Zomercampus010
Gepubliceerd op: 17-06-2020
Geprint op: 14-08-2020
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/zomercampus010/
Spring naar het artikel

Door twee tot drie maanden onderwijs op afstand, heeft een deel van de schoolkinderen zich minder goed kunnen ontwikkelen dan anders. Daarom organiseren de gemeente Rotterdam en het Jeugdfonds Sport & Cultuur een gratis zomerprogramma.

Samen met stedelijke partners op het gebied van sport, cultuur en educatie en partijen in de wijk organiseren zij een Zomercampus. Zomercampus010 biedt een programma van tien dagdelen, verspreid over dertig locaties in de stad. Overal zijn groepen kinderen en jongeren te zien die zich al lerend in de stad voorbereiden op het nieuwe schooljaar. Zodat ze na de zomer vol zelfvertrouwen een vliegende start kunnen maken.

Voor wie is het?

Zo’n 6.000 kinderen en jongeren kunnen van 20 juli tot en met 28 augustus 2020 gratis deelnemen aan de Zomercampus010. De campus heeft plek voor:

  • 1.500 kinderen uit de voor-examenklassen van het voortgezet onderwijs: 3 vmbo, 4 havo en 5 vwo
  • 4.500 kinderen uit groepen 3 tot en met 7 van het basisonderwijs.

Wat levert het op?

  • Groter vertrouwen in eigen kunnen
  • Vertrouwen krijgen in bepaalde vakken (voortgezet onderwijs)
  • Vergroten van hun wereld

Wat staat er op het programma?

  • Voor kinderen die nu in groep 3 tot en met 7 zitten wordt de Zomercampus010 een persbureau. In groepjes van twaalf maken ze een krant. Door mensen te interviewen, de stad te ontdekken, artikelen te schrijven en koppen te verzinnen, te fotograferen of cartoons te maken. Ze volgen modules waar ze én plezier in hebben én iets leren én iets over kunnen melden in hun krant. Daarnaast sporten ze en doen ze aan theater.
  • Jongeren in de voor-examenklassen worden onder meer voorbereid op het eindexamen. Daarnaast kunnen leerlingen van het vmbo een vak ontdekken en hun vakmanschap ontwikkelen. Leerlingen van havo en vwo kunnen ontwikkelingen in de stad onderzoeken, zoals circulaire economie, gezondheid en inrichting van de stad.
  • Iedere groep krijgt een student-mentor. Professionals geven les en zijn verantwoordelijk voor de inhoud, want kwaliteit staat voorop bij Zomercampus010.

Wanneer kijken we tevreden terug?

Als docenten op scholen merken dat kinderen met een groter vertrouwen aan hun volgende schooljaar beginnen. Als kinderen geïnspireerd zijn geraakt door een onderwerp waar zij iets over hebben geleerd of door een persoon die zij in de zomer zijn tegengekomen.

De wens is dat we ook na de zomer de Zomercampus010 kunnen aanbieden om gelijke kansen voor de jeugd in de stad te vergroten.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op zomercampus010.nl.

\