Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam
Gepubliceerd op: 30-08-2019
Geprint op: 21-01-2020
https://www.rotterdam.nl/evenementen/songfestival/
Spring naar het artikel

De 65e editie van het Eurovisie Songfestival vindt in 2020 plaats in Rotterdam. Dankzij de winst van Duncan Laurence staat de Maasstad volgend voorjaar twee weken lang in het teken van het grootste muziekevenement ter wereld.

Need this information in English? You'll find it on the page Eurovision Song Contest. For information in other languages, use the 'translate' button on top of this page.

Shows

Het Eurovisie Songfestival vindt plaats in mei. Er zijn verschillende shows, waaronder de twee halve finales (12 en 14 mei) en de afsluitende grote finale (16 mei). Daarnaast zijn er ook diverse repetitieshows waarbij fans aanwezig kunnen zijn. 

Rotterdam verwelkomt presentatrice Edsilia Rombley

Edsilia Rombley en wethouder Kasmi voor Centraal Station.

Songfestival-presentatrice Edsilia Rombley is afgelopen weekend met een bijzondere Songfestival-auto gespot bij Rotterdam Centraal. De organisatie van het Eurovisie Songfestival maakte de allereerste opnames voor het muziekevenement op mooie locaties in de stad, waaronder het iconische centraal station.

Said Kasmi (wethouder onderwijs, cultuur, toerisme) kwam persoonlijk een kijkje nemen om de filmploeg en de presentatrice welkom te heten in zijn stad. Waar de opnames precies voor worden gebruikt tijdens shows, houdt de songfestivalorganisatie nog even geheim.

Start kaartverkoop ESF 12 december om 12 uur

Het logo van het ESF met de datum van de kaartverkoop

De kaartverkoop voor het Eurovisie Songfestival 2020 begint op 12 december om 12.00 uur ’s middags via het officiële verkoopkanaal tickets.songfestival.nl. Het betreft de eerste ronde van drie verkooprondes van tickets voor zowel de live shows als de generale repetities (genaamd Jury en Family show). Dit zijn in totaal 9 shows. Eind januari en half maart komen er extra kaarten voor alle shows beschikbaar. Houd songfestival.nl en de social kanalen in de gaten! Let op: Koop alleen kaarten via het officiële verkoopkanaal en niet op andere sites. 

Accommodatie boeken tijdens Songfestivalperiode

Twee mensen kijken op een plattegrond.

Bent u op zoek naar een verblijf in, of rond Rotterdam tijdens de Songfestivalperiode? Wij helpen u graag op weg. Op de website van Rotterdam Tourist Information vindt u een overzicht van gerenommeerde accommodaties. Verzeker uzelf van de beste prijs/kwaliteitsverhouding en boek bij voorkeur direct bij de accommodatie zelf. Pas op voor het overnemen van kamers via derden. U bent dan vaak vele malen duurder uit. Bovendien kan uw boeking ongeldig zijn. Let op: Op dit moment houden de diverse accommodaties nog veel kamers gereserveerd voor de organisatie van het Songfestival voor landendelegaties, crew en pers. Een aantal van deze kamers zullen in de loop der tijd beschikbaar komen. Wachten met boeken kan dus lonen. Houd deze website in de gaten voor actuele informatie.

Meer informatie

Deze webpagina wordt regelmatig voorzien van nieuwe informatie. Houd de website in de gaten voor het laatste nieuws. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via songfestival@rotterdam.nl.

De 65e editie van het Eurovisie Songfestival vindt in 2020 plaats in Rotterdam. Dankzij de winst van Duncan Laurence staat de Maasstad volgend voorjaar twee weken lang in het teken van het grootste muziekevenement ter wereld. In Rotterdam maken we er samen een onvergetelijk feest van: van iedereen, voor iedereen!

In de aanloop naar het festival zijn overal in de stad clubavonden, concerten, tentoonstellingen en meezingfeesten. Bijvoorbeeld in de Maassilo, waar Duncan Laurence zijn winnende nummer Arcade opnam. En natuurlijk op het podium van het gratis toegankelijke Eurovision Village. Dé plek waar artiesten van het Eurovisie Songfestival, nieuw talent en gevestigde namen uit stad en land samenkomen.

Televisieshows

De grote tv-shows van het Eurovisie Songfestival vinden plaats in Rotterdam Ahoy, een van de meest veelzijdige evenementenlocaties van Nederland. Naast de twee halve finales en de afsluitende grote finale, vinden er ook diverse repetitieshows plaats waarbij fans aanwezig kunnen zijn.

De organisatie is in handen van de NPO, AVROTROS en NOS, in coproductie met de EBU (European Broadcasting Union).

Rotterdam Tourist Information

De ingang van de Rotterdam Tourist Informationwinkel aan de Coolsingel

Ontdek Rotterdam! Laat u inspireren met leuke uitgaanstips, praktische informatie over Rotterdam en plekken om te overnachten. Van hippe hostels tot luxe (design)hotels: voor elke smaak en elk budget is een passende slaapplek te vinden.

Festivalstad Rotterdam

Een deelnemer aan het Zomercarnaval in kleurrijke outfit

In Rotterdam is er altijd wat te beleven. Voor iedereen! Ontdek de festivals in Rotterdam.

Rotterdam Ahoy

Rotterdam Ahoy.

Maak kennis met Ahoy: een van de grootste overdekte evenementenhallen van Nederland! Na het huisvesten/organiseren van grote wereldkampioenschappen, concerten en festivals maakt de locatie zich nu op voor het grootste muziekevent ter wereld!

Eurovision Songfestival

Duncan Laurence

Duncan Laurence is de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2019. Kijk zijn spetterende tv-optreden terug, of blik vooruit op de 65e editie van het Eurovisie Songfestival in 2020 in Rotterdam op de officiële website.

Nederlandse Publieke Omroep

Het (onofficiële logo) van ESF2020.

De winst van Duncan Laurence betekent dat Nederland het Eurovisie Songfestival weer mag gaan organiseren. De editie 2020 wordt een samenwerking tussen NPO, AVROTROS en NOS, in coproductie met de EBU (European Broadcasting Union).

Ontdek de provincie

Ook buiten Rotterdam is er van alles te beleven. Zo vindt u in de provincie Zuid-Holland verschillende wandel- en fietsroutes.  

Meer informatie

Deze webpagina wordt regelmatig voorzien van nieuwe informatie. Houd de website in de gaten voor het laatste nieuws. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via songfestival@rotterdam.nl.

De 65e editie van het Eurovisie Songfestival vindt in 2020 plaats in Rotterdam. Dankzij de winst van Duncan Laurence staat de Maasstad volgend voorjaar twee weken lang in het teken van het grootste muziekevenement ter wereld.

In de aanloop naar het festival zullen overal in de stad clubavonden, concerten, tentoonstellingen en meezingfeesten zijn. Bijvoorbeeld in de Maassilo, waar Duncan Laurence zijn winnende nummer Arcade opnam.

Ontdek Rotterdam

Een filmploeg aan het werk in Rotterdam.

Wilt u een artikel maken over Rotterdam? Rotterdam Partners helpt u op weg bij het vinden van de juiste informatie en contacten in de stad.

Rotterdam in beeld

Uitzicht vanaf de Euromast.

Op zoek naar mooie (video)beelden van de stad? Bekijk de selectie van 50 Rotterdam topbeelden met bekende en minder bekende highlights van de Maasstad op Rotterdam Make It Happen.

Eurovision Village

Op een aansprekende, centrale locatie komt een gratis toegankelijk Eurovision Village. Dit festivalterrein biedt podium aan diverse artiesten van het Eurovision Songfestival, nieuw talent en gevestigde namen uit stad en land.

Televisieshows

De grote tv-shows van het Eurovisie Songfestival vinden plaats in Rotterdam Ahoy, een van de meest veelzijdige evenementenlocaties van Nederland. Naast de twee halve finales en de afsluitende grote finale, vinden ook diverse repetitieshows plaats waarbij fans aanwezig kunnen zijn.

De organisatie is in handen van de NPO, AVROTROS en NOS, in coproductie met de EBU (European Broadcasting Union).

'Dit is fantastisch nieuws voor Rotterdam. Met ons bid hebben we de organisatie ervan overtuigd dat Rotterdam dit kan én er klaar voor is.'

Saïd Kasmi - wethouder Onderwijs, Cultuur en Toerisme

Fantastisch nieuws

Saïd Kasmi, wethouder Onderwijs, Cultuur en Toerisme: 'Tot het laatste moment was het spannend, maar dit is fantastisch nieuws voor Rotterdam. Met ons bid hebben we de organisatie ervan overtuigd dat Rotterdam dit kan én er klaar voor is. Graag laten we alle Songfestival-fans Rotterdam zien: divers, een stad van innovatie, creativiteit en architectuur en met Ahoy als prachtige eventlocatie. De komende maanden gaan we keihard aan de slag om samen met onze partners een geweldig evenement neer te zetten. Een feest van iedereen, voor iedereen. Waarbij Nederland het gastland is en Rotterdam het podium.'

Fantastisch evenement

Jolanda Jansen, directeur Rotterdam Ahoy: 'Het is geweldig dat het Eurovisie Songfestival neerstrijkt in Rotterdam en dat wij dit fantastische evenement mogen huisvesten! Ahoy is gebouwd voor live entertainment en wij zijn ervan overtuigd dat hier een spectaculaire en memorabele editie georganiseerd gaat worden waar heel Nederland trots op is.'

'Het is geweldig dat Ahoy het Songfestival mag huisvesten! Ahoy is gebouwd voor live-entertainment en we zijn ervan overtuigd dat het een spectaculaire editie wordt.'

Jolanda Jansen - directeur Rotterdam Ahoy

Veelgestelde vragen

Rotterdam is een mediagenieke stad met internationale allure, een diverse bevolking, een stad van innovatie, creativiteit en architectuur. En met Ahoy de beste locatie van Nederland. De waarde op het gebied van citymarketing is groot. Het biedt veel kansen voor onze stad. Er wordt geld uitgegeven, de culturele sector gaat zich laten zien en we brengen mensen bij elkaar.

Er is een stedelijke projectorganisatie gevormd door de gemeente Rotterdam. Met elkaar zullen zij de verschillende onderdelen, zoals beschreven in het bidbook, verder gaan uitwerken en voorbereiden. Denk aan: randprogramma, vrijwilligersbeleid, citydressing, veiligheid, enzovoort.

Samen met de projectorganisatie (NPO/NOS/AVROTROS en de EBU) wordt nu eerst een vervolgplanning opgesteld. Binnenkort volgt daarover meer informatie.

Het Eurovisie Songfestival draagt bij aan meer exposure voor de stad en verstevigt het positieve imago van onze stad. Ons imago als festival en evenementenstad, als inclusieve stad, als muziekstad en als aantrekkelijke congres- en evenementenstad waarin we evenementen van dit kaliber aankunnen. Met ongeveer 1.500 journalisten gaan de beelden van Rotterdam de hele wereld over. Daarnaast levert het werkgelegenheid op. Met name de hotelsector, horeca en culturele instellingen zullen ervan profiteren.

Het Eurovisie Songfestival is een feest voor alle Rotterdammers. Daarom willen we zowel het festival als het randprogramma toegankelijk maken voor zoveel mogelijk stadsgenoten en bezoekers. Dat doen we op verschillende manieren:

  • Er worden door de projectorganisatie en de stad tot 1.000 kaarten beschikbaar gesteld voor de diverse shows en repetities.
  • Op een aansprekende, centrale locatie komt een gratis toegankelijk Eurovision Village. Dit festivalterrein biedt podium aan diverse artiesten van het Eurovision Songfestival, nieuw talent en gevestigde namen uit stad en land.
  • Overal in de stad zullen, in samenwerking met de culturele/creative sector en de Rotterdamhoreca, clubavonden, concerten, tentoonstellingen en meezingfeesten zijn. In de Maassilo bijvoorbeeld, de voormalige graansilo, waar Duncan Laurence zijn winnende nummer Arcade opnam.
  • Creatief talent in de stad wordt uitgedaagd: Rotterdam is echt een muziekstad met talenten in alle muziekgenres. Ook wordt gekeken naar het realiseren van bijzondere crossovers tussen al die genres.
  • Enthousiaste vrijwilligers zijn van harte welkom! Daar is nu al veel belangstelling voor. We zien dat heel veel Rotterdammers dit niet willen missen.

De kosten voor Rotterdam zijn begroot op 15,5 miljoen euro. De gemeente Rotterdam draagt hier 14,5 miljoen euro aan bij en de provincie Zuid Holland 1 miljoen. Het grootste deel wordt gefinancierd met geld dat in 2019 was begroot, maar niet meer wordt of kan worden uitgegeven in 2019. De rest wordt vanuit het Cultuur- en Evenementenbudget betaald. De financiële dekking van het ESF gaat niet ten koste van budgetten voor het realiseren van belangrijke beleidsdoelen in 2019. Dit is een gebruikelijke methode.

Het Rotterdam Ahoy Convention Centre wordt in september 2020 opgeleverd, maar die ruimtes zijn niet nodig om het Eurovisie Songfestival te kunnen huisvesten. Het huidige Ahoy beschikt over meer dan voldoende ruimtes. De bouw vindt buiten het bestaande gebouw plaats dus veroorzaakt geen overlast. Daarbij is tegen die tijd de aanbouw van buiten ‘dicht’ en wordt er alleen van binnen nog gebouwd. Er zijn dus ook geen bouwkranen meer ter plaatse. De gevel is compleet af en ziet er netjes uit. Vanaf aanstaande september kunnen we al wel gebruik maken van de nieuwe entree.

Meer informatie

Pers kan voor meer informatie of beeldmateriaal contact opnemen met Ingrid Adriaanse, projectwoordvoerder Eurovisie Songfestival Rotterdam, via telefoonnummer +(31)6 - 458 108 95 of per e-mail: i.adriaanse@rotterdam.nl.

Neem voor informatie en/of beeldmateriaal over Ahoy contact op met:

\