterdam wordt in deze periode traditioneel druk bezocht door bezoekers van buiten de stad. Als zij allemaal met de auto komen omdat de trein niet rijdt, staat de binnenstad binnen de kortste keren vast. Dan kom je als gezin uit Barendrecht hier niet om gezellig een dagje te winkelen, maar om een dagje in de file te staan’, zegt wethouder Vincent Karremans. ‘Gelukkig hebben we goede P+R-voorzieningen en snel openbaar vervoer om de drukte in de stad wat lucht te geven. Vanwege deze situatie maken we het ov vanaf P+R terreinen deze weekenden gratis.’

Slim parkeren bij P+R terreinen

Op een aantal P+R terreinen. Link opent een externe pagina kunt u alleen gratis parkeren als u verder reist met het openbaar vervoer. U gebruikt hiervoor een OV-chipkaart of een RET-dagkaart met chip. De gemeente en de RET willen het gebruik van P+R terreinen meer motiveren. ‘Het gebruik van P+R in combinatie met openbaar vervoer richting het centrum van de stad is al een succesvol aanbod.  Samen met de gemeente kijken we nu hoe we dit aantrekkelijker kunnen maken voor verschillende soorten reizigers. Denk bijvoorbeeld aan werkgevers en werknemers. We maken het ov graag zo toegankelijk mogelijk, dit initiatief draagt daaraan bij. Zo hopen we nog meer reizigers kennis te laten maken met het gebruiksgemak van het ov,’ zegt algemeen directeur van de RET Maurice Unck.  

Autoluwere binnenstad 

Wethouder Karremans: ‘P+R voorzieningen zijn ook in de toekomst van groot belang om de drukte in de stad te beperken. Ruimte in Rotterdam is schaars en als we die ruimte optimaal willen benutten moeten we keuzes maken. Een autoluwere binnenstad is zo’n keuze. Om de stad toch goed bereikbaar en veilig te houden, zijn P+R terreinen een blijvende, slimme oplossing voor reizigers die van buiten de stad met de auto komen.’

Promotieteams delen gratis OV-kaartjes uit op P+R Kralingse Zoom
Promotieteams delen gratis OV-kaartjes uit op P+R Kralingse Zoom. Fotograaf: Arnoud Verhey

Vragen en antwoorden

Waarom biedt de gemeente gratis OV aan als mensen parkeren bij een P+R terrein?
Elk jaar worden de weekenden rond Black Friday en Sinterklaas erg druk bezocht door bezoekers van buiten de stad. Een deel van die bezoekers komt met de trein. Nu er die weekenden geen treinverkeer mogelijk is van en naar Rotterdam Centraal kan het zijn dat de bezoekers die altijd met de trein kwamen met de auto naar de stad komen. We moeten de drukte spreiden om de stad bereikbaar te houden. Daarom moedigen we bezoekers aan om te parkeren bij een P+R terrein. Vaak werkt dat met iets gratis aanbieden.

Hoe werkt een P+R terrein?
In Rotterdam hebben we 15 P+R terreinen. Parkeer en reis terreinen die altijd in de buurt zijn van openbaar vervoer. De meesten zijn vrij in te rijden. Op een aantal P+R terreinen kunt u alleen gratis parkeren bij gebruik van het openbaar vervoer. Deze parkeerterreinen hebben ook een slagboom. U mag 72 uur gratis parkeren op deze terreinen. Het betalen van het parkeergeld gebeurt met een OV-chipkaart of een RET-dagkaart met chip. Tot 1 uur na uitchecken mag u betalen bij de parkeerautomaat van het P+R terrein.

Voor de periode van 25, 26 november en 2 en 3 december geldt dat auto’s gewoon kunnen uitrijden. U hoeft niet te betalen bij de parkeerautomaat.

Hoe werkt het gratis OV?
Bij de P+R terreinen Slinge, Alexander, Kralingse Zoom, Meijersplein en Noorderhelling ontvangen bezoekers een kaartje voor het openbaar vervoer. Op zaterdag delen 2 medewerkers van 10.00 tot 17.00 uur kaartjes uit. En op zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.  

Waarom niet bij de andere P+R terreinen?
Er is gekozen voor de 5 grootste P+R terreinen om het behapbaar te houden. Wij huren promotieteams in om de ov-kaartjes uit te delen. Er is bijvoorbeeld bij Melanchtonweg een P+R terrein met een beperkt aantal plekken. Het is dan niet rendabel om voor die plekken een promotieteam in te zetten. Daarom kiezen we voor deze 5 grote terreinen. Deze P+R terreinen worden op de snelwegen aangegeven en zijn makkelijk te bereiken voor bezoekers van buiten de stad. En zo kunnen we meer bezoekers het gebruik van een P+R terrein en ons openbaar vervoer laten ervaren.  

Hoe werkt het scannen van de gratis OV-kaarten?
Hou bij het in- en uitchecken de barcode op de kaart voor de barcodescanner. Bij de metro zit de barcodescanner in een breed poortje (soms ook in een smal poortje) of op een paaltje bij liften en stations in- en uitgangen. In bus en tram zit de barcodescanner bij de deuren.

Hoeveel plekken zijn er op de P+R terreinen? En hoe snel ben je in het centrum?
We bieden gratis vervoer aan voor de 5 grootse P+R terreinen. Hieronder het overzicht, samen met het aantal plekken en de reistijd richting het centrum. Bij elkaar zijn dit ongeveer 4.000 parkeerplaatsen:

-    Kralingse Zoom, 1.700 plekken en in 8 minuten in het centrum
-    Meijersplein, 500 plekken en in 10 minuten in het centrum
-    Slinge, 849 plekken en in 12 minuten in het centrum
-    Noorderhelling, 500 plekken, alleen met de tram naar de stad in 15 minuten
-    Alexander, 473 plekken en in 17 minuten in het centrum

Wat als er geen plek meer is bij de P+R terreinen?
In totaal zijn er rond de 4.000 parkeerplekken. Het advies dat we kunnen geven is: Kom op tijd. De P+R terreinen zijn goed verspreid zodat er vanuit elke richting een parkeerterrein is om aan te rijden. Op borden langs de snelweg staat aangegeven hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn. Op www.rotterdam.nl/pr-terreinen. Link opent een externe pagina is een overzicht met alle overige P+R terreinen.

Is er altijd plek op een P+R?
We kunnen nu nog geen parkeerplek garanderen. Voor in de nabije toekomst onderzoekt de gemeente samen met de RET de mogelijkheden hiervoor. Voor de weekenden zijn er rond de 4.000 parkeerplekken. Als de parkeerterreinen vol zijn mogen we spreken van een succesvolle actie.

Geldt dit voor al het openbaar vervoer?
Het kaartje dat u krijgt geldt voor al het openbaar vervoer van en naar het centrum van Rotterdam. Vanuit het terrein Noorderhelling is er bijvoorbeeld alleen vervoer mogelijk naar de stad met de tram. Dat is lijn 23 richting Marconiplein.

Worden er extra metro’s en/of trams ingezet?
Nee, dat is niet nodig. Het aantal metro’s en trams moeten alle bezoekers aankunnen.

Wat doen jullie nog meer om de drukte te spreiden?
De gemeente werkt goed samen met de organisatie Rotterdam Centrum en de RET om de drukte zo goed mogelijk te verspreiden. Er worden verschillende verkeersplannen opgesteld met omleidingsroutes en maatregelen om het verkeer in goede banen te leiden. De verkeersregiekamer van de gemeente houdt het verkeer goed in de gaten. En grijpt in als dat nodig is.

Qua communicatie werken we met verschillende borden binnen de stad om bezoekers goed te informeren. Daarnaast starten we vanaf 20 november een online campagne met als doel zoveel mogelijk bezoekers naar een P+R terrein te verleiden.

Hoe grijpen jullie in als dat nodig is?
We monitoren de situatie vanuit de verkeersregiekamer en sturen bij waar mogelijk of nodig is. Denk dan aan het aanpassen van verkeerslichten (meer groen), maar ook de inzet van verkeersregelaars als de situatie er om vraagt.

Kan de P+R Noorderhelling ook gebruikt worden op 3 december als Feyenoord speelt?
Nee, op wedstrijddagen is deze P+R in gebruik door Stadion Feijenoord.