Maritieme Meesterwerken
Gepubliceerd op: 28-09-2021
Geprint op: 27-10-2021
https://www.rotterdam.nl/evenementen/maritieme-meesterwerken/
Ga naar de hoofdinhoud

Kunstwerken uit Boijmans Van Beuningen en het Maritiem Museum komen samen in deze tentoonstelling. Via zes eeuwen schilderkunst vertelt ze de verhalen van de scheepvaart en havens, en de mensen die daarin leven.

Kunstgeschiedenis en de maritieme geschiedenis komen samen in werken van onder meer Claude Monet, Paul Signac, Jeroen Bosch, en van Guido van de Werve, Sasja Hagens en Dolf Henkes.

'De combinatie van de twee collecties maakt deze tentoonstelling uniek', zegt algemeen directeur Bert Boer van het Maritiem Museum. 'Zes eeuwen maritieme kunst komen samen op exact de plek waar de Rotterdamse haven in de 17e eeuw begon, de Leuvehaven.' Sjarel Ex, directeur van museum Boijmans Van Beuningen voegt daar aan toe: 'de combinatie Maritiem en Boijmans is bijzonder want beide musea verzamelen vanuit een ander standpunt. Boijmans koopt zeestukken op artistieke kwaliteit, het Maritiem verzamelt vanuit historisch oogpunt. De combinatie van beide levert een verbluffend mooie, bijzondere expositie op.'

Boijmans bij de buren

In 2019 startte een serie tentoonstellingen bij de ‘buren’ in Rotterdam en Schiedam, vanwege de grote renovatie van Boijmans. Het is een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen en acht buurmusea en instellingen in Rotterdam. Zo kunnen vijfhonderd topstukken uit de museumcollectie buiten de eigen museummuren worden getoond.

Verrassing

De aandacht voor Maritieme Meesterwerken heeft een bijzondere ontdekking opgeleverd: de originele schets van Johan H. van Mastenbroek voor het schilderij ‘Electrische kranen op de scheepswerf’! Verbaasd en enthousiast waren de eigenaar van de schets, die niet wist dat het als schilderij was uitgevoerd, en ook het museum dat niet wist dat deze schets bestaat.

Meer informatie

Kijk op Maritiemmuseum.nl en op Boijmans.nl voor informatie over de serie Boijmans bij de Buren.