Wonen in een wereldstad
Gepubliceerd op: 11-06-2019
Geprint op: 21-10-2019
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/wonen-in-een-wereldstad/
Spring naar het artikel
Foto: Peter Schmidt

Rotterdammers zien hun toekomst in de stad met vertrouwen tegemoet. Wat moet er gebeuren om dat zo te houden? Welke onderwerpen zijn daarbij echt belangrijk voor Rotterdam nu en in de toekomst?

Het college van B en W heeft drie thema’s benoemd. Op deze pagina gaan we in op het thema 'Wonen in een wereldstad' en hoe de stad, partners en het bestuur daar samen aan werken.

De andere thema's zijn:

Een thuis voor alle Rotterdammers

Rotterdammers moeten zoveel mogelijk een huis kunnen vinden dat past bij hun wensen en portemonnee. Dat is de ambitie van dit college. Op dit moment is die woning er voor veel mensen nog niet. Tegelijkertijd weten we dat de Rotterdamse bevolking de komende jaren flink toeneemt. Het college wil daarom dat er meer huizen worden gebouwd. Rotterdammers met een middeninkomen – zoals politieagenten, leraren en verpleegkundigen – krijgen daarbij voorrang.

Prettig wonen

De basiskwaliteit van woningen moet op orde zijn. En variatie in woningen in de wijk, is ook belangrijk. Mensen wonen prettig als ze zich veilig voelen en als er voldoende groen is in hun buurt en stad. Rotterdam krijgt er daarom de komende jaren naast veel woningen ook veel groen bij. Meer bomen, gras en perken. Ook belangrijk: voldoende goede scholen in de buurt, winkels, zorg, sportieve en culturele voorzieningen. Kwetsbare wijken kunnen ook onder dit college rekenen op extra inzet op het gebied van veiligheid.

Kwaliteit op orde

Henrie en Liesbeth van Heck.
Foto: Jan de Groen

Bewoners daagden de gemeente uit

Bewoner Jorrit Vroon bij een groenstrook in de Schepenstraat.
Foto: Rhalda Jansen

De Schepenstraat in Blijdorp is helemaal vernieuwd. Het bijzondere is dat bewoners hierbij het voortouw hadden. Zij daagden de gemeente uit via Right 2 Challenge, een methode om zelf je buurt te vernieuwen. Fijn om eigen straat aan te pakken.

Nieuwe woning, fijne wijk

Gezin in de keuken van hun woning in de Hof van Zuidwijk.
Foto: Perla van Kessel

Rotterdam Zuid stond niet bovenaan hun woonverlanglijst, maar ze zijn er toch gaan wonen. En Aimée Desaunois en Ian Pracht zijn er blij mee, net als hun twee dochters. Het is heerlijk wonen in Zuidwijk.

Wat kunt u zelf doen?

Illustratie van pratende mensen aan tafel.
Foto: gemeente Rotterdam

Wat kunt u zelf doen om Rotterdam nog beter en mooier te maken? Er zijn tal van mogelijkheden. Bekijk hoe u de handen uit de mouwen kunt steken.

Zelf bouwen en groenere straten

Op een werkbezoek van wethouders Bert Wijbenga (met rode das), Judith Bokhove en Bas Kurvers aan project Overmaat vertelt Roy Wijte (links) over zijn eigen toekomstige stukje Rotterdam.
Foto: Jan van der Ploeg

Drie wethouders namen op 11 juni een kijkje op Zuid bij een aantal voorbeeldprojecten op het gebied van wonen.

Goede en slimme groei

Uitzicht op de Rijnhaven en de bouwkranen op Katendrecht.
Foto: gemeente Rotterdam

Steeds meer mensen voelen zich aangetrokken tot de stedelijke dynamiek van Rotterdam. Dat vraagt om voldoende geschikte woningen, werklocaties en goede voorzieningen. Strategische Verkenning Verstedelijking.