Prenten Piranesi in Kunsthal Rotterdam
Gepubliceerd op: 13-05-2019
Geprint op: 20-05-2019
https://www.rotterdam.nl/evenementen/piranesi-in-kunsthal/
Spring naar het artikel
Foto: Kunsthal Rotterdam/Collectie Museum Boijmans van Beuningen

Voor het eerst in tien jaar is weer een grote Piranesi-tentoonstelling in Nederland te zien.

Uit de imposante grafiekcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen presenteert de Kunsthal ruim zeventig groot formaat prenten van Piranesi.

'Papieren architect'

Geboren in de regio rondom Venetië wordt bij Giovanni Battista Piranesi al vroeg de kiem gelegd voor zijn creativiteit en veelzijdigheid. Zijn vader was een steenhouwer, zijn oom bracht hem architectuur bij en van zijn broer leerde hij meer over de klassieke geschiedenis. De bakermat van de Romeinse cultuur trekt hem aan vanwege de tot de verbeelding sprekende restanten van die cultuur, en daarom vertrekt hij naar Rome. Het theatrale van Venetië blijft echter van grote invloed op zijn werk. Opgeleid als architect en met slechts één gerealiseerd bouwwerk is Piranesi een ‘papieren’ architect die daardoor zijn verbeelding, zijn vrije expressie en zijn persoonlijke mening kon laten spreken.

Het werk van Piranesi

Vanaf het begin van zijn verblijf in Rome, in 1740, concentreert Piranesi zich op fantasievolle weergaves van de werkelijkheid. Hij wordt bekend door zijn tekeningen van monumenten in Rome en verbluffende ruïnes. Piranesi houdt zich ook bezig met archeologie en zijn tekeningen van oudheden vinden net als zijn stadsgezichten gretig aftrek bij toeristen. Zijn werk spreekt een groot publiek aan, en bepaalt in grote mate het beeld dat buitenlanders hebben van de stad Rome.

Kunsthal tijdens Boijmans bij de Buren

De Kunsthal werkt mee aan het zichtbaar houden van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen als onderdeel van het stadsbrede project ‘Boijmans bij de Buren’. Voor een periode van januari 2019 tot en met januari 2020 zijn in samenwerking met Museum Boijmans drie tentoonstellingen in de Kunsthal te zien, waarvan ‘Picasso op papier’ de eerste was. Deze tentoonstelling is onderdeel van deze serie.

Vanaf 7 december 2019 is de laatste tentoonstelling uit de serie te zien.

Meer informatie

Waar: Kunsthal Rotterdam, Museumpark Westzeedijk 341
Wanneer: 25 mei tot en met 1 september 2019
Openingstijden en prijzen: kunsthal.nl