Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Deelauto's Schouwburgplein

Rotterdam startte op 1 september 2021 met een pilot met 10 plekken voor deelauto's in de parkeergarage Schouwburgplein 2, ook wel bekend als de Kruispleingarage. Gedurende één jaar bieden drie aanbieders hun elektrische deelauto's aan. De pilot is verlengd tot februari 2024. Er zijn nu 20 plekken voor deelauto's.

U parkeert de deelauto gratis in de Kruispleingarage, maar u kunt ook parkeren in andere steden als Utrecht en Amsterdam.Doordat de deelauto's in een parkeergarage staan, blijft er meer ruimte over op straat voor voetgangers, fietsers en groen.

Gemakkelijke deur-tot-deur reis

Het stationsgebied Rotterdam Central District is een van de drukste gebieden in het hart van de stad. Een levendig gebied waar mensen wonen, werken en reizen. Er is weinig parkeermogelijkheid op de openbare weg. Dat zorgt ervoor dat bewoners niet altijd een auto dicht bij huis kunnen parkeren. De introductie van elektrische deelauto's in de parkeergarage biedt bewoners - en bezoekers - de mogelijkheid om dichtbij te parkeren en hun reis met de deelauto te maken, starten of eindigen.

De deelauto's zijn bedoeld voor langere ritten en zijn een aanvulling op de al bestaande vervoersmogelijkheden in Rotterdam, zoals deelfietsen en deelscooters en het openbaar vervoer. Zo kan deelvervoer een gemakkelijke en goed bereikbare schakel zijn in de reis van deur-tot-deur.

Aanbieders deelauto's

De deelauto's worden aangeboden door: Amber, Greenwheels en Share Now.  De auto's zijn 24 uur per dag beschikbaar en kunnen gereserveerd worden via de applicaties of platforms van de aanbieders. Daar is ook informatie te vinden over de voorwaarden en de kosten voor het gebruik van de deelauto's.

De deelauto's bevinden zich bij de laadvoorzieningen op verdieping -2 van de garage.

Op deze kaart. Link opent een externe pagina vindt u  meer informatie over de stadsgarage Schouwburgplein 2 en een routebeschrijving.

Aanbieders deelauto's parkeergarage:

Op de pagina Deelvervoer vindt u de contactgegevens van alle aanbieders van deelauto's in Rotterdam.

Opzet pilot

Aan de pilot kunnen alleen deelautoaanbieders meedoen die via een eigen platform elektrische auto's aanbieden aan bewoners, bezoekers en werknemers. De aanbieders konden zich inschrijven voor deze pilot van 10 tot 30 mei 2021. Met de deelnemers zijn onder andere afspraken gemaakt over het (geanonimiseerd) delen van data. Zo krijgt Rotterdam meer inzicht in het gebruik van deelauto's die minder zichtbaar zijn op straat. Daarnaast zorgen deze data voor inzicht in de gebruikstijden, afgelegde afstanden en de verschillende gebruikers, in het drukste gebied van Rotterdam.
De pilot is een aanvulling op het huidige en groeiende aanbod van deelauto's in Rotterdam en komt voort uit de afspraken die gemaakt zijn in de City Deal – elektrische deelmobiliteit in stedelijke gebiedsontwikkeling. Link opent een externe pagina. Daarnaast draagt deze pilot bij aan de doelstellingen zoals duurzaam ruimtegebruik uit de Nota beleid en vergunningen deelauto's. Link opent een externe pagina.

Evaluatie

De pilot startte op 1 september 2021 en duurt tot februari 2024. Tijdens de pilot vinden er verschillende evaluatiemomenten plaats tussen de gemeente en de deelnemende aanbieders. De data uit de pilot gebruikt Rotterdam voor toekomstig beleid.

De pilot is onderdeel van het Europese project Mobi-Mix, waarin verschillende steden samenwerken om het gebruik van deelvervoer en de ontwikkeling van Mobility-as-a-Service te versnellen en zo bij te dragen aan de vermindering van CO2-uitstoot.

Meer informatie over de pilot en deelvervoeraanbieders in Rotterdam vindt u op de pagina Deelvervoer.

Vragen en antwoorden