Dementie Publieksmiddag
Gepubliceerd op: 05-09-2019
Geprint op: 19-09-2019
https://www.rotterdam.nl/evenementen/dementie-publieksmiddag/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Op zaterdag 21 september 2019 is het Wereld Alzheimerdag. Het Alzheimercentrum Erasmus MC en het regiobestuur van Alzheimer Nederland organiseren op deze dag een publieksmiddag over dementie. Het thema van de middag is 'Samen bewegen'.

Paul den Daas, voorzitter van het regiobestuur Rotterdam en omstreken van Alzheimer Nederland, geeft een inleiding over de invloed van dementie op Rotterdam en wat het doet voor mantelzorgers. Verder gaat het over dementie onder migranten, persoonlijke ervaringen, die geleid hebben tot een dansvoorstelling, over bewegingsstoornissen bij dementie, en dansles aan ouderen met en zonder dementie. U bent van harte welkom om deze middag bij te wonen.

Programma

  • Zeki Celikkaya, senior wijkteammedewerker en medeprojectleider bij het project Verbeterde ondersteuning bij oudere migranten met dementie, vertelt over dementie onder migranten. Dit doet zij namens het netwerk 'Samen ondernemend leren Rotterdam' (SOL)
  • choreografe Ann Van den Broek vertelt over haar persoonlijke ervaring met dementie. Die inspireerde haar tot het ontwikkelen van een drieluik van moderne dansvoorstellingen genaamd 'The Memory Loss Collection'. Zij zal in een vraaggesprek verder ingaan op hoe zij haar ervaringen heeft omgezet tot beweging en dans
  • Leonie Vergouw, arts-onderzoeker in het Alzheimercentrum Erasmus MC, legt uit welke bewegingsproblemen er kunnen voorkomen bij verschillende vormen van dementie. Hierbij zal zij onder andere ingaan op de ziekte van Parkinson
  • een vertegenwoordiger van de gemeente Rotterdam komt toelichten hoe de gemeente actief bezig is met het organiseren en mogelijk maken van zaken die te maken hebben met preventie en beweging bij het thema dementie
  • dansdocent en therapeut Marie Louise Gilcher heeft jarenlang ervaring in het geven van dansles aan ouderen. Zij doet dat binnen het project Time to Dance van de SKVR. Zij zal uitleggen wat het nut en belang van dansen is en ons laten ervaren hoe dat gaat door middel van zittend bewegen.

Meer informatie

Wanneer: zaterdag 21 september, van 14.00 tot 17.30 uur
Waar: Het Nieuwe Instituut: Auditorium, Museumpark 25
Kosten: de toegang is gratis
Aanmelden: u kunt zich tot 13 september online aanmelden

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met alzheimercentrum@erasmusmc.nl, rotterdam@alzheimer-nederland.nl of via (010) 703 35 75.