Voor altijd Rotterdam
Gepubliceerd op: 08-10-2019
Geprint op: 12-12-2019
https://www.rotterdam.nl/evenementen/voor-altijd-rotterdam/
Spring naar het artikel

Van 19 oktober tot en met 26 januari is in de Kunsthal de tentoonstelling 'Voor altijd Rotterdam' te zien. Fotograaf Daniël van de Ven laat daarin beelden zien van het naoorlogse Rotterdamse havenleven.

Als fotojournalist legt Van de Ven (1929) tussen 1947 en 1971, vaak in opdracht van de Holland-Amerika Lijn, vele belangrijke momenten vast. Van oorlogsbruiden die na de bevrijding in 1945 naar hun geliefden in Canada trekken tot aan de bouw van de s.s. Rotterdam (1956-1959).

Verhalen uit de haven

Een selectie van ruim dertig foto’s, zwartwit en een aantal in kleur, laat een overzicht zien van 25 jaar werk van Daniël Van de Ven. Met een zwak voor de romantiek van de haven geniet hij van de wereld tussen water, land en schepen. De Wilhelminakade is als een tweede thuis voor hem, waar hij veel tijd spendeert. Doelgericht gaat Van de Ven te werk om het leven in de haven op een intieme manier in beeld te brengen. Niet alleen in de haven maar ook aan boord legt hij momenten vast van reizende passagiers en (on)gewone gebeurtenissen. Mannen die hun familie uitzwaaien aan de reling en uitgelaten vrouwen die niet kunnen wachten om herenigd te worden met hun geliefdes. Elke foto heeft zo zijn eigen verhaal. Sommige foto’s spreken boekdelen, terwijl andere beelden een mysterieuze weergave zijn van het havenleven. De verhalen achter deze foto’s worden onthuld in de tentoonstelling door middel van enkele audiofragmenten, ingesproken door Van de Ven.

Over Daniël van de Ven

Daniël van de Ven (1929) is opgegroeid in Delfshaven als zoon van een Rotterdamse zeeman. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schiet Van de Ven zijn eerste foto’s en krijgt daarna de smaak te pakken. In 1947 studeert hij af aan de Fotovakschool in Den Haag, waarna hij aan het werk gaat als gediplomeerd fotojournalist en lid wordt van de Nederlandse vereniging van Fotojournalisten. Eerst werkt hij voornamelijk voor kranten, maar gaat later aan de slag voor grote bedrijven zoals de Holland-Amerika Lijn, scheepswerven in het Rijnmondgebied en de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd. Hij is zijn leven lang trouw gebleven aan Rotterdam, waar zijn carrière vele hoogtepunten kent. Op negenentachtig-jarige leeftijd beheert Van de Ven actief zijn archief, een waar levenswerk bestaande uit circa 65.000 negatieven.

Meer informatie

Waar: Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341 in Rotterdam
Wanneer: Van 19 oktober tot en met 26 januari
Prijs: Volwassenen: 14 euro. CJP/student tot en met 26 jaar: 7 euro. Jongeren tot en met 17 jaar: gratis. Bestel de tickets via de site van de Kunsthal.

\