Tour-de-wijk
Gepubliceerd op: 07-02-2020
Geprint op: 14-04-2021
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/tour-de-wijk/
Ga naar de hoofdinhoud

Verschillende wethouders trekken wekelijks de Rotterdamse wijken in om in gesprek te gaan met bewoners, ondernemers en vakmensen over hoe de stad ervoor staat.

In de gesprekken gaan de wethouders in op wat er nodig is om sterker uit de coronacrisis te komen. De Tour-de-wijk is hét instrument om het college zichtbaar te laten zijn in de wijk. Het doel is om in de wijken goed luisteren naar wat er in deze lastige periode speelt, leeft en nodig is.

Rotterdam.SterkerDoor.

logo Rotterdam SterkerDoor

Tour-de-wijk valt onder het label ‘Rotterdam.SterkerDoor’. Het herstelprogramma voor onze stad in coronatijd. De nadruk van Tour-de-wijk ligt op de impact van corona op de wijken. De pijn, maar ook de veerkracht. Daarbij proberen we zo veel mogelijk aan te sluiten op de actuele ontwikkelingen en bij het maandthema van Rotterdam.Sterker.Door. Dit is altijd een thema dat de coronaproblematiek in Rotterdam raakt.

Planning

We starten in de wijken met een bestuursorgaan, dus een bewonerscommissie, wijkraad of wijkcomité, waar we in 2020 nog niet zijn geweest. Per etappe bezoeken wethouders de wijk en voeren daar een aantal gesprekken. Vanwege de ontwikkelingen rond de corona-epidemie houden we bij het opstellen van de programma’s in de wijken rekening met de regels die op dat moment gelden. Soms betekent dit dus dat het gesprek niet live is maar online. Om actueel te blijven, plannen we vier weken vooruit.

Aankomende etappes​

  • 17 maart: dan zijn de verkiezingen en daarom is er geen Tour-de-wijk.

Laatste etappe terugkijken

Terugblik op 24 februari Bergpolder. Wethouder Grauss heeft de wijk Bergpolder bezocht, waar hij vroeger zelf heeft gewoond. Onder andere heeft de wethouder gesproken met de wijkraad, de moskee en is langsgegaan bij het Telecom Museum.

Woensdag 17 februari was de Provenierswijk aan de beurt. Voor het eerst dit jaar vond de Tour-de-wijk weer wandelend plaats. In ruim anderhalf uur nam wijkmanager Okach Bouchtaoui wethouder Grauss mee door de Provenierswijk. Grauss bezocht er de gaarkeuken van Rotterdam, Isaak en de schittering en Stichting Hari Krishna. Ook sprak hij in het Huis van de Wijk met een jongere over zijn ervaringen in deze coronatijd. Al met al vond de wethouder het een geslaagd bezoek en dat is ook te zien aan zijn enthousiaste terugblik op Facebook:

De etappes in Oud-Mathenesse op 20 januari en Zevenkamp op 27 januari zijn vanwege de coronamaatregelen niet doorgegaan. Deze komen op een later tijdstip.

Woensdag 10 februari was Delfshaven aan de beurt. Ditmaal stond de tour in het teken van bewegen. Voorafgaand aan het bezoek van wethouder Sven de Langen ging 'Rotterdam. Sterker Door.' in Delfshaven de straat op. Want wat doen bewoners om in beweging te blijven in deze coronatijd? Ook namen ze alvast een kijkje in de Sportspullenbank. Hier lenen aanbieders van sport materialen voor mensen die zelf geen spullen kunnen kopen.

Woensdag 13 januari was de Afrikaanderwijk aan de beurt. In verband met de lockdown gebeurde het bezoek volledig digitaal. Via een LIVE-escape verbinding maakten wethouders Moti en Grauss kennis met de verhalen van de Afrikaanderwijk.

Start

Kathmann gaf half februari 20220 het startsein voor de Tour-de-Wijk. Tegelijkertijd lanceerde ze de campagne De stad = van ons, die Rotterdammers meer bewust moet maken van de mogelijkheden om zelf mee te doen, mee te denken en mee te beslissen over hun omgeving. Die mogelijkheden zullen in de gesprekken eveneens aan bod komen.

Vervolg op college de wijk in

Tour-de-wijk is het vervolg op de veertien gebiedsconferenties. In de periode 2018 tot januari 2020 heeft het college alle gebieden bezocht en is er in de gebiedsconferenties naar veel bewoners geluisterd en met hen gesproken. Maar het werk is nog niet af, dus is dit nu doorgezet met de Tour-de-wijk.

Terugblik 'College de wijk in'