Ga naar de hoofdinhoud

20 april 2023

Algemeen

Leestijd: 2 min

Gezinnen onder armoedegrens door misgelopen toeslagen

De gemeente heeft een speciaal team in het leven geroepen dat deze gezinnen gaat helpen.

Landelijke media berichtten eind maart dat er landelijk ongeveer 5700 gezinnen onder het sociaal minimum leven omdat ze door botsende regels toeslagen zijn misgelopen. In Rotterdam gaat het om vermoedelijk 400 tot 700 gezinnen. De gemeente heeft een speciaal team in het leven geroepen dat deze gezinnen gaat helpen.

Aanvulling

Het gaat vaak om gezinnen waarvan de ene partner geen inkomen heeft en de ander een laag inkomen of een UWV-uitkering. De gemeente vult hun inkomen aan tot de bijstandsnorm. Door het hogere bruto-inkomen wordt het recht op bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag lager. Dat valt voor deze gezinnen ongunstig uit. Door de botsende regels moeten ze toeslagen terugbetalen aan de belastingdienst en belanden ze alsnog onder de armoedegrens. De gemeente zorgt voor compensatie voor deze gezinnen. Daarvoor is nu een speciaal team opgericht dat deze Rotterdammers gaat benaderen.

Vanzelf bericht

Ontvangt u een UWV-uitkering en daarnaast nog aanvullende bijstand en moet u over 2022 toeslagen terugbetalen? Dan krijgt u vanzelf bericht van ons, maar mocht u in de tussentijd vragen hebben dan kunt u terecht bij uw inkomensconsulent. Omdat het veel werk is om uit te zoeken om welke gezinnen het gaat, kan het helaas wel even duren voordat u bericht van ons ontvangt.

Heeft u schulden of geldzorgen? Bel naar 14 010, ga langs bij een Vraagwijzer bij u in de buurt of kijk op www.rotterdam.nl/geldzorgen