Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Fietsonderzoek

In de toekomst krijgt de fiets een steeds belangrijkere rol in de groeiende stad Rotterdam. Er zijn nu al meer fietsers en voetgangers dan automobilisten in de stad, en het is een van de meest duurzame vormen van vervoer. De voorspelling is dat er nog meer fietsers bijkomen. Daarom onderzoekt de gemeente Rotterdam het fietsgedrag en -gebruik om de stad beter in te richten op de fietser.

De voorspelling is dat er nog meer fietsers bijkomen. Daarom onderzoekt de gemeente Rotterdam het fietsgedrag en -gebruik om de stad beter in te richten op de fietser. Slimme technieken helpen ons hierbij om meer inzicht te krijgen in het aantal fietsbewegingen. Zo geeft Rotterdam meer ruimte aan de fietser en houden we de stad ook in de toekomst leefbaar en bereikbaar.

Fietsvolgsysteem

Inzicht in fietsroutes

Op het traject tussen het Centraal Station en de Erasmusburg liggen twee van de belangrijkste fietsroutes in de stad, via de Coolsingel en via de Westersingel/Eendrachtsweg. De gemeente Rotterdam lanceert op deze routes samen met Technolution een nieuwe techniek waarmee het gemakkelijker wordt om de gebruikte fietsroutes in een bepaald gebied in beeld te brengen. Deze techniek kan ook gebruikt worden om voetgangers op specifieke plekken te tellen.

Her-identificatie

Langs het traject tussen het Centraal station en de Erasmusbrug zijn op vier plekken camera’s geïnstalleerd die fietsers registreren en tellen. De unieke innovatie zit in het her identificeren van fietsers zonder gebruik te maken van privacygevoelige gezichtsherkenning, maar door gebruik te maken van karakteristieken zoals de kleur van bijvoorbeeld de fiets, fietstassen en kledingstukken. In de camera’s worden de beelden omgezet in een code. Door deze her-identificatie krijgen we meer inzicht in reistijden en de gebruikte fietsroutes op dit traject. Dit onderzoek loopt een aantal maanden en wordt daarna geëvalueerd.

Privacy

Voor dit onderzoek is een uitgebreide Privacy Impact Assessment doorlopen. Zo weten wij zeker dat we werken binnen de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). In de privacyverklaring  vindt u meer informatie.

Privacyverklaring fietsvolgsysteem

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit onderzoek? Neem dan contact op met mobiliteitso@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.