Kennismaken met de gemeenteraad
Gepubliceerd op: 14-03-2017
Geprint op: 05-10-2022
https://www.rotterdam.nl/gemeenteraad/kennismaken/
Ga naar de hoofdinhoud

 

 

Er is een aantal manieren om kennis te maken met leden van de gemeenteraad:

U bent van harte welkom om als Gast van de Raad kennis te maken met de gemeenteraad. Tijdens een programma van ca. 1,5 uur maakt u kennis met raadsleden, bezoekt u de gemeenteraadsvergadering en krijg u een korte rondleiding op het stadhuis. Gast van de Raad vindt ongeveer tweemaal per maand op een donderdagochtend (tijdens de raadsvergadering) plaats.

Via het aanmeldformulier kunt u zich opgeven. Een aanmelding vooraf is verplicht om mee te kunnen doen. De deelname is geheel kosteloos en voorkennis is niet nodig. Lees verder onder de onderstaande kopjes voor meer informatie.
 

Programma

 • U meldt zich aan bij de balie in de centrale hal van het stadhuis.
 • Neem aub een geldig identiteitsbewijs mee. U ontvangt een badge; zo zien we dat u een deelnemer aan Gast van de raad bent.
 • Van half 10 tot 10 uur (voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering) ontmoet u enkele raadsleden. Zij vertellen iets over zichzelf en het raadswerk, maar ook over:
  - het gemeentebestuur
  - de raadsvergaderingen
  - de politieke verhoudingen
  - de rol van de gemeenteraad
   - de manier waarop besluiten worden genomen in de stad
 • Van 10 uur tot half 11 woont u vanaf de publieke tribune een onderdeel bij van de gemeenteraadsvergadering die dan gaande is.
 • Van half 11 tot 11 uur krijgt u een rondleiding van een van onze bodes. De begintijd en de volgorde van de programmaonderdelen kunnen afwijken. U krijgt voor uw bezoek informatie over hoe uw programma eruitziet.
De begintijd en de volgorde van de programmaonderdelen kunnen afwijken. U krijgt voor uw bezoek informatie over hoe uw programma eruitziet.

Voor wie

Voor individuele Rotterdammers en Rotterdamse organisaties, zoals:

 • Bewonersverenigingen
 • Belangenverenigingen
 • Andere maatschappelijke organisaties
 • Scholen (link naar Gast van de Raad voor scholen)

Contactinformatie:
Heeft u nog vragen? Stel ze via het aanmeldformulier of neem contact op via

E-mail: info@griffie.rotterdam.nl
Telefoon: 010 - 267 34 00 (maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur)
 

Bent u leerkracht op een school in Rotterdam en wilt u, samen met uw klas, langskomen op het stadhuis om uw leerlingen kennis te laten maken met de gemeenteraad? U bent van harte welkom!

Tijdens een programma van ca. 1,5 uur maken de leerlingen kennis met raadsleden, bezoeken ze de Actualiteitenraad en krijgen ze een korte rondleiding op het stadhuis. Gast van de Raad vindt ongeveer tweemaal per maand op een donderdagochtend (tijdens de raadsvergadering / actualiteitenraad welke?) plaats. Er is plaats voor een groep van maximaal 30 personen per keer, dus meldt u uw klas tijdig aan.

Via het aanmeldformulier kunt u uw klas opgeven. Wij nemen dan contact met u op om een datum af te stemmen. De deelname is geheel kosteloos.

Is uw klas/groep groter dan 30 personen of heeft u liever dat een raadslid naar uw klas komt in plaats van andersom? Of wilt u meer maatwerk dan bij Gast van de Raad wordt aangeboden? Dan verwijzen we u graag naar de pagina over Raadslid in de klas hieronder.

Programma

 • U meldt zich met uw klas aan bij de balie in de centrale hal van het stadhuis waar een griffiemedewerker en een bode u en uw klas zullen opvangen.
 • Van half 10 tot 10 uur (voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering) ontmoeten de leerlingen enkele raadsleden. Zij vertellen iets over zichzelf en het raadswerk, maar ook over:
  - hoe de gemeenteraad werkt
  - hoe de raadsvergaderingen verlopen
  - hoe het is om raadslid te zijn
  - de rol van de gemeenteraad
   - de manier waarop besluiten worden genomen in de stad
 • Van 10 uur tot half 11 woont de klas vanaf de publieke tribune een onderdeel bij van de gemeenteraad die op dat moment gaande is.
 • Van half 11 tot 11 uur krijgt de klas een rondleiding van een van onze bodes.
Afhankelijk van de groepsgrootte wordt de groep opgesplitst. Dit stemmen wij van tevoren met u af. Het is belangrijk dat er vanuit school voldoende begeleiding mee komt. Richtlijn: 1 begeleider per 15 leerlingen.

Voor wie

Voor groepen kinderen, scholieren of studenten vanuit scholen of andere organisaties die voor kinderen en jongeren werken.

Contactinformatie:
Heeft u nog vragen? Stel ze via het aanmeldformulier of neem contact op via

E-mail: info@griffie.rotterdam.nl
Telefoon: 010 - 267 34 00 (maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur)
 

Hoe werkt de lokale politiek? Waarom gaat iemand in de politiek? En wat doet de gemeenteraad eigenlijk precies? U kunt een raadslid in de klas uitnodigen om hierover meer te vertellen

Er is een standaard programma, maar er is ook ruimte voor wat maatwerk om de les nog beter aan te laten sluiten bij de leeftijd, interesses en het curriculum van uw leerlingen.

Via het aanmeldformulier kunt u uw klas opgeven. Wij nemen dan contact met u op om een datum en globale inhoud van de les af te stemmen. Dit is geheel kosteloos.


Wilt u met uw klas liever op bezoek komen op het stadhuis voor een ontmoeting met raadsleden, een kijkje in de raadzaal en een rondleiding? Meld u dan aan voor Gast van de Raad.


Wilt u een raadslid uitnodigen bij uw maatschappelijke organisatie of bewonersvereniging? Neem dan contact op met de griffie om te overleggen wat we voor u kunnen betekenen.
 

Programma Raadslid in de klas:

Het programma voor Raadslid in de klas bespreken we samen met u en is afhankelijk van de doelstelling en de tijdsduur. Het ‘standaard’ programma ziet er als volgt uit en duurt 1,5 tot 2 uur:

 • Het raadslid stelt zichzelf voor en laat een animatie zien over het werk van de gemeenteraad. De leerlingen kunnen (eventueel voorbereide) vragen stellen over het werk als raadslid.
 • De scholieren gaan met elkaar in debat over thema’s / stellingen die zij hebben aangedragen. Zij worden hierbij begeleid door het raadslid. De werkvorm kiezen we in overleg.

Voor wie

Raadslid in de klas is bedoeld voor klassen van Rotterdamse scholen in de breedste zin: van basisonderwijs tot vervolgopleiding.

 

Contactinformatie:
Heeft u nog vragen? Stel ze via het aanmeldformulier of neem contact op via

E-mail: info@griffie.rotterdam.nl
Telefoon: 010 - 267 34 00 (maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur)
 

Wat doet de gemeenteraad? En hoe wordt iemand gemeenteraadslid? Hoe lang mag je in de gemeenteraad zitten?

Dit zouden zomaar een paar vragen kunnen zijn die behandeld worden tijdens het Kindervragenuur.

Het Kindervragenuur is opgezet voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs.

Het proces

Eén week voor het Kindervragenuur krijgen de kinderen een gastles van een gemeenteraadslid. Dit om de kinderen te informeren over het reilen en zeilen van de gemeenteraad en gezamenlijk tot een lijst van bijv. 10 vragen te komen.

Tijdens het eerste uur van de actualiteitenraad (in de week/weken erop) zullen de vragen van de kinderen vervolgens worden beantwoord door de aanwezige gemeenteraadsleden. Er zullen twee leerlingen fysiek aanwezig zijn in de raadzaal, zij treden op als afgevaardigden van de klas. De rest van de klas zal de gemeenteraadsvergadering op school volgen via de livestream.

Wat kunt u verwachten?

Een gemeenteraadslid geeft een algemene uitleg over hoe de lokale politiek werkt. Wat doet de gemeenteraad? Wat is de rol van de voorzitter etc.. Na het algemene verhaal over de gemeenteraad gaan de kinderen vragen bedenken met het gemeenteraadslid. 

Wat vragen wij van u?

Van de docent vragen wij input voor de gastles. De docent moet ook zorgen voor praktische zaken. Bijvoorbeeld voor een geschikte ruimte waar een PowerPointpresentatie getoond kan worden met bijhorende audio- en videofragmenten. 

Meer informatie

Deze activiteit vindt op aanvraag plaats. Na aanmelding wordt er samen met de griffie een geschikte datum bepaald met de aanvrager. Ook wordt er gekeken welke gemeenteraadsleden beschikbaar zijn. De docent kan zelf beslissen wat het beste bij de klas of in het lespakket past. En welke volgorde hij/zij hanteert. Deelname is gratis. 

Hoe meld ik mijn klas aan?

Aanmelden kan telefonisch via 010 - 267 3400 of per e-mail naar info@griffie.rotterdam.nl. De griffie neemt zo snel mogelijk contact met u op voor het maken van een afspraak.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de griffie: telefoon 010 - 267 34 00 (bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur) of e-mail info@griffie.rotterdam.nl.