Theater Rotterdam zoekt oorlogsverhalen
Gepubliceerd op: 14-02-2020
Geprint op: 07-04-2020
https://www.rotterdam.nl/evenementen/oorlogsverhalen/
Spring naar het artikel

In tijden van oorlog maakt een mens een hoop mee. Vreselijke momenten brengen droevige verhalen met zich mee, maar er zijn ook verhalen over hoop, kameraadschap en liefde. Theater Rotterdam zoekt deze verhalen en wil ze een podium geven.

Samen met leerlingen van Mavo Centraal en het Wolfert college maakt Theater Rotterdam voor 4 & 5 mei een voorstelling met de oorlogsverhalen uit voormalig Nederlands-Indië. Hoe vormen deze verhalen van overzee de stadsgeschiedenis van Rotterdam? Wat is daar precies gebeurd? Voor deze voorstelling zoeken zij Rotterdamse oorlogsverhalen uit Nederlands-Indië. Heeft u een opa, oma, buurman of kennis die een verhaal over deze periode kan vertellen?

Het doel is de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog levend houden, de verhalen van overlevenden door te vertellen en generaties met elkaar en de buurt te verbinden.

Dodenherdenking

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Dit doen zij onder de noemer 'Theater Na de Dam'. Daarnaast zijn er in het hele land jongerenprojecten. Doel van deze projecten is de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog levend houden, de verhalen van overlevenden door te vertellen en generaties met elkaar en de buurt te verbinden. Theater Rotterdam maakt samen met leerlingen van Mavo Centraal en het Wolfert college een voorstelling met de oorlogsverhalen uit voormalig Nederlands-Indië. Hoe vormen deze verhalen van overzee de stadsgeschiedenis van Rotterdam? Wat is daar precies gebeurd? En waarom vieren we eigenlijk de bevrijding op 5 mei, terwijl buiten Europa de oorlog nog maanden doorging?

Heeft u een verhaal te vertellen?

Voor dit bijzondere project zoekt het theater Rotterdammers die de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië hebben meegemaakt. Het theater hoopt dat zij hierover in gesprek willen gaan met de jongeren die deze voorstelling maken. Op zaterdag 28 maart organiseert Theater Rotterdam een vertellersbijeenkomst waar de vertellers samen komen met de jongeren om hun verhalen te vertellen. Zij zoeken kleine en grote verhalen, waargebeurde verhalen, ervaringen, overgebleven brieven, beeld of anekdotes over Nederlands-Indië in de oorlogstijd en de periode daarna. Wilt u als verteller deelnemen aan de bijeenkomst of kent u iemand met een verhaal, neem dan contact op via educatie@theaterrotterdam.nl of bel naar 010 303 2743.

Meer informatie

Waar: Theater Rotterdam, locatie Witte de With, William Boothlaan 8
Wanneer: 28 maart van 13.30 tot 15.00 uur
Kosten: gratis
Om uzelf of iemand anders aan te melden kunt u mailen naar Theater Rotterdam of bellen naar 010 303 2743. Voor meer informatie kunt u terecht op theaterrotterdam.nl.

\