Ga naar de hoofdinhoud

30 oktober 2023

Algemeen

Leestijd: 2 min

De lichten moeten weer aan op de fiets

De dagen worden korter en het wordt eerder donker. Fietsers zijn daardoor minder goed te zien. Veel scholieren fietsen zonder licht. De gemeente laat hen met een game zien waarom dit gevaarlijk is.

Scholieren fietsen bijna twee keer zoveel als de gemiddelde Rotterdam. Maar nog geen twee derde van de scholieren fietst met licht aan.  De kans dat zij een ongeluk krijgen en naar het ziekenhuis moeten is groot. Bijna twee keer zo groot als fietsers van 40 tot 49 jaar.

Goede verlichting niet alleen voor jezelf

Met goed licht op je fiets zie je waar je fietst. En andere weggebruikers zien jou ook goed. Zonder licht zien ze je niet of veel te laat. Wanneer een auto 50 kilometer per uur rijdt en hij plotseling moet remmen voor jou zonder licht, staat hij pas na 26 meter stil. Met goed licht aan verklein je de kans op een ongeluk met 20%.

Licht aan! De game

De meeste middelbare scholieren weten wel dat ze hun licht aan moeten doen, maar toch doen veel van hen dat niet. Daarom start de gemeente Rotterdam een campagne, zodat scholieren hun licht wél aanzetten.  Dat gebeurt met een game die fietsers op een speelse manier laat zien wat de gevaren zijn van fietsen zonder licht. Het spel duurt een minuut en tijdens die minuut worden de hersenen getraind om de lichten van de fietsers in het donker aan te doen.   

Om zoveel mogelijk middelbare scholieren te bereiken gaan we langs een aantal middelbare scholen met de game. Deze is dan te spelen op een zuil in de school. Een zogenoemde multimedia console.

Scholieren bij wie we niet langsgaan op school en andere fietsers kunnen het spel ook online spelen via  Rotterdamopdiefiets.nl/lichtaan. Link opent een externe pagina.

Voorkom een boete 

Als je geen werkende fietsverlichting hebt ben je niet alleen een gevaar op de weg, maar heb je ook kans op een boete. Als je geen of slechte fietsverlichting hebt, kan je zomaar €60,- armer zijn. Dat zijn heel wat fietslampjes bij elkaar! Dit geldt ook als je lampje een andere kleur dan rood of wit heeft, deze knippert of je het lampje bijvoorbeeld aan je been hebt vastgemaakt. Voor fietsen zonder reflectoren loop je het risico op een boete van €40,-.

Fietsverlichting van een scholier in Rotterdam
Veel scholieren fietsen helaas zonder licht. Erg gevaarlijk voor hen en andere weggebruikers.Deze Rotterdamse scholier heeft zijn fiets verlichting wel aan. Foto: Eric Fecken