Vrijmarkt Koningsdag 2019
Gepubliceerd op: 29-01-2019
Geprint op: 20-02-2019
https://www.rotterdam.nl/evenementen/vrijmarkt/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Het centrum van Rotterdam is op Koningsdag (zaterdag 27 april 2019) voor een deel het toneel van de welbekende vrijmarkt. Voor veel deelnemers hét moment voor een grote opruiming van zolderspullen.

Vanaf maandag 25 februari kan iedereen zich via de pagina Vrijmarkt Rotterdam aanmelden voor een vrijmarktplaats. Om zoveel mogelijk deelnemers een vrijmarktplaats te gunnen geeft de gemeente per persoon maar één plaats uit. U vult het aanmeldformulier in en verstuurt het automatisch naar de gemeente.

Vol is vol

De mogelijkheid om u aan te melden sluit zodra alle beschikbare plaatsen zijn uitgegeven. Na inschrijving ontvangt u van de afdeling Bouw- en Woningtoezicht informatie over de aan u toegewezen plaats.

Let op: minder locaties in het centrum

Het aantal locaties voor de vrijmarkt is in 2019 fors minder in vergelijking met de voorgaande jaren. Dit heeft onder andere te maken met de herstructurering van de Coolsingel, de afsluiting van de Maastunnel, geplande verbouwingen in het centrum, de reguliere weekmarkt op de Binnenrotte en de Hoogstraat en het vrijhouden van belangrijke verkeerswegen in Rotterdam.

Spelregels

We willen de vrijmarkt in het centrum van Rotterdam netjes laten verlopen. Daarom is er een aantal spelregels opgesteld waaraan u moet voldoen. Zo is bijvoorbeeld de verkoop van alcoholische dranken niet toegestaan. Particulieren mogen ook geen bederfelijke producten (bijv. vlees, vis of zuivel) verkopen.

De verkoop van etenswaren (vlees, vis, zuivel) is uitsluitend toegestaan indien u als ondernemer in het bezit bent van een Rotterdamse markt- cq straathandelvergunning of in het bezit bent van een geldige inschrijving bij de Kamer van Koophandel als ondernemer met verkoop van eet- en drinkwaren.

Gaat u bakken en braden? De Brandweer stelt voorwaarden aan het gebruik van gasflessen, de te gebruiken apparatuur en de inrichting van de apparatuur.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geeft een aantal aandachtspunten hoe veilig om te gaan met eten op de vrijmarkt om voedselbesmetting te voorkomen.

Voor eventuele vragen over de vrijmarkt in het centrum kunt u een mail sturen naar koningsdagso@rotterdam.nl.

Vrijmarkt buiten het centrumgebied

Voor vrijmarkten met niet-commerciële verkoop (zolderverkoop op kleedjes, buiten het centrumgebied) zijn ook spelregels opgesteld waaraan u zich moet houden. Bijvoorbeeld rijbanen, tramrails, parkeerplaatsen en brandkranen moeten vrij worden gehouden. Het niet naleven van de voorwaarden leidt tot verwijdering van de gekozen vrijmarktplaats.

Evenementen in de stad

Wilt u weten welke activiteiten er in uw buurt worden georganiseerd? Kijk dan op de website Vergunningen kleinschalige evenementen. Een compleet overzicht van alle evenementen op Koningsdag is  te raadplegen op de pagina Evenementen. Let op: voor het organiseren van een braderie, straatspeeldag, het spelen van muziek of het opstellen van een podium moet u een evenementenvergunning aanvragen.

Meer informatie

Voor informatie over de vrijmarkt in het centrum kunt u uw vraag mailen naar koningsdagso@rotterdam.nl. Voor informatie over evenementen/braderieën en overige vrijmarkten op Koningsdag kunt u mailen naar evenementenvergunningen@rotterdam.nl.