Kennismaken
Gepubliceerd op: 14-03-2017
Geprint op: 14-04-2021
https://www.rotterdam.nl/gemeenteraad/kennismaken/
Ga naar de hoofdinhoud

Meer weten over wat de Rotterdamse gemeenteraad doet en wie de leden zijn? Zowel digitaal als in levende lijve kunt u nader kennismaken met het werk en de leden van de gemeenteraad.

Op de pagina gemeenteraad vindt u linkjes naar belangrijke informatie, zoals de pagina fracties, raadsleden en burgerleden. Vanaf hier klikt u door naar de fractiepagina's waarop contactinformatie van de fractie en persoonlijke informatie van alle raadsleden van die fractie is opgenomen. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden om nog meer over de Rotterdamse raad te weten te komen.

Aanmelden momenteel niet mogelijk

Het is op dit moment niet mogelijk om u aan te melden voor Gast van de Raad, Gast van de Commissie of Raadslid in de Klas. Vanwege de coronacrisis vergadert de gemeenteraad op dit moment zoveel mogelijk digitaal. Als er weer reguliere vergaderingen met publiek op de agenda staan, kunt u zich weer aanmelden via het inschrijfformulier.

U kunt bijna alle vergaderingen van de gemeenteraad en raadscommissies live volgen via rotterdam.raadsinformatie.nl. Op deze pagina vindt u ook een overzicht van wanneer de vergaderingen plaatsvinden en kunt u ook vergaderingen terugkijken. 

De gemeenteraad nodigt individuele Rotterdammers en Rotterdamse organisaties (scholen, bewonersverenigingen, belangenverenigingen en andere maatschappelijke organisaties) uit om een kijkje op het stadhuis te komen nemen.

Als deelnemer aan 'Gast van de Raad' kunt u kennismaken met raadsleden, bezoekt u een vergadering in de raadzaal en krijgt u een rondleiding door het stadhuis. Voor het begin van de gemeenteraadsvergadering geven raadsleden u uitleg over onder andere het dagelijkse werk van de gemeenteraad.

Het is op dit moment niet mogelijk om u aan te melden voor Gast van de Raad, Gast van de Commissie of Raadslid in de Klas. Vanwege de coronacrisis vervallen de komende weken de raadsvergaderingen en commissievergaderingen. Als er weer reguliere vergaderingen met publiek op de agenda staan, kunt u zich weer aanmelden via het inschrijfformulier.

Hoe meld ik me aan?

Wilt u een keer gast van de raad zijn? Meldt u zich dan meteen aan met het inschrijfformulier. Vul op het formulier de datum in waarop u Gast van de Raad wilt zijn.

De bijeenkomst duurt van 09.45 tot ongeveer 11.30 uur. Iedereen kan zich aanmelden, voorkennis is niet nodig. Deelname is gratis. Voor groepen hanteren we een maximum van 15 personen.

Programma Gast van de Raad

Wat staat u precies te wachten als u zich opgeeft als 'Gast van de Raad'?

 • Bij binnenkomst meldt u zich in de centrale hal bij de bode. Vervolgens wordt u door de griffie ontvangen.
 • In de commissiezaal maakt u kennis met een aantal raadsleden. Zij vertellen iets over zichzelf en het raadswerk. Stel gerust vragen als u die heeft!  De raadsleden kunnen u alles vertellen over:
  • het gemeentebestuur
  • de raadsvergadering
  • de politieke verhoudingen
  • de rol van de gemeenteraad
  • de manier waarop besluiten worden genomen in de stad.
 • U ontvangt ook een factsheet met informatie over de gemeenteraad.
 • Vanaf de publieke tribune woont u een deel van de vergadering bij. Na afloop van het programma heeft u de mogelijkheid om de rest van de raadsvergadering verder bij te wonen.
 • U kunt zich inschrijven voor een rondleiding door het stadhuis van een van de bodes. Let op: er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Let op: de begintijd en volgorde van de programmaonderdelen kan afwijken.
Deelname is gratis, voorkennis is niet nodig.

Afmelden

Heeft u zich aangemeld, maar kunt u toch niet aan het programma deelnemen? Graag twee weken van te voren afmelden bij de griffie (zie onderstaande contactgegevens).

Bent u al eens Gast van de Raad geweest? En zou u graag meer verdieping willen of bent u geïnteresseerd in een specifiek thema? Dan is het ook mogelijk om een keer een commissievergadering bij te wonen. Tijdens Gast van de commissies krijgt u uitleg over wat een commissie nu precies doet. En over welke thema’s zij vergaderen en over welke beleidsterreinen zij gaan.

Gast van de commissie

De gemeenteraad heeft zeven raadscommissies waarbij u te gast kunt zijn. Deze commissies vergaderen één keer in de drie weken, op de woens- en donderdagen in de commissiezaal op het stadhuis. U kunt uw bezoek ook combineren met een ‘Raadslid in de klas’ en/ of ‘Gast van de raad’.

Raadscommissies 2018 - 2022

 • Commissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte
 • Commissie Energietransitie, Duurzaamheid, Economie en Mobiliteit
 • Commissie Majeure Projecten, Organisatie en Financiën
 • Commissie Veiligheid en Bestuur
 • Commissie Werkgelegenheid, Inkomen, Integratie, Schuldenaanpak en Armoedebestrijding
 • Commissie Zorg, Onderwijs, Cultuur en Sport
 • Commissie tot Onderzoek van de Rekening

Wat staat u precies te wachten als u zich opgeeft als 'Gast van de Commissie'? 

U kiest die commissie waar u interesse in heeft. Er wordt samen met u gekeken naar een passend programma. De onderstaande elementen kunnen zeker in het programma worden opgenomen:

 • uitleg over commissiewerkzaamheden
 • in gesprek gaan met raadsleden
 • rondleiding door het stadhuis
 • bijwonen commissievergadering (of een deel daarvan)
 • ontvangen van een informatiepakket

Ook een keer te gast bij de commissie?

Wilt u een keer gast van de commissie zijn? Meldt u zich dan meteen aan met het inschrijfformulier. Deelname is gratis (voor groepen geldt een maximum van 15 personen), voorkennis is niet nodig.

Tijdens Raadslid in de klas maken leerlingen en studenten kennis met een of meer gemeenteraadsleden. Een gemeenteraadslid geeft in de klas een presentatie over hoe de lokale politiek echt werkt.

Wat doet de gemeenteraad? Wat is de rol van de voorzitter? En hoe kunnen inwoners, dus ook jongeren, hun stem laten horen? Hierover kunnen de leerlingen uiteraard vragen stellen. Na het algemene verhaal over de gemeenteraad gaan scholieren samen met het raadslid in debat. Over thema’s en/of stellingen die door de docent en leerlingen zelf zijn aangedragen. Raadslid in de klas duurt één of twee lesuren en is kosteloos. Het past uitstekend in het programma van maatschappijleer, Nederlands (debatvaardigheden!) of ‘leren, loopbaan en burgerschapszaken’.

Wat kunt u verwachten?

Een gemeenteraadslid geeft een algemene uitleg over hoe de lokale politiek echt werkt. Wat doet de gemeenteraad? Wat is de rol van de voorzitter? En hoe kunnen inwoners, dus ook jongeren, hun stem laten horen? Hierover kunnen de leerlingen uiteraard vragen stellen. Na het algemene verhaal over de gemeenteraad gaan scholieren samen met het raadslid in debat over thema’s en/of stellingen die door de docent en leerlingen zelf zijn aangedragen.

Raadslid in de klas duurt één of twee lesuren, is kosteloos en past uitstekend in het programma van maatschappijleer, Nederlands (debatvaardigheden!) of ‘leren, loopbaan en burgerschapszaken’.

Raadslid op locatie

Raadsleden bezoeken natuurlijk niet alleen scholen. U kunt hen ook op andere plekken uitnodigen, zoals bij een bewonersvereniging of andere maatschappelijke organisatie. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Aanvragen kan telefonisch via 010 - 267 3400 of per e-mail naar info@griffie.rotterdam.nl.

Bezoek aan het stadhuis

Raadslid in de klas komt op school, maar een bezoek aan het stadhuis is ook mogelijk. Samen met de griffie wordt hier een geschikt moment voor gekozen. De docent kan zelf beslissen wat het beste bij de klas of in het lespakket past. En welke volgorde hij/zij hanteert. Zo kan de klas ook eerst op bezoek komen op het stadhuis door deel te nemen aan een ‘Gast van de raad’. Daarna kunnen ze een raadslid in de klas op bezoek krijgen. Beide onderdelen worden afzonderlijk van elkaar aangeboden maar ook als compleet pakket. Andere organisaties en/of individuele Rotterdammers zijn ook welkom om te gast te zijn bij de raad.

Hoe meld ik mijn klas/ organisatie aan?

Vul het inschrijfformulier in. De Griffie neemt zo snel mogelijk contact met u op voor het maken van een afspraak.

Wat vragen wij van u?

Van de docent vragen wij input voor de gastles en het voorbereiden van een eventueel debat. De docent moet ook zorgen voor praktische zaken. Bijvoorbeeld voor een geschikte ruimte waar een Powerpointpresentatie getoond kan worden met bijhorende audio- en videofragmenten. Ditzelfde geldt als een raadslid te gast is bij een organisatie/ instelling.

Stichting LOKAAL Rotterdam is in 1994 opgericht door de Rotterdamse gemeenteraad. Wat is LOKAAL?

LOKAAL is het centrum voor democratie in Rotterdam. Dit centrum organiseert cursussen, publieksdebatten en andere activiteiten over lokale democratie. LOKAAL wil de afstand tussen Rotterdammers en de gemeentepolitiek verkleinen en de relatie tussen de inwoners van Rotterdam en hun stadsbestuur verbeteren.

Rotterdam is het politieke laboratorium van Nederland. Hier gebeurt het. LOKAAL is daarom echt lokaal. Voor de verschillende activiteiten werkt het centrum samen met partners in de stad.

Voor wie? LOKAAL wil zoveel mogelijk (jonge) Rotterdammers bereiken en daarmee bijdragen aan een krachtige Rotterdamse democratie.

Welke methodieken gebruikt LOKAAL? LOKAAL onderscheidt zich door haar unieke methodieken. Deze heeft LOKAAL zelf ontwikkeld. Bijvoorbeeld het aanleren van democratische vaardigheden van jongeren en het voeren van socratische dialogen in de wijken en op scholen.

De drie programmalijnen van LOKAAL

1. Publiek programma, onder andere:

 • 010 Debat (met AD/Rotterdams Dagblad)
 • politiek café #DRAAD in Arminius (maandelijks)
 • debatreeks 010-Actueel (met Bibliotheek Rotterdam)
 • Vrijheidsdebat op het Bevrijdingsfestival
 • verkiezing Beste Politicus van Rotterdam (jaarlijks)
 • 010 Lijsttrekkersdebat en het Socratische Lijsttrekkersdebat voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018

2. LOKAAL Academie voor politiek & filosofie, onder andere:

 • Basiscursus Gemeentepolitiek
 • Rotterdamse Debatklas
 • cursus Socratische dialoog

3. Jong in Rotterdam, onder andere:

 • begeleiding jongerenraad Young010
 • burgerschapslessen op het MBO
 • Groot Jongerendebat Rotterdam (jaarlijks)

LOKAAL Rotterdam, Het Industriegebouw, Goudsesingel 96, 3011 KD Rotterdam

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de griffie: telefoon 010 - 267 34 00 (bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur) of e-mail info@griffie.rotterdam.nl.