Tour-de-wijk
Gepubliceerd op: 07-02-2020
Geprint op: 02-06-2020
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/tour-de-wijk/
Spring naar het artikel

Vanaf woensdag 3 juni 2020 maakt de Tour-de-wijk een herstart. Verschillende wethouders trekken wekelijks de Rotterdamse wijken in om in gesprek te gaan met bewoners, ondernemers en vakmensen over hoe de stad ervoor staat.

Ook bespreken zij wat er nodig is om sterker uit de crisis te komen. Woensdag 3 juni aanstaande legt de Tour-de-wijk-Tuk Tuk de eerste twee etappes af:

  • ’s ochtends bezoekt wethouder Kathmann samen met wethouder Richard Moti (Werk, inkomen en NPRZ) de wijken Feijenoord en Afrikaanderwijk
  • ’s middags bezoeken wethouder Arjan van Gils (Financiën, organisatie, haven en grote projecten) en wethouder Kathmann de wijken Beverwaard en Lombardijen. 

Bij alle bezoeken houden we rekening met de regels van de 1,5 meter maatschappij. Dat betekent dat er steeds in kleine kring, op afstand, met elkaar gesproken wordt. Om toch zoveel mogelijk Rotterdammers over hun wijk te kunnen spreken organiseren we de Tour-de-wijk nu ook online. In de 'Tour-de-wijk online' kunnen wijkbewoners meedoen en meepraten. Vooraf halen we hun vragen op. In de Facebook live-uitzending geeft de wethouder hier antwoord op. Binnenkort wordt hier de link geplaatst. Houd deze website in de gaten.

Tour-de-wijk is het vervolg op de veertien gebiedsconferenties. Het afgelopen jaar heeft het college alle gebieden bezocht en is er in de gebiedsconferenties naar veel bewoners geluisterd. Maar het werk is nog niet af.

Doel

Het doel van de Tour is om het gesprek aan te gaan. Iedere wijk heeft zijn eigen, specifieke problemen en dat vergt per wijk een specifieke aanpak. Maatwerk dus. Het gesprek aangaan met bewoners is daarbij goud waard. Wat speelt er? Wat kan het stadhuis doen om te helpen en wat kunnen bewoners zelf? Die vragen komen aan bod tijdens iedere etappe.

Kathmann: 'Op papier is de drempel tussen het stadhuis en Rotterdammers laag, maar in werkelijkheid te hoog. Daarom is het zo belangrijk dat de gemeente zichtbaar en betrokken is, naar bewoners luistert en hen helpt. Als we samen de handschoen oppakken en doelgericht te werk gaan dan kunnen we mooie dingen bereiken. Zo houden we de drempel laag en de lijntjes kort.'

'Het is belangrijk dat de gemeente naar bewoners luistert en hen helpt. Als we samen de handschoen oppakken en doelgericht te werk gaan dan kunnen we mooie dingen bereiken.'

Barbara Kathmann - wethouder

Luisteren en meedoen

De wethouder gaat tijdens de Tour-de-wijk in gesprek met bewoners, ondernemers, initiatiefnemers en de leden van de gebiedscommissie, wijkraad of het wijkcomité. Ze luistert, voert het gesprek over wat goed gaat, wat beter moet en praat over ideeën en initiatieven die er zijn in het gebied. Zijn er onderwerpen die de portefeuille raken van collega-wethouders, dan kan deze voor dat programma onderdeel aansluiten.

Aankomende etappes

  • Feijenoord met wijkraden Feijenoord en Afrikaanderwijk – 3 juni 2020 van 9.00-12.00 uur
  • Gebied IJsselmonde - wijken Beverwaard en Lombardijen - 3 juni 2020 van 13.30-16.30 uur
  • Noord met Liskwartier
  • Delfshaven met gebiedscommissie
  • Prins Alexander met gebiedscommissie in wijk het Lage land

Uitgereden etappes

Op woensdag 19 februari bracht de wethouder een bezoek aan Nesselande om in gesprek te gaan met bewoners en vertegenwoordigers van de wijk. Dit bezoek is de eerste etappe van de Tour-de-Wijk.

Kathmann gaf half februari het startsein voor de Tour-de-Wijk. Tegelijkertijd lanceerde ze de campagne De stad = van ons, die Rotterdammers meer bewust moet maken van de mogelijkheden om zelf mee te doen, mee te denken en mee te beslissen over hun omgeving. Die mogelijkheden zullen in de gesprekken eveneens aan bod komen.

\