Museumweek 2020 - Parels uit de collectie
Gepubliceerd op: 21-04-2020
Geprint op: 02-06-2020
https://www.rotterdam.nl/evenementen/museumweek-2020/
Spring naar het artikel

De digitale Nationale Museumweek is van 20 tot en met 26 april. De musea zijn dicht, maar bieden wèl online uiteenlopende activiteiten aan. Haal tijdens de Nationale Museumweek de musea in huis. Ontdek het digitale aanbod.

U kunt zich bijvoorbeeld verdiepen in Rotterdams erfgoed op de website van Museum Rotterdam. Hier kunt u de komende tijd een aantal van hun collectiestukken bekijken, de zogenaamde 'Parels uit de collectie'. De collectie bestaat uit unieke én heel gewone Rotterdamse historische voorwerpen. Met Echt Rotterdams Erfgoed voegen ze er ook bijzondere mensen, organisaties en initiatieven toe, die zich nú inzetten voor onze stad. De historische en hedendaagse collectie samen vertellen het Rotterdamse verhaal, van vroeger tot nu.

Besmettelijke ziektes

Zoals bijvoorbeeld het schilderij 'Portret van moeders, knechten en kinderen van het Leprooshuis in Rotterdam' door Pieter Hoevenaar uit 1630. In de Middeleeuwen werd iemand met een ernstig besmettelijke ziekte, zoals de pest of lepra, uit de maatschappij verstoten en buiten de stadsmuren in een tehuis ondergebracht. In Rotterdam lag het Leprooshuis ten noorden van de stad aan de Rotterdamse Schie.

Vanaf de 17de eeuw kwam lepra nog nauwelijks voor in Rotterdam. Het Leprooshuis werd daarom ingericht op de verzorging van kinderen met besmettelijke ziekten. In 1630 schilderde Pieter Hoevenaar in opdracht de ‘moeders’, kinderen en knechten van deze instelling.

Lees meer over dit schilderij op de website van het museum. Of bekijk een van de andere voorwerpen en mensen.

Meer informatie

Meer Rotterdamse 'parels' zien? Kijk dan op de website van Museum Rotterdam.

Kijk voor alle activiteiten in de Nationale Museumweek op de website Nationale Museumweek.

\