'Ik ben dertien'
Gepubliceerd op: 23-08-2019
Geprint op: 19-09-2019
https://www.rotterdam.nl/evenementen/ik-ben-dertien/
Spring naar het artikel
Foto: Sanne Donders

Kunsthal Rotterdam geeft een kijkje in de leefwereld van Rotterdamse dertienjarigen.

In opdracht van het Rotterdamse Beeldfonds volgen fotografen Sanne Donders en Jet van Schie een half jaar lang een groep dertienjarigen op weg naar volwassenheid. Jongens en meiden die in de toekomst het beeld van de stad mede gaan bepalen.

Van opstaan tot slapen gaan

De reportage van Sanne Donders toont op een intieme manier de grote verschillen in interesses van de tieners, die zo typerend zijn voor deze leeftijd. Ze zoomt in op het dagelijks leven van de jongeren en volgt ieder van hen één hele dag, van opstaan tot slapen gaan. In haar streven de identiteit van de dertienjarigen vast te leggen, beweegt ze zich als een schaduw om hen heen. De één wordt - net wakker - geportretteerd terwijl hij slaperig in de camera kijkt, zijn knuffels nog onder zijn arm. Een ander onderbreekt het passen van een behaatje, voor een selfie met vriendinnen die ook in het pashokje staan.

Dubbele wereld

Jet van Schie gaat in haar analoge zwart-wit foto’s op zoek naar de stilte van het moment en combineert haar beelden met selfies die de jongens en meiden op Instagram posten. Zo ontstaan contrastrijke combinaties die de kijker bewust maken van de dubbele wereld waarin de jongeren vaak leven. Huiselijk televisie kijken, dicht tegen je vader en broertje aan op de bank, en ondertussen een foto uploaden op social media waarop je stoer poseert tussen je vrienden.

Generation R

Beide series tonen de verschillen en eigenheid, maar ook de vele overeenkomsten tussen opgroeiende pubers. Het bevolkingsonderzoek Generation R van het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam volgt de groei en ontwikkeling van de dertienjarigen al vanaf voor hun geboorte. De resultaten van het onderzoek vormen een onderdeel van de tentoonstelling ‘Ik ben dertien’.

Meer informatie

Wanneer: tot en met 13 oktober 2019
Waar: Kunsthal Rotterdam
Kosten: volwassenen 14 euro, jongeren t/m 17 jaar gratis, CJP en studenten t/m 26 jaar 7 euro.

Kijk voor kaartjes en aanvullende info op de website van Kunsthal Rotterdam.