Rotterdam. Sterker door jongeren.
Gepubliceerd op: 26-03-2021
Geprint op: 06-05-2021
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/sterker-door-jongeren/
Ga naar de hoofdinhoud

We leven al langer dan een jaar in een wereld met corona. Hierdoor ziet ons dagelijks leven er heel anders uit dan we gewend zijn. En dat geldt waarschijnlijk ook voor jou.

Logo Rotterdam. Sterker Door - Jongeren

We begrijpen dat dit heel lastig is, en dat je niet kunt wachten tot alles weer normaal is. In de tussentijd zijn wij er voor je. Op deze pagina lees je alles wat de gemeente Rotterdam doet voor jongeren tijdens corona. Ook verwijzen we je op deze pagina door naar andere organisaties in de stad die jou kunnen helpen. Maar we vragen je ook om mee te denken. Want jij weet als geen ander wat jongeren belangrijk vinden en nodig hebben. Deze pagina wordt de komende weken verder aangevuld.

Let’s Open Up! Hoe stel jij je open?

Drie mensen met sjaal boven hun hoofd met de tekst 'Rotterdam Make it Happen'.

Open Up is het thema van het Eurovisie Songfestival dat van 18 tot 22 mei in Rotterdam plaatsvindt. Een mooi moment om coronaproof de verbinding met andere Rotterdammers op te zoeken. Maar hoe stel jij je open? Doe mee met de challenge en win SING ALONG at home pakketten van het Eurovisie Songfestival!

Het thema Open Up geeft goed weer waar Rotterdam voor staat: een stad waar mensen mogen zijn wie ze willen zijn, waar iedereen erbij hoort en wordt geaccepteerd. De slogan ‘Open Up’ nodigt mensen uit om zich open te stellen voor een ander, elkaars meningen, verhalen en natuurlijk voor elkaars muziek.

Daarom zijn we heel benieuwd wat openstellen, ontmoeten of verbinden voor jou betekent! Laat het ons weten in maximaal 5 zinnen! Inzenden kan tot uiterlijk 12 mei 2021.

Het pakket zit vol met allerlei leuke duurzame Songfestival spullen om jouw (woon)kamer mee te versieren, zoals een vlag en vlaggenlijn, maar ook scorekaarten en een fansjaal. De kleurrijke prints van de items zijn ontworpen door kunstenaarsduo Studio VollaersZwart. Extra leuk: deze vrolijke printjes zal je ook terug gaan zien in de stad zelf!

  • Je woont, werkt of studeert in Rotterdam. 
  • Je deelt in maximaal vijf zinnen wat openstellen, ontmoeten of verbinden voor jou betekent.
  • Je bent tussen de 14 en 27 jaar oud.

Stuur jouw vijf zinnen naar  sterkerdoor@rotterdam.nl met als onderwerp: Open Up.

Zet in ieder geval de volgende informatie in je e-mail:

  • Wat openstellen, ontmoeten of verbinden voor jou betekent.
  • Je volledige naam, leeftijd én adres zodat we, als je tot de gelukkige winnaars behoort, een pakket naar je toe kunnen sturen.
  • Dat je toestemming geeft dat we jouw gegevens voor de duur van deze wedstrijd opslaan (na afloop van de wedstrijd worden jouw gegevens weer verwijderd).

Challenge je vrienden om ook mee te doen en check de socials van de gemeente Rotterdam en Gespot in 010!

Deze challenge is de tweede in een reeks van drie waarin we samen met jongeren vooruit willen kijken. Uiteraard gaan we graag het gesprek met je aan! Heb je vragen of kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op en dan kijken we er samen naar.

Wij zijn er voor je

Door corona is alles anders en voorlopig is corona nog niet weg. Misschien ben je je bijbaan wel kwijtgeraakt. Of kun je nog niet alle dagen naar school. Je ziet je vrienden minder en er kan veel minder in de stad. Maak je je zorgen, ben je in de problemen gekomen of zit je niet lekker in je vel? En wil je hier iets aan doen? Of wil je weten wat er wél kan? Lees dan verder!

Door de coronamaatregelen kan het nu lastiger zijn om geld te verdienen en rond te komen. Misschien heb je wel een 0-urencontract en word je niet meer ingeroosterd. Of is je contract niet verlengd. Of was je net klaar om aan het werk te gaan, maar zijn er nu opeens een stuk minder vacatures. Wanneer je minder of geen inkomsten hebt kunnen er geldzorgen ontstaan. Heb jij vragen of zorgen over geld of dreig je in de schulden te komen? Blijf er niet mee rondlopen, maar vraag om hulp!

Perspectiefpact

Het Perspectiefpact is bedoeld voor alle Rotterdamse jongeren met geldzorgen. Dat kan dan gaan om grote problemen, schulden bijvoorbeeld. Maar ook als je vragen hebt over budgetbeheer, sparen, werken en andere financiële onderwerpen kun je terecht binnen het Perspectiefpact.

Neem contact op met het Jongerenloket om te bespreken wat we voor jou kunnen doen.

Jongerenoverbruggingsbudget (JOB)

Het Jongerenoverbruggingsbudget is een noodfonds waar je gebruik van kunt maken als je door de coronacrisis in de financiële problemen bent gekomen. Het gaat om een eenmalige financiële ondersteuning, die moet voorkomen dat jouw betalingsachterstanden problematisch worden. Het geldbedrag betalen we rechtstreeks aan de partij waar je een betalingsachterstand hebt.

Bijstandsuitkering voor jongeren

Ga je niet naar school en heb je niet genoeg geld om voor jezelf te kunnen zorgen? Dan heb je misschien recht op een uitkering.

Rondkomen

Wil je meer lezen over hoe je kunt rondkomen als jongere?

Als je naar school gaat of studeert zien jouw schooldagen er nu waarschijnlijk heel anders uit dan voorheen. Lessen worden online gegeven, stageplaatsen zijn schaars en je moet afstand bewaren tot je klasgenoten. Misschien heb je het daar momenteel wel moeilijk mee, dat begrijpen we. Toch proberen we het zo aangenaam mogelijk te maken.

Vervolgopleiding kiezen

Doe jij binnenkort eindexamen in het vmbo? Dan is het verstandig om goed na te denken over je vervolgopleiding. Zodat je straks als je klaar bent een goede kans maakt om een baan te vinden.

Individuele studietoeslag

Ben je minimaal 18 jaar en volg je een opleiding of onderwijs in Rotterdam? Dan krijg je waarschijnlijk studiefinanciering van het DUO en heb je daarnaast nog een bijbaantje. Maar lukt het je niet om te werken naast je studie, omdat je een beperking hebt? Vraag dan een extra toeslag aan bij de gemeente. Dit is de moeite waard, want het gaat om een paar honderd euro per maand.

Rotterdam staat om jou te springen

De gemeente Rotterdam en alle Rotterdamse onderwijsinstellingen willen nieuwe studenten een warm welkom geven. Daarom is er de campagne Rotterdam staat om jou te springen. De website 'Rotterdam staat om jou te springen' is een handige site voor nieuwe studenten met links naar goede informatie over studeren, wonen, vervoer, gezondheid en vrije tijd in Rotterdam.

Scholingsvoucher

Heb je in 2020 of 2021 je mbo-diploma gehaald? En wil je nu gaan werken, maar is er op dit moment door corona geen werk in jouw sector? Met een korte (om)scholing kun je aan de slag in een sector waar wél veel banen zijn. Zoals in de zorg, bouw, ICT, logistiek of techniek. De gemeente Rotterdam heeft voor Rotterdammers als jij een scholingsvoucher. Met een scholingsvoucher kun je je (om)scholing tot mbo 4-niveau betalen, tot een maximum van 2.500 euro.

Een pandemie is niet niks. Het heeft invloed op veel onderdelen van het leven. Bijvoorbeeld op naar school gaan, leuke dingen ondernemen, op vakantie gaan, met vrienden afspreken, daten, werken. Allemaal dingen die voor jou als jongere belangrijk zijn. Als dat dan allemaal niet meer kan, dan kun je daar mentaal last van krijgen. Zit je niet lekker in je vel? Je bent hier echt niet alleen in, dus schaam je niet en praat erover!

Balans in Crisistijd

Als je tussen de 12 en 23 jaar bent en op zoek bent naar een gezonde balans tussen school en privé, dan is de online training ‘Balans in crisistijd’ van Avant Sanare misschien wat voor jou. De training helpt jongeren bij een goede balans tussen thuisonderwijs en genoeg energie overhouden voor dagelijks leven.

Meer weten? Bekijk de website:

E-health

Voel jij je wel eens niet zo happy? Meld je dan aan voor de online training E-health van Avant Sanare. De training op het e-health platform Karify leert jongeren van 12 tot 23 jaar over gevoelens en gedachten die gelukkig of ongelukkig maken. E-health is gericht op het verminderen van (lichte) klachten, zoals paniek, depressie, angst, slapen, piekeren, somberheid, rouw, balans en omgaan met schulden.

Meer weten? Bekijk de website:

Rotterdamse Douwers

Douwers zijn vrijwillig werkende mentoren die midden in de (Rotterdamse) maatschappij staan en zich graag willen inzetten voor kwetsbare jongeren. Op eigen wijze begeleiden zij deze jongeren. Rotterdamse Douwers werkt samen met de gemeente Rotterdam, Het Jongerenloket, de Rotterdamse Wijkteams, werkgeversverenigingen, jongerenorganisaties en opleidingsinstituten. Maar ook met organisaties die gespecialiseerd zijn in verslavingszorg en financieel beheer.

Join Us

Join Us helpt in samenwerking met Wmo Radar Rotterdamse jongeren tussen de 12 en 25 jaar die zich eenzaam voelen. Bij Join us doe je veel leuke dingen en krijg je begeleiding om sociaal sterker te worden. Samen met andere jongeren bedenk en organiseer je allerlei activiteiten op verschillende locaties in de stad. Zoals gamen, film kijken en spelletjes doen. Tijdens de bijeenkomsten zijn er ervaren begeleiders aanwezig die helpen met het maken en behouden van nieuwe vrienden.

@ease

@ease helpt jongeren tussen de 12 en 25 jaar die met vragen rondlopen of niet goed in hun vel zitten. Je kunt er terecht voor een gesprek via de chat of (afhankelijk van de op dat moment geldende coronamaatregelen) op locatie in het centrum. Dat kan anoniem, zonder dat je je hoeft te identificeren. Er zijn geen wachtlijsten, je kunt met al je vragen, klachten en problemen terecht.

Grow It

De Grow-it app helpt jongeren in de leeftijd van 12 tot 25 jaar tijdens de coronacrisis in het omgaan met deze nieuwe situatie. De app is gebaseerd op wetenschappelijke kennis en gamification. Je helpt wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum om écht te snappen hoe het met je gaat en waar jongeren behoefte aan hebben.

Check it-app

In de Check-it app vind je informatie over actuele onderwerpen zoals eenzaamheid, stress, financiën. Je kunt direct vragen stellen via de mail of chat. Of een afspraak maken via het contactformulier. De app is ontwikkeld voor Rijnmondse jongeren op de Rotterdamse mbo’s Albeda, Zadkine, Grafisch Lyceum en Hout- en Meubileringscollege.

Watchthizzz

Watchthizzz.nl is een verzamelplatform voor Rotterdamse jongeren met challenges en een digitale hulplijn op het gebied van eenzaamheid en schulden.

STARr-training

Bij de STARr-training van Indigo ga je aan de slag met oefeningen die je helpen om te gaan met situaties die stress of somberheid bezorgen. De training is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar.

Online training Beter slapen

We hebben allemaal slaap nodig, maar wat als dat nou niet lukt? Je bent niet de enige! Eén derde van de volwassenen in Nederland geeft aan wel eens slaapproblemen te hebben. Wil jij leren wat jou kan helpen beter te slapen? En ben je tussen de 16 en 27 jaar? In deze online training van Indigo leer je waarom jouw slaapgedrag is zoals het is en wat je kunt doen om je slaap positief te beïnvloeden. Kijk hier voor meer informatie:

Online training Minder stress

Heb jij wel eens last van stress? Wil jij leren die stressklachten aan te pakken? In deze online training van Indigo voor jongeren van 16 tot 27 jaar leer je technieken om jouw stress te verminderen. Bijvoorbeeld door beter te ontspannen, op een andere manier te denken en in kaart te brengen waar jij energie van krijgt. Meer informatie:

Online training Minder piekeren

Piekeren, we doen het allemaal wel eens. Maar wat nou als je het niet meer kunt stoppen? In deze online training van Indigo leer je technieken om minder te piekeren en op een positieve manier te denken. Voor jongeren tussen 16 en 27 jaar. Meer weten? Kijk hier:

Huiselijk geweld en kindermishandeling

Heb je te maken met huiselijk geweld of kindermishandeling? In de Veilig Thuis-chat of Chat met Fier kun je hierover anoniem chatten. Professionals en ervaren vrijwilligers luisteren naar je en wanneer je dit wilt en helpen je met advies en ondersteuning. Denk bij kindermishandeling ook aan emotionele verwaarlozing, (online) seksueel misbruik, of geweld dat te maken heeft met de eer van de familie. Daarnaast is er de CARE-FREE app. Deze app geeft je informatie over kindermishandeling en wat je kunt doen. De app is speciaal ontwikkeld door en voor jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar en is volledig anoniem te gebruiken. Download de app gratis via Google Play Store of Apple App Store.

113

Zie je geen uitkomst meer of maak je je zorgen om iemand die geen uitkomst meer ziet? Dan is het goed daar met iemand over te praten. Dat kan via de 113 Zelfmoordpreventie hulplijn. Dit kan dag en nacht, anoniem en vertrouwelijk. Bel 113 of chat.

Alles Oké? Supportlijn

Ben jij tussen de 18 en 24 jaar en heb je behoefte aan een luisterend oor? Speciaal voor jou is er de gratis supportlijn Alles Oké? Dit is een samenwerking van De Luisterlijn, 113, Fier en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bel naar 0800 - 0450 of ga naar de chat. Dagelijks bereikbaar tussen 14.00 en 22.00 uur.

Wanneer je een bepaalde leeftijd bereikt heb je zin om uit huis te gaan. Dan ga je op kamers, of betrek je misschien wel een studio. Er komen dan allerlei nieuwe verantwoordelijkheden op je af. Vaste lasten bijvoorbeeld, want de huur moet natuurlijk elke maand betaald worden, en boodschappen zijn ook niet gratis. Ga jij voor het eerst op jezelf wonen of heb je vragen over wonen? Lees dan mee:

Een woning huren

In Rotterdam kun je een huurwoning huren van een particuliere verhuurder of van een woningcorporatie. Wat hier allemaal bij komt kijken, kun je vinden op deze pagina: Een huurwoning nodig.

Op kamers

Rotterdam is een populaire studentenstad. Het is daarom niet altijd makkelijk om als student of net afgestudeerde een kamer of studentenwoning te vinden. Huren bij een woningcorporatie is een optie en verschillende woningcorporaties bieden specifieke woningen of kamers voor studenten of young potentials. Op de pagina Op kamers vind je meer informatie.

Inschrijven voor een huurwoning

Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je je inschrijven voor een huurwoning op Woonnet Rijnmond. Een deel van de woningen wordt verloot onder de mensen die ingeschreven staan. Maar je kunt ook reageren op 'directekans-woningen'. Wie het eerste reageert komt ook als eerste in aanmerking voor de woning. Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een urgentieverklaring voor een woning van een woningcorporatie, waardoor je voorrang op andere woningzoekenden krijgt. Meer weten over wat er komt kijken bij op jezelf gaan wonen? Zie de pagina Huurwoning.

Huurtoeslag

Huur je een zelfstandige woonruimte? Dan kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Voor jongeren onder de 23 jaar gelden andere eisen dan voor jongeren boven de 23 jaar. Benieuwd of jij huurtoeslag kunt krijgen? Check het op de website van de Belastingdienst.

Tijdelijke woningen in Rotterdam

In Rotterdam is een groot tekort aan woningen. Daarom is het plan om 50.000 nieuwe woningen te bouwen voor 2040. Rotterdam plaatst op korte termijn 700 tot 1.000 flexwoningen die 10 jaar blijven staan. Deze woningen zijn onder andere bedoeld voor jongeren, studenten, jonge statushouders, jonge leraren en politieagenten. Op de pagina Tijdelijke woningen kun je terecht voor meer informatie.

Huur te hoog?

Een huisbaas mag niet zomaar elke huurprijs vragen voor een studentenkamer of huurwoning. Op weetwatjehuurt.nl kun je checken of je teveel betaalt en je vindt er handige tips voor huurders. Ook kun je je maximale huurprijs controleren met de huurprijscheck bij de Huurcommissie. Klopt de huurprijs niet met de maximale prijs of de staat van onderhoud? Dan kun je de procedure voor huurverlaging bij de Huurcommissie starten. Het Huurteam Rotterdam kan helpen bij het nemen van stappen tegen je verhuurder.

Werken is een belangrijk onderdeel van het leven. Je verdient er je geld mee zodat je je vaste lasten kunt betalen en geld hebt om leuke dingen van te doen. Maar je leert er ook veel mensen en leuke collega’s door kennen. Door corona hebben veel jongeren hun baan verloren of werken ze nu veel minder. Geldt dit ook voor jou? Ben je een jonge ondernemer of ZZP’er en heb je door de coronamaatregelen (tijdelijk) geen inkomen? We helpen je graag.

Leerwerkloket

Corona maakt duidelijk dat het belangrijk is dat je je kunt aanpassen en blijft werken aan je eigen ontwikkeling. Het Leerwerkloket Rijnmond weet alles over leren en werken in de regio. Ze kunnen je helpen met advies over je opleiding en carrière. Het Leerwerkloket heeft een nieuwe website speciaal voor jongeren:

Op Leerwerkloket Rijnmond staat informatie over mogelijkheden op de arbeidsmarkt, tips over solliciteren en omscholing om een ander beroep te gaan leren:

HalloWerk

HalloWerk brengt werkgevers en werkzoekenden direct met elkaar in contact, via een online platform én persoonlijke begeleiding. Meer weten?

Scholingsvoucher

Heb je in 2020 of 2021 je mbo-diploma gehaald? En wil je nu gaan werken, maar is er op dit moment door corona geen werk in jouw sector? Met een korte (om)scholing kun je aan de slag in een sector waar wél veel banen zijn. Zoals in de zorg, bouw, ICT, logistiek of techniek. De gemeente Rotterdam heeft voor Rotterdammers als jij een scholingsvoucher. Met een scholingsvoucher kun je je (om)scholing tot mbo 4-niveau betalen, tot een maximum van 2.500 euro.

Rotterdamse Startersbeurs

Het is voor Rotterdamse jongeren die net hun opleiding hebben afgerond en nog weinig werkervaring hebben een moeilijke tijd om een baan te vinden. De coronapandemie en economische crisis maakt het voor werkgevers lastig om jonge medewerkers binnen te halen. Ben je tussen de 18 en 26 jaar en heb je net je diploma binnen? Voor jou en werkgevers biedt de Rotterdamse Startersbeurs een oplossing.

Heb je een mening over hoe Rotterdam jongeren kan helpen sterk uit de coronaperiode te komen? Of wil je iets organiseren voor leeftijdsgenoten? Hier kun je terecht:

Young010

Dit is hét jongerencollectief van Rotterdam dat als doel heeft de stad leuker, mooier en beter te maken voor jongeren. 30 Jongeren tussen de 13 tot 23 jaar gaan over allerlei onderwerpen in gesprek met andere jongeren en volwassenen in de stad. Ze adviseren het stadsbestuur over wat er onder jongeren leeft en over wat zij belangrijk vinden. In december 2020 is de Jongerentop010 gehouden. Tijdens de top hebben 400 Rotterdamse jongeren zich uitgesproken over de gevolgen van corona op hun leven. Wil je meer weten over Young010? Kijk dan op de website:

Jongeren Bijdrage Regeling

Loop jij al een tijdje met een goed idee rond? Een idee waar jouw vrienden iets aan hebben en dat ook nog eens goed is voor jouw wijk en voor de stad? Dien dan een aanvraag in voor de Jongeren Bijdrage Regeling (JBR). Dit fonds levert een financiële bijdrage (maximaal 2.000 euro) aan projecten of evenementen van Rotterdamse jongeren tussen de 12 en 27 jaar. Een jongerenjury beoordeelt jouw idee. Ook jongeren uit Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg kunnen hun idee aanmelden. Meer weten? Ga dan naar de website:

Coronamaatregelen Rotterdam

De coronamaatregelen zijn op 28 april versoepeld. Zo is de avondklok afgeschaft. Ook in Rotterdam kun je weer een terrasje pakken, thuis 2 mensen ontvangen en winkelen zonder afspraak. Blijf hierbij wel altijd op de basisregels letten, zoals handen wassen en afstand houden. Heb je klachten? Blijf dan thuis en laat je testen.

Alle coronamaatregelen handig op een rij op deze pagina:  

GGD Rotterdam-Rijnmond

Op deze pagina vindt je meer informatie over het coronavirus:

Nederlands Jeugd Instituut

Waarom kunnen jongeren zich nog niet laten vaccineren? Waarom moet ik me na een zelftest nog aan de maatregelen houden? Waarom worden versoepelingen telkens beloofd, maar gaan ze nooit door?

Op de website van Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) staan antwoorden op waarom-vragen van jongeren over corona. Maar je vindt er ook informatie over de maatregelen, hoe je positief kunt blijven in deze tijd en waar je hulp kunt zoeken:

Wat kan er nog wel?

Door de coronamaatregelen kan er nu heel veel niet. Maar: er zijn ook dingen die nog wél kunnen. Op deze kaart een overzicht van de activiteiten die georganiseerd worden op de Rotterdamse pleinen. Het overzicht is nog niet compleet en wordt de komende tijd aangevuld.

Rotterdam. Sterker door.

Als gemeente maken we veel plannen mét Rotterdammers, want Rotterdammers weten als geen ander wat goed is voor hun stad. Veel van deze ideeën voeren we uit onder de noemer 'Rotterdam. Sterker Door'. Check het op de pagina Sterker Door.

Meer informatie

Heb je onze hulp nodig? We zijn er voor je. Neem contact op met het Jongerenloket, dan kijken we samen wat voor jou een passende oplossing is. Het Jongerenloket kun je bereiken door te bellen naar 010 - 267 13 00 of te mailen naar info@jongerenloket.rotterdam.nl. Meer weten over het Jongerenloket? Bezoek dan de pagina over het Jongerenloket.