Spring naar het artikel

Vanaf 15 september is in het Nederlands Fotomuseum een overzichtstentoonstelling 'Dit is Cas' te zien. Het museum beheert het archief van Cas Oorthuys, waaronder duizenden vintage prints.

Hieruit is voor de tentoonstelling een selectie gemaakt. Joris Lutz heeft een audiotour ingesproken en bezoekers kunnen thematische rondleidingen, workshops en lezingen volgen.

Cas Oorthuys

Cas Oorthuys (1908-1975) was fotograaf, optimist, wereldreiziger en familieman, en heeft altijd veel gefotografeerd. Meestal met twee tot drie camera’s om zijn nek, en soms meer. Uiteindelijk liet hij een archief van bijna een half miljoen foto’s achter. Zoals landschapsschilders uit de zeventiende eeuw eeuwenlang het beeld van Nederland bepaalden, deed Cas Oorthuys dat met zijn fotografie. Veel wind en water, imposante wolkenluchten en een open, opgeruimd landschap.

Met gevaar voor eigen leven bleef hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim fotografen. Zijn portret van een uitgehongerde vrouw met een stukje brood groeide uit tot het icoon van de hongerwinter. Na de oorlog richtte hij zijn camera op de wederopbouw. Hij wist de sfeer van optimisme en hard werken te vangen. Er was weer licht, lucht en ruimte en dat is terug te zien in zijn fotografie. Ook reisde hij in deze periode de hele wereld rond. Zijn foto’s betekenden in die tijd voor veel Nederlanders een eerste kennismaking met steden over de grens.

Meer informatie

Waar: Nederlands Fotomuseum
Wanneer: 15 september 2018 tot 13 januari 2019

Kijk voor de kosten en aanvullende informatie op de website van het Nederlands Fotomuseum.