Tentoonstelling 750 jaar Rotte | dam
Gepubliceerd op: 20-08-2020
Geprint op: 18-01-2021
https://www.rotterdam.nl/evenementen/750-jaar-rotterdam/
Ga naar de hoofdinhoud

Precies 750 jaar geleden werd de dam in de Rotte gelegd en ontstond...Rotterdam! Om deze mijlpaal te vieren organiseren Museum Rotterdam en Archeologie Rotterdam de tentoonstelling '750 jaar Rotte | dam'.

Het topstuk van de tentoonstelling is een 'punter', een bootje dat gebruikt werd bij het sluiten van de dam in de Rotte. Dit unieke stuk is bij archeologisch onderzoek in 1991 gevonden.

De dam in de Rotte

Vóór het ontstaan van Rotterdam was er Rotta; een kleine plaats die in de 12de eeuw vanwege wateroverlast werd verlaten. Maar de bewoners lieten zich niet zomaar wegjagen. In 1270 werd een dam in de Rotte aangelegd. Met de aanleg van deze dam ontstond Rotterdam, een stad die zou uitgroeien tot wereldhaven.

Film 'Tussen Dam en Schip' (2019)

Een tentoonstelling met topstukken

U kunt voor het eerst de oudste compleet bewaarde boot van Rotterdam zien. Het is een 'punter' die gebruikt werd bij de afdamming van de Rotte. De punter staat symbool voor het ontstaan van Rotterdam. Door de staat waarin hij verkeert én zijn grootte is het een bijzonder stuk die u niet mag missen.

Leer, kijk en verwonder

Aan de hand van diverse archeologische objecten, teksten en beeldmateriaal - waaronder bijzondere foto’s, tekeningen en twee nieuwe documentaires - worden er diverse verhalen verteld. U leert alles over schepen, sluizen en hoe wij omgaan met water. En u zal zich verwonderen over de ontstaansgeschiedenis van Rotterdam.

Tussen dam en schip

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt het boekje 'Tussen dam en schip, het oudste scheepje van Rotterdam'. Dit boekje is geschreven door Linda Dielemans en is deel vier in de serie ‘Ontdek! Archeologie in Rotterdam'. Tussen dam en schip is verkrijgbaar bij Museum Rotterdam en diverse Rotterdamse boekhandels.

Meer informatie

Wanneer: van 5 september 2020 tot en met 21 maart 2021
Waar: Museum Rotterdam, Rodezand 26
Kosten: volwassenen: 9 euro, kinderen tot en met 17 jaar: gratis. Ook zijn er diverse kortingen met uw CJP-pas, Rotterdampas of Museumkaart.
Voor meer informatie kunt u terecht op Museumrotterdam.nl.