Sterker door
Gepubliceerd op: 03-06-2020
Geprint op: 11-07-2020
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/sterker-door/
Spring naar het artikel

'Rotterdam. Sterker Door.' is de grootstedelijke aanpak die stad, haven en regio erbovenop helpt en ervoor zorgt dat we sterker uit de crisis komen. Het is een aanpak geïnitieerd door de gemeente die voor en met de stad wordt ingevuld.

Logo Rotterdam. Sterker door.

Ieder vanuit zijn belang en verantwoordelijkheid: bewoners, winkeliers, horeca en andere ondernemers, wetenschap, onderwijs, bedrijfsleven, publieke organisaties, gemeente en stadsbestuur.

Dit doen we in drie sporen:

 1. Snelle acties ontwikkelen om het openbare leven in Rotterdam te herstarten met inachtneming van de basisregels, zoals anderhalve meter afstand houden
 2. Beginnen met het herstellen van de sociaal-economische schade
 3. Vooruitkijken hoe we sterker uit de crisis komen.

Voor elk spoor zullen acties worden geselecteerd en ingevuld. Afhankelijk van de omvang en complexiteit van de achterliggende problematiek, kunt u deze zomer, dit najaar of begin volgend jaar resultaat verwachten.

Het korte termijn actieplan is de eerste van de drie opgaven waarvan elke Rotterdammer direct iets gaat merken. In de zomer start de gemeente samen met de Rotterdamse schoolbesturen voor 6.000 leerlingen een zomercampus om deze leerlingen voor te bereiden op het volgend schooljaar. Fietsers en voetgangers in de stad geven we zoveel mogelijk voorrang. De Rotterdamse horeca geven we extra terrasruimte. Deze terrassen zijn onder meer gerealiseerd met circulaire vlonders die door de gemeente ter beschikking zijn gesteld. Samen met ondernemers en bewoners richten we pleinen en straten waar de ruimte schaars is zo in dat mensen afstand kunnen houden. Hetzelfde geldt voor de recreatieve buitenruimte van onze stad. Zodat Rotterdammers de komende zomer veilig kunnen blijven genieten van onze stadsparken. Het zorgt ervoor dat er weer reuring in de stad komt en de economie weer kan herstellen.

Nieuwe acties

Het kortetermijn actieplan bevat op dit moment tien acties (‘sprintprojecten’) voor de herstart van de stad. Dit plan is voortdurend in beweging en ontwikkelingen gaan snel. Daarop inspelend voegen we nieuwe acties toe die deze zomer nog tot uitvoering komen. Rotterdammers kunnen deze zomer steeds weer nieuwe acties verwachten. Met direct resultaat.

Een aantal nieuwe acties die op het punt van uitvoering staan, zijn:

 • Druktemeter: een app en website waar u de drukke plekken in de stad kunt spotten. Zodat u weet welke locaties u moet mijden en welke andere plekken u beter kunt opzoeken
 • Energievouchers: vouchers die VvE’s, ondernemers, huurders en woningeigenaren op korte termijn kunnen besteden bij Rotterdamse ondernemers om hun woning of bedrijfspand te verduurzamen
 • Social Return: Social Return voor financiële steun: bedrijven of organisaties die steun of een opdracht krijgen van de gemeente Rotterdam, vragen we iets terug te doen voor de stad.

Om Rotterdam op de (middel)lange termijn structureel uit de crisis te krijgen, staat het volgende op het programma:

 • Investeringsprogramma. Met het investeringsprogramma maken we de komende jaren structureel geld vrij om te investeren in de kwaliteit en de aantrekkelijkheid van onze stad. De komende jaren investeren we 233 miljoen euro in zeven stadsprojecten. In deze stadsprojecten moeten klimaatadaptatie, recreatie, cultuur, stadseconomie, mobiliteit en wonen samen komen. Deze investering in onze publieke ruimte zorgt op termijn voor meer investeringen uit de markt.
 • Bouwen, bouwen, bouwen. Doorbouwen gaat niet vanzelf. De ervaring leert dat in de bouw de crisis vaak later toeslaat. Onze maatregelen voor de midden- en lange termijn zijn gericht op dat dat niet in onze stad gebeurt. Onze enorme bouwopgave gaan we realiseren en dat gaat hand in hand met investeren in hoogwaardige mobiliteit. Tegelijkertijd moet het doorbouwen aan de stad zorgen voor passende woningen voor Rotterdammers én voor banen voor Rotterdammers. In alle investeringen die we de komende jaren gaan doen, nemen we werkgelegenheid voor Rotterdammers nadrukkelijk mee (social return on investment).
 • Werk / omscholingsfonds. Er zullen de komende jaren nieuwe verdienmodellen ontstaan en oude verdienmodellen komen niet meer terug. Om ons arbeidspotentieel in onze stad daarvan mee te kunnen laten profiteren is omscholen en scholing essentieel. Vandaar dat we deze zomer samen met partners werken aan een (om)scholingsfonds voor Rotterdammers. Dit omscholingsfonds is gericht op opleidingen voor die beroepsgroepen (sectoren) waar krapte is of wordt verwacht.
 • 7 stadsprojecten. Met deze stadsprojecten zorgen we voor een beter leefklimaat voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Door meer ruimte voor recreatie, sport en spel. Maar ook door het verlagen van hittestress, de opvang van hevige regenbuien en woningen bouwen op plekken waar het tot nu toe niet mogelijk is vanwege geluidshinder of luchtvervuiling. Kijk voor meer informatie op de pagina Stadsprojecten.

De investeringen die we nu voorstellen moeten werken als katalysator en bijdragen aan nieuwe banen in sectoren die groeien. We gaan in gesprek met het Rijk, het Rotterdams bedrijfsleven, de waterschappen, de woningcorporaties, de EU en de kennisinstellingen om de komende jaren fors mee te investeren. Zodat Rotterdam een stad blijft waar het voor iedereen goed en fijn wonen en werken is.

10x gratis uitjes in Rotterdam

Veel mensen blijven thuis deze zomer vanwege corona. Maar gelukkig is er Rotterdam genoeg te doen. Tien tips voor gratis uitjes -in je eigen stad!- van stadsgids Herco Kruik.

Tip: Kijk op woensdag 15 juli om 12.00 uur naar ‘Sterker Door’ op deze site voor nog meer tips.

 1. Bezoek een kinderboerderij
  Rotterdam heeft veel kinderboerderijen en zelfs een ‘belevenisboerderij’. Leuk voor de kinderen en vaak verrassend dichtbij.
 2. Een stukje ‘haven’ in de stad: Maritiem Museum
  Je kunt naar binnen, maar op het buitengedeelte van het Maritiem Museum kun je gratis een stukje haven beleven, middenin de stad (Leuvehaven, centrum).
 3. Archeologie in de Markthal
  De meeste Rotterdammer kennen de Markthal inmiddels wel, maar heb je De Tijdtrap al bezocht? Deze gratis tentoonstelling van archeologisch vondsten kun je zien in het trappenhuis en de parkeergarages.
 4. Rotterdam Discovery
  Deze gratis tentoonstelling neemt je mee op reis door het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam. Je ontdekt ook een grote maquette van de stad met de nieuwste bouwprojecten erop. Locatie: Rotterdam Tourist Information (in de tuin van het historische Schielandshuis aan de Coolsingel).
 5. Historisch Delfshaven
  Het oudste stukje van Rotterdam is Delfshaven (lang bekend als ‘de Haven van Holland). Een leuke plek voor een historische stadswandeling. Ook mooi: De Oude Haven in het centrum.
 6. De Nieuwe Maasvlakte
  Op Maasvlakte 2 staat het bezoekerscentrum FutureLand. Hier beleef je de toekomst en ontdek je alles over de ontwikkeling van de haven. Bewonder de grootste containerschepen en modernste containerterminals. Geschikt voor jong en oud.
 7. SS Rotterdam
  De SS Rotterdam op Katendrecht kun je deels gratis bezoeken. Zo kun je vanaf het dek je eigen stad inkijken.
 8. Groen Rotterdam
  Het Kralingse Bos is een groene oase waar je kunt wandelen fietsen, sporten, picknicken en relaxen. Aan de Kralingse Plas vind je ook twee werkende molens: De Ster en De Lelie (vaak open op woensdag (10:00-16:00 uur) en zaterdagmiddag (14:00-16:30 uur). Toegang is gratis.
  Ook groen: het Eiland van Breinenoord (vlak onder de Van Brienenoordbrug).
 9. Gratis boeken uitzoeken
  Wie tijd te veel heeft, heeft ook tijd om te lezen. In Leeszaal West mag je doordeweeks gewoon een boek uitzoeken. Helemaal gratis! (Boeken doneren mag natuurlijk ook.)
 10. Veel mooie wandelingen
  Ontdek de stad met behulp van de gratis Rotterdam Routes app. De app neemt je mee op reis door de stad en vertelt je het verhaal door de ogen van echte Rotterdammers. Stevige wandelaars kunnen verder op deze wandelpagina kiezen uit 30 routes in en rond Rotterdam.

Zomercampus010

Twee jongeren voor een blauwe wand

Rotterdam sterker, door kinderen in de zomer voor te bereiden op het nieuwe schooljaar.

Sterk door werk

RDM techniekcollege

Rotterdam sterker, door zoveel mogelijk Rotterdammers aan het werk te houden of te helpen.

Rotterdam geeft ruimte

Strepen op anderhalve meter uit elkaar op straat.

Rotterdam sterker, door het iedereen in de stad te mogelijk te maken om 1,5 meter afstand te houden.

Zomercampagne voor toerisme

Mensen in Rotterdam Centraal

Rotterdam sterker, door het beste van stad en regio in de etalage te zetten.

Vraaguitval voorschoolse educatie

Twee jonge kinderen.

Rotterdam sterker, door peuters extra te laten spelen en leren.

Mobiliteitsplan

Fietsers op de Erasmusbrug

Rotterdam sterker, door meer voorrang te geven aan fietsers en voetgangers.

Circulaire vlonders

Mensen op een vlonderterras

Rotterdam sterker, door ondernemers meer ruimte te geven met circulaire vlonders.

Noodfonds cultuur en sport

Mensen op een voetbalveld.

Rotterdam sterker, door het behoud van cultuur en sport in en voor de stad.

Vouchers voor startups

Mensen in hogeschool Rotterdam

Rotterdam sterker, door 100 vouchers die innovatie en ondernemerschap stimuleren.

Coronaloket

Mensen in een winkel op 1,5 meter afstand

Rotterdam sterker, door snel uitsluitsel voor creatieve ideeën van Rotterdamse ondernemers.

Meer informatie

Heeft u vragen? Mail naar sterkerdoor@rotterdam.nl.

\