Ga naar de hoofdinhoud

26 oktober 2023

Algemeen

Leestijd: 4 min

Duurzaamheid? ‘Doe iets. Begin gewoon’

Tijdens de Nationale Klimaatweek (van 30 oktober tot en met 5 november) is er extra aandacht voor klimaat en duurzaamheid. Het thema is dit jaar ‘Iedereen doet mee’. Boodschap: we kunnen allemaal een bijdrage leveren aan een duurzamer land. Maar hoe? Klimaatburgemeesters Ariane Lelieveld en Mirjam Pronk vertellen hoe zij dat doen.

In Rotterdam zijn nu 6 klimaatburgemeesters. Dat zijn mensen die laten zien wat je zelf kunt doen op het gebied van duurzaamheid. Ze zijn een voorbeeld en aanspreekpunt voor hun omgeving. Ze mogen zelf kiezen waarvoor ze zich inzetten, zolang het maar aansluit bij de doelen van de Nationale Klimaatweek.  

Zonnepanelen op openbaar dak

Ariane Lelieveld werkt als adviseur duurzaamheid bij de gemeente Rotterdam. Maar het klimaatburgemeesterschap heeft vooral te maken met wat ze privé doet op het gebied van duurzaamheid. Zo was ze mede-oprichter van energiecoöperatie Blijstroom. Daar kunnen mensen zonnepanelen kopen op een gezamenlijk dak. Bijvoorbeeld als mensen zelf geen geschikt dak hebben of in een (sociale) huurwoning wonen.

Na 7 jaar gelukt

‘In 2008 wilde ik graag zonnepanelen. Maar met onze grote VVE zou dat niet snel lukken. Dus kwam ik op het idee om de gemeente te vragen om een dak, waar we samen zonnepanelen op zouden kunnen leggen. Dat kon op het dak van de sporthal aan de Noorderhavenkade. Vervolgens duurde het nog 7 jaar voor het echt zover was, maar het is gelukt.’ Inmiddels heeft Blijstroom in de stad al verschillende openbare daken met zonnepanelen.

Huis verbouwd

Ariane heeft haar huis helemaal verbouwd, zodat haar energierekening nu met 70% gedaald is. Wat daarbij hielp is dat ze zelf uit de bouw komt en dus verstand van zaken heeft. ‘Ik was eigenlijk mijn eigen architect en aannemer. Maandenlang woonde ik in een camper. Ondertussen verbouwde ik mijn appartement. Dubbele wanden voor de isolatie, een goed ventilatiesysteem en een warmtepomp.’

Bezig in eigen wijk

Mirjam Pronk is ook klimaatburgemeester. Ze werkt als consultant warmtetransitie voor ingenieurs- en adviesbureau Sweco. In haar vrije tijd is ze voorzitter van Blijstroom. ‘In mijn werk merk ik dat het soms lang duurt om dingen voor elkaar te krijgen. Dan is het leuk om in je eigen wijk iets aan te pakken. En als je ziet hoeveel mensen zich vrijwillig voor elkaar en voor de buurt inzetten - dat is voor mij echt een reden om ’s avonds niet op de bank te hangen maar tóch naar die vergadering te gaan.’

(tekst gaat verder onder de foto)

Grote groep vrolijke mensen rond een enorme stekker.
Blije Blijstroomleden tijdens de opening van een van de zonnedaken. Zittend links: Mirjam en rechts: Ariane. Foto: Frank Hanswijk.

Speeltoestellen op zonne-energie

Dit jaar heeft Mirjam zich gestort op het zichtbaar maken van de zonnedaken van Blijstroom.  ‘Want er liggen daken van scholen en gymzalen vol met zonnepanelen, maar niemand ziet dat. Dat is jammer. Ik ben gaan zoeken wat er mogelijk was. En nu hebben we voor twee scholen, de Margriet en de Blijberg –bij de gymzaal Noorderhavenkade - een speeltoestel in de vorm van een bloem, dat draait op zonnepanelen.’

Energiecoach

Ariane heeft een aantal jaren geleden bij de Energiebank. Link opent een externe pagina een cursus energiecoach opgezet. 'Het gaat om vrijwilligers, bewoners die elkaar trainen op ander gedrag, op een beetje een leuke manier. Door bijvoorbeeld de douche aan te zetten met een emmer eronder kun je laten zien hoeveel liter water je verbruikt. En hoe groot dus het verschil is tussen 20 en 5 minuten douchen.’ Op deze manier wil Ariane ervoor zorgen dat mensen leren hoe ze zelf invloed kunnen hebben op hun eigen energierekening. 

Zelf doen 

Dat sluit mooi aan bij het thema van de Klimaatweek, ‘iedereen doet mee’. Wat kun je nog meer zelf doen? ‘Van alles. Vaker de fiets pakken bijvoorbeeld. En je huis duurzamer maken. Vaak is het handig om medestanders te vinden in de buurt. Om bijvoorbeeld gezamenlijk geveltuintjes aan te leggen.’ Het belangrijkste is, vinden ze allebei: ‘Wacht niet af. Begin gewoon, doe iets. Want om ook in de toekomst een beetje leuk te kunnen leven, moet er veel veranderen. En dat kan alleen als we het met zijn allen doen.’


Nationale Klimaatweek

Van 30 oktober tot en met 5 november is de Nationale Klimaatweek. Minister Rob Jetten opent de week in Rotterdam. Daarna volgt een heel programma. Link opent een externe pagina met onder meer wandelingen, lezingen en allerlei andere activiteiten. 
Nieuwsgierig hoe u zelf uw huis duurzamer kunt maken? Plan een afspraak tijdens de Duurzame Huizenroute op 28 oktober of 4 november. 
Contact en meer info over duurzaamheid in Rotterdam. Link opent een externe pagina