Maritiem Festival
Gepubliceerd op: 13-08-2019
Geprint op: 18-08-2019
https://www.rotterdam.nl/evenementen/maritiem-festival/
Spring naar het artikel
Foto: Marco de Swart

Twee weekenden lang zijn alle historische schepen in de Maritiem Museum Haven toegankelijk. Er zijn bijzondere gastschepen, techniekworkshops, kinderactiviteiten, de kranen draaien, er zijn rondvaarten en zondags is er muziek.

Op 31 augustus, 1 september en 7, 8 september organiseert het Maritiem Museum Rotterdam het Maritiem Festival.

Zaterdag 31 augustus en zondag 1 september

Het eerste weekend kan het publiek aan de slag en zelf energie opwekken in het duurzame jacht ‘Ya’, het eerste jacht dat volledig fossielvrij de wereld rondzeilde. Men kan aan boord van de Kamper Kogge, een replica van het eerste zeevaardige schip uit de middeleeuwen, op de plek waar de haven van Rotterdam ooit ontstond. Kinderen kunnen een eigen solarboot ontwerpen, modelboot varen of proefjes doen bij de gekke professor van Mad Science. De Volharding 1, een van de laatste kolengestookte stoomslepers van Nederland, vertrekt dit weekend vanuit de Maritiem Museum Haven voor een historische tocht op de Nieuwe Maas. Daarnaast vaart de fluisterboot stilletjes door de binnenhavens van het Maritiem District. Zaterdag treedt het koor 'Skyline Sisters' op. Zondag presenteert Joris Lutz zijn nieuwe kinderboek ‘Fred en het geheim van de haven’.

Voor fotografieliefhebbers en instagrammers organiseert het Maritiem Museum op zondag om 11 uur ook een “instasail” waarbij fotograaf Theo de Man alle hotspots vanaf het water laat zien tijdens een rondvaart door het Maritiem District.

Zaterdag 7 en zondag 8 september

Het tweede weekend ligt de haven vol met nog eens twintig gastschepen: sleepboten en vele klassieke jachten. Behalve het al genoemde jacht ‘Ya’ is er het tallship de ‘Morgenster’, een tweemaster met imposante afmetingen en met maar liefst 17 zeilen. Het schip wordt tegenwoordig gebruikt voor groepsreizen waarbij nu en dan groepen jongeren meevaren om tijdens hun reis hun kop te breken over afvalreductie. Een aantal van deze jongeren is dit weekend aan boord en vertelt de bezoekers graag meer over de opgedane ideeën. Het tweede weekend valt samen met de Wereldhavendagen en daarom is dan de toegang gratis. De stoomslepers Pieter Boele, Dockyard V, Volharding 1 en motorsleepboot Havendienst 2 maken dit weekend deel uit van het excursieprogramma van de Wereldhavendagen en daarom vertrekken ze vanaf SS Rotterdam. Zondag is Reinier Sipkens met zijn beroemde muziekboot te gast. Dat weekend is er ook een echte palingroker in de Maritiem Museum Haven.

Meer informatie

Wanneer: Zaterdag 31 augustus en zondag 1 september van 11-17 uur. Zaterdag 7 en zondag 8 september van 10-17 uur, het museum is dan gratis toegankelijk.
Waar: Maritiem Museum
Kosten: variabel
Kijk voor kaartjes voor rondvaarten en aanvullende info op de website van Maritiem Museum.