Spring naar het artikel

Journalist Joeri Boom heeft op 16 december de expositie 'Jeroen Oerlemans' geopend. De foto's die de persfotograaf maakte in verschillende crisisgebieden zijn tot en met 4 maart te zien.

Jeroen Oerlemans werkte, als een van de weinige Nederlandse persfotografen, veel in crisisgebieden. Op reis gaf hij in reportages de wereldproblematiek een gezicht, of het nu ging over oorlog, natuurgeweld, honger of de vluchtelingenstroom. De keuze van foto's in de expositie is gebaseerd op Oerlemans’ journalistieke werk om daarmee het belang van onafhankelijke berichtgeving te benadrukken. In de tentoonstelling, samengesteld door zijn vrouw Boes Hogewind, zijn beelden te zien die middenin de actualiteit staan. Joeri Boom was een goede vriend van Oerlemans en tien jaar lang zijn reisgenoot.

Jeroen Oerlemans (1970-2016)

Jeroen Oerlemans is drie keer onderscheiden met een eerste prijs in de buitenland-categorie van de Zilveren Camera. In 2008, 2010 en 2011 kreeg hij deze prijs voor zijn foto’s in het Grieks-Turkse grensgebied, Afghanistan en Libië. Ook ontving hij voor een foto uit Libanon in 2007 van World Press Photo een eervolle vermelding in de categorie nieuws. Zijn werk is gepubliceerd in talrijke internationale media zoals Newsweek, Time, The Guardian en The Sunday Times. In opdracht van Knack was Oerlemans in 2016 in Libië, waar hij op 2 oktober in de Libische stad Sirte dodelijk werd geraakt door een sluipschutter van IS.

Meer informatie

Informatie over de tentoonstelling vindt u op kunsthal.nl/jeroen-oerlemans of via telefoonnummer (010) 44 00 301.
Meer informatie over het leven en het werk van Jeroen Oerlemans vindt u op: jeroenoerlemansfoundation.com.