Ga naar de hoofdinhoud

23 juni 2023

Algemeen

Leestijd: 3 min

Dwangsommen tegen verkeersasociaal gedrag

Gemeentelijke handhavers leggen vanaf deze zomer dwangsommen op om verkeersasocialen aan te pakken die meerdere keren in de fout gaan. Dit is een van de nieuwe maatregelen uit de Rotterdamse Verkeersaso Aanpak (RVA).

Het is een grote ergernis in de stad: automobilisten die verkeersasociaal gedrag vertonen, vooral tijdens de zomermaanden. Rotterdammers ervaren hierdoor veel overlast. Het gaat hier om onnodig hard optrekken, (getunede) auto’s met knallende uitlaten, (onnodig) rondjes rijden (showverkeer) en luide muziek.

Rotterdamse Verkeersaso Aanpak

Om de overlast tegen te gaan, heeft de gemeente de Rotterdamse Verkeersaso Aanpak gemaakt. Dat betekent dat de gemeente vanaf begin deze zomer meerdere maatregelen neemt.

Zo komt er een speciaal verkeersaso team. Dit handhavingsteam richt zich speciaal op verkeersasociaal gedrag.     

Monitoren met geluidsmeters

Met geluidsmeters op verschillende plekken in de stad monitoren we de geluidsoverlast. Zo bepalen we op welke locaties en op welk moment er gehandhaafd moet worden.

Boete voor onnodig geluidsoverlast

Mensen die onnodig geluidsoverlast veroorzaken krijgen een boete van de politie en gemeentelijke handhavers. Denk aan onnodig hard optrekken, auto’s met knallende uitlaten en luide muziek. De boete is € 280.

Het opleggen van een last onder dwangsom  

Gemeentelijke handhavers controleren in straten waar sprake is van veel overlast. Handhavers kunnen hiervoor een dwangsom opleggen. Bij iedere opvolgende overtreding moet de bestuurder dan een dwangsom betalen van € 500. De boete kan oplopen tot € 3000.

Wijkverboden en gebiedsverboden opleggen aan verkeersaso’s  

Mensen die zich meerdere keren asociaal in het verkeer gedragen, kunnen een wijkverbod of een gebiedsverbod krijgen. Ze zijn dan niet meer welkom op bijvoorbeeld de Meent of het strand bij Nesselande. In elke situatie wordt gekeken welke maatregel nodig is. Het is dus echt maatwerk.

Gesprek aangaan met autoverhuurbedrijven

Verkeersaso’s die meerder keren in de fout gaan, mogen geen auto’s meer huren. Om dat te bereiken gaan landelijk en regionaal samenwerkende partijen in gesprek met autoverhuurbedrijven. Het is een Rotterdamse aanpak. Rotterdam neemt hiermee het initiatief, maar gaat met landelijk en regionaal samenwerkende partijen kijken hoe ze dit kunnen uitrollen. 

Inzet van getrainde acteurs

Tijdens de handhavingsacties  en tijdens controles van de politie gaan acteurs in gesprek met de overlastgevers. Doel is om ze bewust te maken van hun gedrag. Het gesprek wordt aangegaan na het uitgeven van de boete. En de acteurs lopen mee met deze handhavingsacties.

Gedragscampagne

Vanaf de zomer van 2023 start een gedragscampagne gericht op de mensen die overlast veroorzaken.

Extra inzet tegen verkeersasociaal gedrag

Vincent Karremans, wethouder Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit: ‘We hebben nu een set harde maatregelen die de veroorzakers van overlast echt gaat raken. Samen met de politie zorgen we dat het asociale verkeersgedrag uit de straten verdwijnt. Rotterdam is en wordt geen stiltetuin, maar een stuk fatsoenlijker is wel ons doel.’

Volledig pakket aan maatregelen

De gemeente pakt overlast van verkeersaso’s al langer aan. Bijvoorbeeld door straten in het centrum af te sluiten. Hier gaan we ook dit jaar mee door. Meer informatie hierover en het totale pakket aan maatregelen is te vinden op onze pagina over verkeersoverlast.

Verschil boetes en dwangsom

Boetes worden uitgegeven door handhavers en politie. Deze boetes kunnen alleen worden uitgedeeld op basis van ‘geluidsoverlast’. Dwangsommen worden enkel door handhavers uitgedeeld en gaan verder dan enkel ‘geluidsoverlast’, namelijk diverse vormen van hinder en overlast. Eerst wordt er dus gekeken of er beboet kan worden op basis van geluidsoverlast. Kan dit niet dan wordt er gekeken of er een dwangsom opgelegd kan worden.

2023-06-21 - verkeersaso's Meent door Nico te Laak
Gemeentelijke handhavers leggen vanaf deze zomer dwangsommen op om verkeersaso's aan te pakken die meerdere keren in de fout gaan. En we sluiten tijdelijk straten af.