Platform 'Sterker door nieuwe ideeën'
Gepubliceerd op: 13-07-2020
Geprint op: 30-10-2020
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/sterker-door-ideeen/
Ga naar de hoofdinhoud

De afgelopen periode hebben we gezien dat er veel creativiteit zit in Rotterdammers om elkaar in moeilijke tijden te ondersteunen. Ook nu nog, in de herstart en met de maatregelen om afstand te houden.

Digitalisering is in een stroomversnelling geraakt en met deze koers willen we verder gaan. Met het digitale platform ‘Sterker door nieuwe ideeën’ willen we creativiteit ondersteunen en de betrokkenheid van bewoners bij hun wijk, buurt of dorp een podium geven. Juist nu, in deze fase van herstart, is doe- en denkkracht hard nodig bij het herstel van de stad. Om de verbinding tussen bewoners te versterken en de lokale economie een boost te geven. Als het platform succesvol is, wordt er gekeken naar een uitrol in andere gebieden van Rotterdam.

Drie gebieden

We beginnen met een digitaal platform voor de kernen Hoek van Holland, Pernis en Rozenburg. Iedereen kan zijn idee of plan hier kwijt, zolang het gaat over deze drie gebieden. Een belangrijke voorwaarde voor het indienen van het idee is dat de lokale ondernemers in de drie gebieden er profijt van hebben en nieuwe kansen kunnen creëren voor hun onderneming. De inbrengers stemmen zelf op de beste ideeën, het idee met de meeste stemmen wint.
Het digitale platform is een van de eerste zichtbare maatregelen van de kleine kernen aanpak, een programma dat tot 2030 loopt en waarin gemeente, inwoners en partners nauw samenwerken om de vitaliteit en leefbaarheid in Hoek van Holland, Pernis en Rozenburg te verstevigen.

Voor wie is het?

Het platform is voor iedereen die een goed idee of plan heeft voor de gebieden Hoek van Holland, Pernis en Rozenburg. Wel moet het idee of plan bijdragen aan de onderlinge verbondenheid in deze gebieden. In de uitvoering moeten zowel bewoners als lokale ondernemers betrokken worden.

Wat levert het op?

  • Inwoners en ondernemers weten vaak het beste wat er nodig is voor hun straat of wijk. Zij beslissen dus zelf waar het geld voor nieuwe plannen en ideeën naartoe gaat
  • Een kans voor iedereen om zijn stem te laten horen, lokale ondernemers te steunen en mee te doen
  • Een boost voor de lokale ondernemers en hun business
  • Onderlinge verbondenheid en betrokkenheid van bewoners en ondernemers bij hun wijk, buurt of dorp.

Wat staat er op het programma?

  • Vanaf half juli tot 19 september 2020 kunnen mensen plannen en ideeën indienen. Het plan moet voldoen aan een aantal spelregels, die op het platform vermeld staan
  • Voor elk plan is maximaal 7.500 euro beschikbaar en elk gebied heeft totaal 50.000 euro beschikbaar
  • Begin oktober start de stemronde en in november zijn de winnaars bekend.

Wanneer kijken we tevreden terug?

Hoe meer goede plannen, hoe beter. En hoe meer stemmen, des te meer draagvlaak er is om de plannen tot uitvoering te brengen. Het is aan de indieners van de plannen om ervoor te zorgen dat de ideeën bekend raken onder inwoners zodat er gestemd gaat worden.