Vergeten Films
Gepubliceerd op: 30-07-2019
Geprint op: 13-08-2019
https://www.rotterdam.nl/evenementen/vergeten-films/
Spring naar het artikel
Foto: onbekende fotograaf Canadese leger (Stichting OVMR)

Vanaf 10 augustus is er een nieuwe opstelling te zien in Museum Rotterdam; Vergeten Films.

Pas ontdekte, niet eerder vertoonde, amateurfilms en (collectie)objecten van de Tweede Wereldoorlog worden gepresenteerd. Tussen historische objecten geven de amateurfilms een unieke blik op een stad in oorlog. Te zien zijn huiselijke taferelen, maar ook oorlogsschepen, havenverwoestingen en de bevrijding in Hoogvliet.

Dagboeknotities

De films zijn gemaakt door filmliefhebber Jurling (1912 - 1986) die zijn camera gebruikte als dagboeknotities over werk, familie en opvallende gebeurtenissen tijdens de oorlog. In 2017 schonk de dochter van J.W.V. Jurling tien filmblikken aan het Museon (Den Haag). De pas ontdekte amateurfilms bieden een unieke blik op de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. In de opstelling toont Museum Rotterdam drie korte films welke zijn samengesteld door documentairemaker Joop de Jong; van alledaagse activiteiten tot geheime opnames welke met gevaar voor eigen leven zijn gemaakt. Te zien zijn o.a. de vernielingen op het olietank complex Pakhuis Meesteren, het ongedwongen familieleven van de familie Jurling tijdens de bezetting en de bevrijdingsfeesten op de Dorpstraat van Hoogvliet.

Permanente opstelling

Met de toevoeging van Vergeten Films aan de permanente opstelling van Museum Rotterdam beantwoordt het museum de vraag van velen om ook in het Timmerhuis aandacht te besteden aan de Tweede Wereldoorlog. Het bijzondere overzicht vormt een voorproefje van een bezoek aan Museum Rotterdam '40 - '45 NU in de Coolhaven waar het bombardement op Rotterdam centraal staat.

Meer informatie

Waar: Museum Rotterdam, Rodezand 26 (locatie Timmerhuis)
Wanneer: van 10 augustus 2019 tot en met 1 januari 2020
Kosten: volwassenen: 9 euro, tot en met 17 jaar: gratis

Kijk voor meer informatie op de website Museum Rotterdam.