Ga naar de hoofdinhoud

13 november 2023

Algemeen

Leestijd: 3 min

Escaperoom leert jongeren over uitbuiting

Slachtoffers voelen schaamte, angst of schuld waardoor ze het moeilijk vinden om erover te praten. Daarom is het lastig om in te schatten hoeveel jongeren dit overkomt. Met een escaperoom in een truck leren jongeren de signalen herkennen. Afgelopen woensdag stond de escapetruck bij de Hogeschool Rotterdam.

Bij het binnengaan in de truck hoor je het waargebeurde verhaal van Ronny. Op het moment dat hij betrapt wordt door de politie, doet hij het in zijn broek van angst. Toch is hij ook opgelucht, omdat hij nu wordt bevrijd uit de kille container. De drugs, waarvoor hij het havengebied binnenglipte, worden in beslag genomen. Het was zo onschuldig begonnen. Hij hoefde alleen maar een pakketje af te geven, en dan zou hij eindelijk ergens bij horen. Maar al snel gingen de klusjes over in gedwongen criminele activiteiten en leek er geen weg meer terug voor Ronny.

Langetermijndenken

De escaperoom voelt, klinkt én ruikt levensecht en dat is precies de bedoeling, zegt bedenker en bijzonder hoogleraar mensenhandel Jorn van Rij. ‘Deelnemers luisteren naar het verhaal van Ronny en zien wat de gevolgen van keuzes zijn. Dat is bij jongeren tussen de 12 en 24 jaar extra belangrijk. Want hun langetermijndenken is nog niet volledig ontwikkeld.’ Omdat deze verhalen impact kunnen hebben, staan medewerkers van Humanitas na afloop klaar om met jongeren in gesprek te gaan.

Chat erover

Er is steeds meer aandacht voor criminele en seksuele uitbuiting van jongeren. Collega’s van Directie Veiligheid werken daarom samen met verschillende organisaties aan dit ingewikkelde onderwerp.  De komende weken is de campagne Chat Erover weer volop te zien op social media en in de stad. Op chaterover.nl. Link opent een externe pagina kunnen slachtoffers en mensen uit hun omgeving anoniem chatten met medewerkers van expertisecentrum Fier . Deze hulpverleners weten hoe zij slachtoffers van uitbuiting kunnen helpen uit hun situatie te komen.

Toekomstige professionals

Om de campagne kracht bij te zetten, is de escapetruck te gast bij de Hogeschool Rotterdam. Studenten –  in het bijzonder die van de minor Mensenhandel – leren hier over uitbuiting.  Dat is belangrijk, want toekomstige professionals zijn hard nodig om signalen te herkennen. Naast de escapetruck ervaren studenten ook met een VR-bril – ontwikkeld door de Veiligheidsalliantie Rotterdam Rijnmond . Link opent een externe pagina-  hoe seksuele uitbuiting werkt. Donna, student Integrale Veiligheidskunde, vertelt: ‘De scènes waren heel geloofwaardig. Ik had het gevoel dat ik geen kant meer op kon. Een kleine vraag – zoals het afgeven van een pakketje - is zo subtiel dat je niet doorhebt waar je eigenlijk mee instemt.‘

Bang voor gevolgen

Marcel Aarts is rechercheur mensenhandel bij de politie (AVIM). Deze afdeling doet onderzoek naar onder meer mensenhandel en mensensmokkel. ‘Het kan zijn dat het slachtoffer strafbare feiten heeft gepleegd, waardoor hij of zij geen hulp durft te zoeken. Jongeren zijn mogelijk eerst vrijwillig ingestapt en zien zichzelf daardoor niet als slachtoffer. Ronny vertelt in zijn verhaal dat hij niet durft te ‘snitchen’ (het verlinken van vrienden bij de politie)  omdat hij bang is voor de gevolgen. Aangifte doen is voor deze jongeren vaak te bedreigend. Daarom is het belangrijk dat we met een instantie als Humanitas ook andere vormen van hulp kunnen aanbieden. De kernboodschap is bewaard voor de laatste kamer van de escaperoom: je komt niet uit de situatie zonder hulp te vragen.

Meer informatie  

Landelijk gaat het om zo’n 5.000 slachtoffers van mensenhandel, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. Dit zijn vrouwen én mannen. Het aantal meldingen is slechts een fractie van de totale omvang van mensenhandel. 

Vermoed je mensenhandel? Maak dan een melding bij Meld Misdaad Anoniem. Link opent een externe pagina of het Meld-, Advies- en Registratiepunt jeugdprostitutie en mensenhandel van Stichting Humanitas Rotterdam. Link opent een externe pagina. Slachtoffers en hun omgeving kunnen ook anoniem terecht op: chaterover.nl. Link opent een externe pagina.