Spring naar het artikel

Het centrum van Rotterdam is op Koningsdag (vrijdag 27 april) voor een deel het toneel van de welbekende vrijmarkt. Voor veel deelnemers hét moment voor een grote opruiming van zolderspullen.

U kunt zich niet meer inschrijven voor de vrijmarkt 2018 in het centrum van Rotterdam. Alle beschikbare plaatsen zijn inmiddels uitgegeven.

Gaat u bakken en braden?

De brandweer stelt voorwaarden (pdf) aan het gebruik van gasflessen, de te gebruiken apparatuur en de inrichting van de apparatuur. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geeft een aantal aandachtspunten (pdf) hoe veilig om te gaan met eten op de vrijmarkt om voedselbesmetting te voorkomen.

Let op: minder locaties

Het aantal locaties voor de vrijmarkt in het centrum is in 2018 fors minder in vergelijking met de voorgaande jaren. Dit heeft onder andere te maken met de herstructurering van de Coolsingel, de afsluiting van de Maastunnel, geplande verbouwingen in het centrum en het vrij houden van belangrijke verkeerswegen in de stad. De vrijmarkt is dit jaar alleen op de Binnenrotte en een gedeelte van de Hoogstraat. In alle overige straten binnen het centrumgebied is het niet toegestaan een vrijmarktplaats in te nemen.

Vrijmarkt buiten het centrumgebied

Voor vrijmarkten met niet-commerciële verkoop (zolderverkoop op kleedjes, buiten het centrumgebied) zijn ook spelregels opgesteld waaraan u zich moet houden. Bijvoorbeeld rijbanen, tramrails, parkeerplaatsen en brandkranen moeten vrij worden gehouden. Het niet naleven van de voorwaarden leidt tot verwijdering van de gekozen vrijmarktplaats. Vrijmarkten met commerciële verkoop buiten het centrum zijn niet toegestaan.

 • Feijenoord
  Boulevard Zuid (Beijerlandselaan en Groene Hilledijk, valt onder B-evenement Koningsdag Winkelboulevard Zuid), Handelsplein, Halfrond en Vijf werelddelen
 • Delfshaven
  Branco v. Dantzigpark, Brederodestraat, deel Heemraadsplein, Grote Visserijplein, Kapelplein, Nieuwe Binnenweg, Park 1943, Schietbaanlaan, Spaansebocht (Richting Rheinvis Feithstraat), Tidemanplein 
 • Hillegersberg-Schiebroek
  Breedveldsingel en Mesdaglaan, Kleiweg, Molenlaan, Rododendronplein en Peppelweg, Weissenbruchlaan, Wilgenplasplein (op de P-vakken bij Connexxion)
 • Charlois
  Charloisse kerksingel (valt onder het A-evenement Blommenfestijn), Langenhorst t/m Asterloo, Slinge (voor de winkels)Zuidwijk, Slinge
 • Prins Alexander
  Evenaarplein, plein Oosterflank (Kindervrijmarkt), Maltaplein- Sicilieboulevard
 • Noord
  Noordplein       
 • IJsselmonde
 • Speelplein Pelmolenstraat - Oranjevereniging                
 • Kralingen- Crooswijk
  Voorschoterlaan
 • Hoogvliet
  Winkelcentrum de Fuik, Winkelcentrum Hoogvliet

Evenementen in de stad

Wilt u weten welke activiteiten er in uw buurt worden georganiseerd? Kijk dan op de website Vergunningen kleinschalige evenementen. Een compleet overzicht van alle evenementen op Koningsdag is  te raadplegen op de pagina Evenementen. Let op: voor het organiseren van een braderie, straatspeeldag, het spelen van muziek of het opstellen van een podium heeft u een evenementenvergunning nodig.

Meer informatie

Voor informatie over evenementen/braderieën en overige vrijmarkten op Koningsdag 2018 kunt u contact opnemen met Team Evenementen, telefoon (010) 267 34 57. Voor informatie over de vrijmarkt in het centrum kunt u uw vraag mailen naar koningsdagso@rotterdam.nl.