Spring naar het artikel

Adriaan Visser (1965) is sinds mei 2014 namens D66 wethouder Financiën, Organisatie, Haven, Sport, Mobiliteit en Duurzaamheid. Wethouder Visser is onder andere verantwoordelijk voor de gemeentelijke financiën en organisatie.

De begroting van Rotterdam bedraagt 3,6 miljard euro. Andere grote dossiers die hij onder zijn hoede heeft zijn bijvoorbeeld de ontwikkeling van Feyenoord City, de herinrichting van de Coolsingel, de verzelfstandiging van het Sportbedrijf Rotterdam en de energie-overgang in de Rotterdamse haven.

Hij groeide op in Rotterdam in een liberaal gezin, waar hij tot aan zijn studententijd bleef wonen. Adriaan studeerde bestuurskunde in Leiden, maar kwam voor zijn afstudeerrichting (economie) in Rotterdam terecht aan de Erasmus Universiteit.

In de jaren ’90 werkte hij bij de Nationale Investeringsbank. Hier beoordeelde hij businessplannen, bereidde onder andere de verzelfstandiging van acht gemeentelijke vervoerbedrijven voor en onderzocht de doorstart van Fokker.

Rotterdam in het hart

Adriaans hart lag in Rotterdam en na kleine omzwervingen vestigde hij zich daar in 2002 definitief. In die tijd werkte hij via Twynstra Gudde aan verschillende projecten en opdrachten voor Verkeer en Waterstaat. Daar was hij als projectleider verantwoordelijk voor onder andere Mainportcorridor Zuid, Mainportontwikkeling Rotterdam PMR (Tweede Maasvlakte), de veiling van commerciële radiofrequenties en de marktwerking en beheer van spoorgoederenvervoer.

Vanaf 2006 startte Adriaan bij de gemeente Rotterdam als directeur van wat in die tijd nog het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam was. Onder andere op zijn initiatief zijn de diensten Ontwikkelingsbedrijf (OBR), Stedebouw (DS+V), Ingenieursbureau gefuseerd tot het cluster Stadsontwikkeling. In 2011 werd hij Programmadirecteur Economie en Arbeidsmarkt. Adriaan was het boegbeeld van dit programma en eerste aanspreekpunt voor ondernemers, investeerders en samenwerkingspartners.

In 2012 liep de afgesproken termijn (4+2 jaar) als directeur bij de gemeente af. Adriaan ging aan de slag als directeur bij Platform 31. Platform 31 is een kennisorganisatie op het terrein van stad en regio. De organisatie houdt zich bezig met stedelijke ontwikkeling. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de verbinding tussen ruimtelijk-economische en sociaal-economische ontwikkeling.

Adriaan heeft twee kinderen, een zoon en een dochter . In zijn vrije tijd maakt hij graag gebruik van al het moois dat Rotterdam te bieden heeft op cultureel en sportief gebied.

Curriculum Vitae

Naam: Adriaan (Louis Hendrick) Visser
Geboortedatum: 1 februari 1965, Groningen (opgegroeid in Rotterdam; 1966-1984)
Woonplaats: Rotterdam
Burgerlijke staat: Ongehuwd

Portefeuille:
- Financiën en Organisatie (ook vicevoorzitter Commissie Financiën VNG)
- Haven
- Sport
- Mobiliteit
- Duurzaamheid

Beroep voor wethouderschap:
Van 1 januari 2013 tot mei 2014 was Adriaan Visser algemeen directeur van Platform 31. Platform 31 is een kennisorganisatie op het terrein van stad en regio, publiek-privaat gefinancierd  (www.platform31.nl). De organisatie houdt zich bezig met stedelijke ontwikkeling. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de verbinding tussen ruimtelijk-economische en sociaal-economische ontwikkeling.

Opleidingen

1984 – 1991 Rechten, Rijksuniversiteit Leiden
Bestuurskunde, Rijksuniversiteit Leiden / Erasmus Universiteit Rotterdam  (economische afstudeerrichting). Doctoraalexamen januari 1991.
1995 – 1997 SIOO, Basisopleiding voor organisatieadviseurs
2001 – 2006 Diverse opleidingen Twynstra Gudde, o.a. proces- en projectmanagement, risicomanagement (RisMan)
2010 TED, USA, 3-daagse topconferentie (ted.com)
2006 - 2012 Leiderschapsprogramma Topkader Gemeente Rotterdam

Werkervaring

1 februari 2006 – 1 januari 2013
Algemeen directeur Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam / Concern-programmadirecteur Economie & Arbeidsmarkt Gemeente Rotterdam

1998-2006
Senior-adviseur (1998 – 2003) en partner (2003-2006) binnen Twynstra Gudde Management Consultants
Diverse projecten bij Verkeer en Waterstaat, waaronder Mainportcorridor Zuid, Project Mainportontwikkeling Rotterdam PMR, veiling commerciële radiofrequenties, marktwerking en exploitatie spoorgoederenvervoer.

1994-1998
Senior adviseur bij NIBConsult / De Nationale Investeringsbank NIB (NU NIBC)

1990-1994
Diverse onderzoeken bij Coopers & Lybrand Management Consultants (Nu PWC, via diverse fusies).

Contact

Secretariaat Arjanne van Akelijen, telefoon (010) 267 35 71
Politiek assistent Nicky Kattenbroek, telefoon 06 - 18 19 24 25
Woordvoerder Monique de Jongh, telefoon 06 - 82 51 77 42