Interviews met raadsleden
Gepubliceerd op: 26-11-2021
Geprint op: 24-09-2022
https://www.rotterdam.nl/gemeenteraad/even-bellen-met/
Ga naar de hoofdinhoud

Wie zijn de mensen die voor ons in de gemeenteraad zitten en besluiten nemen over de toekomst van Rotterdam? Wat zijn hun drijfveren, wat willen ze bereiken en wat doen ze buiten raadswerk? De Stadskrant belt elke twee weken een raadslid.

René Segers-Hoogendoorn

Naam: René Segers-Hoogendoorn

Leeftijd: 42 jaar

Partij: CDA

In de gemeenteraad sinds: 2018

Privé: Woont in Schiebroek met zijn vrouw en 4 kinderen

Voor wie zit je in de raad?

Om het volk te vertegenwoordigen, dus voor álle Rotterdammers. Ik wil helpen de verbinding te leggen en te behouden tussen al die veelkleurige Rotterdammers. Dat is wat onze stad zo mooi maakt, maar het is ook een enorme uitdaging. Hechte (geloofs)gemeenschappen en verenigingen zijn daarbij de sleutel, daar wil ik speciaal aandacht voor hebben.

Waar ben je nu mee bezig?

Na 32 jaar in het college zitten we als CDA voor het eerst weer in de oppositie. Ik ben nu bezig met het proces om tot een stedelijk Woonakkoord te komen, naar aanleiding van een aangenomen motie van ons.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben trots om gemeenteraadslid te mogen zijn voor deze mooie en uitdagende stad die altijd in beweging is. Uit de afgelopen periode ben ik het meest trots op de motie 'De vlucht vooruit'. Als gemeenteraad vonden we dat het vliegveld in Rotterdam niet verder kan groeien. Die motie is nu nog steeds actueel. Dat is precies waarvoor je zo'n middel wil inzetten.

Wat doe je naast het raadslidmaatschap?

Ik was fulltime directeur van Peuter & Co. Dat wilde ik niet nog eens 4 jaar. Ik heb ook een jong gezin. Daarom heb ik mijn baan opgezegd en ben ik nu zzp’er. Ik werk 24 uur per week voor andere gemeenten en uitvoeringsinstellingen in het sociale domein.

Heb je nog wel tijd om te ontspannen?

Door mijn baan op te zeggen verwacht ik een betere balans tussen werk en privé te krijgen. Naast tijd met mijn vrouw en kinderen, heb ik ook met kameraden een seizoenkaart voor Feyenoord. Ook probeer ik 3 keer in de week hard te lopen. In 2021 liep ik voor het eerst de marathon van Rotterdam. In 2023 ga ik hier weer voor.

Als je zou móeten kiezen: een nieuw stadion of het vliegveld sluiten?

Wij zijn nooit voor sluiting van het vliegveld geweest. Maar het staat niet meer voor de bedoeling: een vliegveld voor klein-zakelijk verkeer. Als CDA Rotterdam zijn we wel altijd voor een nieuw stadion voor Feyenoord geweest, voor de club, voor de wijk en voor de stad.

Imane Elfilali

Naam: Imane Elfilali

Leeftijd: 41 jaar

Partij: Volt

In de gemeenteraad sinds: 2022

Privé: Woont op Katendrecht met haar man en 2 kinderen (4 en 8 jaar)

Voor wie zit je in de raad?

Voor alle Rotterdammers, want dat is onze taak. Ik denk dat met name vrouwen, ouders en biculturele Rotterdammers zich in mij herkennen: ik ben een werkende moeder met Marokkaanse roots. Daarnaast vind ik het belangrijk om de stem van jongeren te vertegenwoordigen. Als moeder denk ik namelijk ook: hoe moet onze stad er in de toekomst uitzien?

Waar ben je nu mee bezig?

Binnen onze partij ben ik onder meer verantwoordelijk voor economie, duurzaamheid, energietransitie, mobiliteit en de haven. Maar ook voor cultuur en thema’s als emancipatie en inclusie. Ik ben nu bezig met een stadspaspoort voor Rotterdammers zonder papieren. Vaak zijn het ouderen die hier al lang wonen en moeilijk te vinden zijn. Hun persoonlijke verhalen hebben mij geraakt.

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken?

Ik wil grote stappen zetten als het gaat om klimaat en de energietransitie. Ik heb grote plannen als het gaat om duurzaamheid in Rotterdam: minder afval en meer hergebruik. Daarmee kunnen we als stad echt vooroplopen. Een ander belangrijk punt: ik wil meer vrouwen en diversiteit in de haven en technische beroepen.

Wat doe je naast het raadslidmaatschap?

Ik ben rijksambtenaar bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat doe ik nu nog fulltime, maar ik ga na de zomer een dag minder werken vanwege mijn werk voor de Rotterdamse gemeenteraad.

Heb je nog wel tijd om te ontspannen?

Daar maak ik echt tijd voor. Ik geniet van tijd met mijn man en kinderen. Ik krijg inspiratie van architectuur en kunst. Ik laad heel erg op als ik naar een museum ga, wandel of aan yoga doe. Ik houd van koffiedrinken en lekker uit eten gaan. Ook van fotografie, lezen en dansvoorstellingen.

Als je zou móeten kiezen: meer vrouwen in de politiek of in de haven?

Dan kies ik voor de haven, omdat de arbeidstekorten groot zijn en we iedereen keihard nodig hebben. Ook denk ik dat meer vrouwen in de haven een positief effect heeft op andere sectoren. Het zou mooi zijn als onze haven daarin een voorbeeld is voor de rest van Europa.

Mina Morkoç

Naam: Mina Morkoç

Leeftijd: 24 jaar

Partij: GroenLinks

In de gemeenteraad sinds: 2022

Privé: Woont in een studio in het centrum van Rotterdam

Voor wie zit je in de raad?

Ik zit er voor alle Rotterdammers. Maar met extra aandacht voor de Rotterdammers die niet gehoord worden, of die het idee hebben dat de politiek er niet voor hen is. Bijvoorbeeld Rotterdammers met een migratieachtergrond. Maar ook jongeren. Ik ben de enige student in de raad, ik weet dat veel jongeren op mij hebben gestemd om hen te representeren en dat doe ik ook graag.

Waar ben je nu mee bezig?

Studenten vallen buiten de energietoeslag, maar er zijn geen exacte cijfers van. Ik heb samen met de Rotterdamse Studentenvakbond (STUUR) en een aantal andere partijen een meldpunt opgericht voor energiearmoede onder studenten. Met dit meldpunt inventariseren we waar ze tegenaan lopen en hulp bij nodig hebben.

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken?

Ik ben opgegroeid in Rotterdam. Ik houd van deze mooie stad en ik wil de mooie plekken graag behouden. Zeker de groene plekken. Maar ik ken ook plekken en onderwerpen waar het zeker beter kan, zoals bij armoede en energietransitie. Daarnaast vind ik dat raadsleden toegankelijke mensen moeten zijn.  Bewoners moeten ons kunnen vinden als ze vragen, suggesties of problemen hebben en weten dat wij er zijn voor hen.

Wat doe je naast het raadslidmaatschap?

Ik studeer rechtsgeleerdheid en fiscaal recht aan de Erasmus Universiteit. Daarnaast ben ik werkstudent bij een advocatenkantoor. Ook zit ik in twee raden: de raad van commissarissen bij de juridische netwerkvereniging NILS en in de raad van advies bij STUUR. En ik schrijf columns voor het Erasmus Magazine.

Heb je nog wel tijd om te ontspannen?

Alle dingen die ik doe, doe ik ook omdat ik ze heel belangrijk vind. Anders zou ik ze niet doen. Maar ik hecht ook veel waarde aan de momenten die ik heb om te ontspannen. Ik ga daar echt heel bewust mee om.

Als je zou móeten kiezen: een carrière in de politiek of in de advocatuur?

Wat een moeilijke vraag! Ik wil vooral daar zijn waar ik mensen kan helpen. Of dat nu in de politiek is of in de advocatuur – dat maakt me niet uit.

Ingrid van Wifferen

Naam: Ingrid van Wifferen

Leeftijd: 44 jaar

Partij: D66

In de gemeenteraad sinds: 2018

Privé: Woont met haar man en drie kinderen in Rotterdam-West

Voor wie zit je in de raad?

Ik zit er echt voor alle Rotterdammers. Niet alleen voor de D66-achterban, maar ik ben de afgelopen vier jaar echt naar alle wijken geweest en heb ik overal gepraat. Ik houd er niet van om alleen maar in mijn eigen achtertuin te zitten. Ik zit in de raad voor iedereen. En daar doe ik ook mijn best voor.

Welk moment is je het meest bijgebleven?

Wel een aantal! Maar een onderzoek naar gehandicaptenvervoer van Trevvel vond ik erg belangrijk. Daarmee heb ik gezorgd dat het proces van hoe Trevvel werkt onder de loep werd genomen. Daar zijn echt verbeteringen uitgekomen. Het kan nog steeds beter, maar ik ben wel trots op wat er is bereikt. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen, ook met een beperking, een kans heeft en mee kan doen in de samenleving.

Wat doe je als je naast het raadslidmaatschap?

Ik was Europa-deskundige bij een adviesbureau, maar ik ben me aan het laten omscholen tot docent Nederlands. Ik loop nu stage op het Albeda, dat is heel erg leuk. Ik wilde echt iets waardevols doen, iets betekenen voor mensen. Als ik ze de Nederlandse taal leer krijgen ze meer kansen en kunnen ze zich beter ontwikkelen.

Heb je nog wel tijd om te ontspannen?

Als ik vrij ben breng ik tijd met mijn kinderen door. Het is altijd heel leuk om dingen met ze te doen. Lekker zwemmen of naar een museum bijvoorbeeld.

Waar ben je nu mee bezig?

Een onderwerp dat blijft spelen is de toegang tot de nachtopvang. Daar was ik vlak voor de verkiezingen mee bezig, maar daar ben ik nu ook al gesprekken over aan het voeren. Samen met de ChristenUnie/SGP en GroenLinks hebben we hier vragen over ingediend. Wij vinden dat de criteria om recht te hebben op nachtopvang te streng zijn. Je moet in Rotterdam wonen bijvoorbeeld. En wij horen te vaak verhalen van mensen die nergens naartoe kunnen, maar toch geweigerd worden bij de nachtopvang.

Tjalling Vonk

Naam: Tjalling Vonk

Leeftijd: 52 jaar

Partij: ChristenUnie

In de gemeenteraad sinds: 2018. Daarvoor sinds 2015 als burgerraadslid.

Privé: Woont met zijn vrouw en drie kinderen in Schiebroek.

Voor wie zit je in de raad?

Vooral voor de mensen die geloven in een mooi Rotterdam. En die zelf ook de hoop en de moed hebben om er iets moois van te maken. Dus niet de cynici aan de zijlijn, maar de mensen die hun beste beentje voorzetten. Daarnaast vertegenwoordig ik ook juist de Rotterdammers die dat noodgedwongen niet kunnen. Of dat nu even of voor een langere tijd is. Hen wil ik ook een stem geven.

Waar ben je nu mee bezig?

De nieuwe aanbesteding welzijn & zorg en de hele opzet van de nieuwe wijkraden zijn twee thema’s die me op dit moment erg bezighouden. Dit draait allebei ook om: hoe betrek je de burgers bij maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast houd ik me bezig met de mentale gezondheid van jongeren. Dat thema hebben wij al langer in het vizier, maar dat is nu heel actueel.

Welk moment is je het meest bijgebleven?

Toen ik in december werd uitgeroepen tot Rotterdams Politicus van het Jaar 2021 was dit voor mij wel een heel mooi moment. Voor een kleine fractie die niet altijd zo zichtbaar is, was dit echt een erkenning voor het harde werken van het hele team achter de schermen. We hebben ook aandacht gevraagd voor een betere opvang én betere opvang voor EU-arbeidsmigranten. We zijn er nog niet, maar we hebben een paar mooie stappen gezet. Daar ben ik trots op.

Wat doe je als je naast het raadslidmaatschap?

Ik werk voor het Leger des Heils. Ik was regiomanager in deze regio. Toen ik de Rotterdamse politiek inging kon dat niet meer, vanwege belangenverstrengeling. Nu werk ik als beleidsadviseur voor de raad van bestuur in Almere.

Heb je nog wel tijd om te ontspannen?

Mijn gezin is altijd een fijne, veilige plek waar ik ontspan en tot rust kom. Daarnaast is hardlopen echt mijn hobby en een uitlaatklep. Als ik niet hardloop gaat het niet goed met me! Ik heb twee keer de marathon gelopen, dit jaar heb ik als voornemen om minimaal een halve marathon te lopen in het najaar. En af en toe een rondje vuilprikken, dat is ook ontspanning!

Als je zou móeten kiezen: meer zetels in 2022 of meer opvangplekken?

Dan ga ik voor meer opvangplekken. Het resultaat voor de stad telt, niet onze politieke ambities.

Dieke van Groningen

Naam: Dieke van Groningen

Leeftijd: 42 jaar

Partij: VVD

In de gemeenteraad sinds: 2018

Privé: Woont met haar man en twee kinderen (9 en 11) in Kralingen. Haar bedrijf Puur Company is gespecialiseerd in natuurlijke huidverzorgingsproducten.

Voor wie zit je in de raad?

Met name voor de Rotterdammers die een bijdrage leveren aan deze stad. Ondernemers, gezinnen – en ‘mijn’ wijk Kralingen. Ook wil ik een voorbeeld zijn voor vrouwen die de politiek in willen. Er mogen wat mij betreft veel meer vrouwen bij, want nu is de samenstelling totaal niet representatief.

Waar ben je nu mee bezig?

Met de impact van corona op onze economie en de ondernemers. Of het nu gaat om de horeca, het mkb of de detailhandel: we moeten ze helpen met de schulden, want nog niet alles is geregeld. En ik zet me in voor de aanpak van asociaal rijgedrag. Een paar maanden geleden heb ik een meldpunt opgericht; we hebben al meer dan duizend meldingen.

Welk moment is je het meest bijgebleven?

Ik was afgelopen jaar genomineerd als politicus van het jaar, dat was een hele eer. En natuurlijk toen ik net gekozen was en naar het stadhuis fietste. Ik was zó blij! Ik dacht: jongens, ik ben gewoon een van de 45 raadsleden en ik mag deze stad mooier maken. Dit is zo gaaf!

Wat doe je naast het raadslidmaatschap?

Ten eerste ben ik moeder van mijn twee kinderen. Daarnaast ben ik ondernemer. Dat is schakelen, out of the box denken, als iets niet kan, bedenken hoe wél. Dat gedachtengoed probeer ik mee te nemen in het raadswerk. En voor de ontspanning ga ik graag naar het Kralingse bos. Verder dans ik graag en ik golf. Mijn oudste heeft dat nu ook ontdekt, heel leuk. En een lekker wijntje en goed eten is ook ontspannen – thuis of in de Rotterdamse horeca.

Als je zou móeten kiezen: de horeca nooit meer dicht of nooit meer last van 'asorijders'?

Dan toch: nooit meer de horeca dicht. Ik realiseer me goed dat asorijders veel overlast veroorzaken, daarom pakken we ze ook aan. Horeca is ongelooflijk belangrijk voor ontspanning en voor het succes van een winkelgebied.  Dichte horecadeuren zorgen voor levenloze winkelstraten, dat is wat je zeker in Rotterdam niet wil!

Ellen Verkoelen met haar kleinzoon.

Naam: Ellen Verkoelen

Leeftijd: 64 jaar

Partij: 50PLUS

In de gemeenteraad sinds: 2018

Privé: Woont in het centrum met haar vrouw, heeft een zoon, dochter en een kleinzoon van 1,5 jaar oud

Voor wie zit je in de raad?

Ik zit natuurlijk in de gemeenteraad voor de ouderen. Ik wil de stem van de ouderen laten horen, want die dreigen vergeten te worden. We moeten bij alle besluiten goed nadenken over het feit dat er ook veel ouderen zijn.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Alles wat er speelt in de stad volg ik en daar vraag ik aandacht voor. Armoedebestrijding, eenzaamheid en huisvesting zijn speerpunten. Dat kost mij minstens 60 uur in de week. Dat had ik niet gedacht toen ik er vier jaar geleden instapte, maar we zitten dan ook maar met één zetel in de raad.

Welk moment is je het meest bijgebleven?

Dat wij in Rotterdam eindelijk onze voetprint neer hebben kunnen zetten. We kwamen samen met de PVV in 2018 in de raad. Jeetje, we hebben gewoon een zetel. Wat een eer. En wat een genoegen. Ik denk daar nog regelmatig aan. Mooi toch? Een ouderenpartij die als jongste in de raad zit.

Doe je nog iets naast het raadslidmaatschap?

Op dit moment red ik het niet om naast de raad nog te werken. Ik pas daarnaast wel op mijn kleinkind en ik doe vrijwilligerswerk. Ook ben ik mantelzorger voor mijn moeder van 93, daar ben ik trouw iedere zondag.

Lukt het dan nog wel om te ontspannen?

Ik ben een techneut van huis uit, ik heb gestudeerd in Delft en heb ook ooit mijn eigen klimaatneutrale huis gebouwd. Nu heb ik een stekkie in Brabant, daar ontspan ik door heerlijk te klussen, schuurtjes te bouwen en groente te kweken. En sinds ik oma ben geniet ik er ontzettend van om met dat ventje te wandelen of naar de speeltuin te gaan. Trouwens, bij mijn moeder is het ook best ontspannend hoor. Dat zie ik echt niet als werk.

Als je zou moeten kiezen: lekker met pensioen of nog vier jaar in de gemeenteraad?

Dat is niet zo moeilijk, ik zou zo nog vier jaar in de raad gaan. Met alle liefde weer die 60 uur per week werken. Er is ook nog zó veel te doen! Het liefst sterf ik in het harnas, ik wil nog niet achter de geraniums verpieteren.