Gek op geld
Gepubliceerd op: 20-06-2019
Geprint op: 19-09-2019
https://www.rotterdam.nl/evenementen/gek-op-geld/
Spring naar het artikel
Foto: Belasting & Douanemuseum

Het Belasting & Douane Museum organiseert in samenwerking met De Nederlandsche Bank een expositie over geld, die vanaf 26 juni te zien is. Hare Majesteit Koningin Máxima opent de tentoonstelling.

Gek op geld gaat over de rol en invloed van geld op de mens en de maatschappij. Bijzondere objecten vertellen hoe mensen met geld omgaan en laten zien dat de geschiedenis zich herhaalt, of het nu gaat om goed geld, vals geld, oud geld, nieuw geld of leergeld. De bezoeker krijgt het mooiste geld, de oudste en leukste spaarpotten, de gekste gelddragers en andere blikvangers te zien die het onderwerp tot leven brengen.

Nationale Numismatisch Collectie

Voor de samenstelling van de tentoonstelling heeft De Nederlandsche Bank een deel van de grootste collectie in Nederland van papiergeld, munten, penningen en daaraan gerelateerde objecten tijdelijk in bruikleen gegeven. Hiermee zijn bijzondere objecten weer zichtbaar voor het publiek. Gek op geld is een tentoonstelling voor jong en oud, leerzaam en leuk.

Rotterdamse vondsten

Sparen is van alle tijden, dat bleek wel toen afdeling Archeologie van de gemeente Rotterdam tijdens werkzaamheden aan de Willemsspoortunnel een aantal spaarpotten uit vervlogen tijden tegen kwamen. Drie van deze spaarpotten zijn te zien in de tentoonstelling. Zo is er een spaarvarken van wit bakkend aardewerk te zien, datering 1575-1650. De spaargleuf is uitgebroken, het spaargeld is er dus uitgehaald voordat het varken werd afgedankt en in de beerput van een pand dat aan de Noordzijde van de Hoogstraat lag. De vondsten uit de put dateren van 1500 tot 1675 en hebben toebehoord aan een welgesteld huishouden.

Verder een spaarpot van slibaardewerk in de vorm van een hoofd, datering 1500-1550. De spaargleuf zit boven op de kop. En als laatste een blikken spaarpot gevonden in de gedempte Binnenrotte. De pot is gemaakt van ijzerblik en dateert uit 1800-1870. Het opschrift op de bovenkant spreekt wel tot de verbeelding:

The busy bee with cheerful hum.
Flies round from flower to flower.
Her little load she carrys home
And seeks again for more.

The little hive is all alive
They are busy all the day
No idlers there, no ... appear
Or soon they are sent away.

... Fall at last
... Scarcely seen
The summer past
They lived trough winter keen.

Let boys and girls example take
From little busy bees
Provision  for the future make
And reap such fruits as these

En op de bovenkant staat: 'Take care of the pence ( of pennies ) and the pounds will take care of themselves'.

Activiteiten rond Gek op geld

Vanaf oktober staat er maandelijks een lezing rond het thema geld op de agenda, met als onderwerpen: ‘Goed met geld’, ‘Pubers en Poen’, ‘Schatrijk en dan…’. Voor kinderen zijn er speurtochten door de tentoonstelling en diverse workshops van ‘Ontwerp je eigen bankbiljet’ tot ‘Sparen doe je zo.’ Kijk daarvoor in de agenda van het museum.

Meer informatie

Wanneer: van 26 juni 2019 tot 8 maart 2020
Waar: Belasting & Douane Museum, Parklaan 14-16
Voor openingstijden en kosten: kijk op de website van het museum.