Stadsmarinier Nienke Riemersma
Gepubliceerd op: 01-01-2018
Geprint op: 25-03-2019
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/stadsmarinier-riemersma/
Spring naar het artikel

Nienke Riemersma (Rotterdam, 1978) is sinds februari 2017 stadsmarinier High Impact Crime (HIC) en verantwoordelijk voor de aanpak van straatroven, woninginbraken en overvallen in de stad.

Daarvoor was ze programmanager Asiel en Vluchtelingen, voor onder andere de bouw van het AZC Rotterdam. Sinds 2001 werkt ze bij Directie Veiligheid (gemeente Rotterdam) op allerlei terreinen, zoals Jeugd & Veiligheid en Openbare Orde en Veiligheid (cameratoezicht, crisisbeheersing, en voetbalzaken). Na de strandrellen in Hoek van Holland (2009) werd  ze teamleider Evenementen en Demonstraties.
Nienke studeerde Bestuurskunde/Overheidsmanagement. Ze is moeder van twee zoons.

'Als geboren en getogen Rotterdamse is er geen andere stad waar ik me zo verbonden mee voel als Rotterdam. Ik ken deze stad en haar bewoners.'

Nienke Riemersma

Nienke Riemersma’s werkgebied beslaat heel Rotterdam.
Voor de aanpak van woninginbraken werkt ze met vijf hotspots in de stad: Bospolder-Tussendijken, Tarwewijk, Pendrecht, Bloemhof en Vreewijk.

De stadsmarinier HIC richt zich op de aanpak van straatroven, woninginbraken en overvallen. Hierbij is aandacht voor preventie, repressie, daderaanpak, en natuurlijk nazorg voor slachtoffers.

Bij de HIC-aanpak werkt Nienke nauw samen met de politie, het Openbaar Ministerie, het Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond, de Reclassering, Stadsbeheer, de woningbouwcorporaties en bewoners en ondernemers in de wijken.

De HIC-aanpak is gebaseerd op vijf pijlers:

  1. Minder recidive (onder andere persoonsgerichte aanpak voor daders van HIC-delicten)
  2. Grotere pakkans
  3. Minder gelegenheid (voorkomen van de delicten, door onder andere het hang en sluitwerk van woningen te verbeteren, en tijdens de donkere dagen meer toezicht op straat)
  4. Minder opbrengst (onder andere aanpak op heling, maar ook de boodschap ‘Goud uit Huis’)
  5. Minder Impact (nazorg voor slachtoffers en aandacht voor kwetsbare groepen, zoals senioren).

'Als geboren en getogen Rotterdamse is er geen andere stad waar ik me zo verbonden mee voel als Rotterdam. Ik ken deze stad, en haar bewoners. Ik help graag mee om de stad nog een beetje mooier en veiliger te maken!'

Meer informatie

Heeft u een vraag aan Nienke, dan kunt u haar bereiken via e-mail en mobiel: 06 - 51 71 85 43.