Samen tegen schulden
Gepubliceerd op: 13-07-2021
Geprint op: 03-12-2021
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/samen-tegen-schulden/
Ga naar de hoofdinhoud

In Rotterdam werken we met een groot team professionals aan de schulddienstverlening. Via verschillende kanalen komen Rotterdammers met schulden terecht bij trajectbegeleiders van het Expertise Team Financiën (ETF).

De trajectbegeleiders bieden ondersteuning aan Rotterdammers met schulden, die niet in staat zijn om zelf inzicht en overzicht te creëren in hun financiële- en schuldensituatie. Zij onderzoeken wat een passende oplossing is voor de situatie van de klant. Binnen de schuldenaanpak wordt nauw samengewerkt door Werk en Inkomen, Jongerenloket, Vraagwijzer, Prestatie010, Expertise Team Financiën, Hulpteam Geldzaken, Regie Bewindvoering, Regionaal Bureau Zelfstandigen, Wijkteams, Kredietbank Rotterdam en zorg- en welzijnsorganisaties. 

Inmiddels kunnen we een aantal succesverhalen delen. Soms groot, soms een aaneenschakeling van kleine lichtpuntjes. Samen proberen we het taboe rondom schulden te doorbreken, geldproblemen bespreekbaar te maken en drempels bij de aanmelding voor gemeentelijke schulddienstverlening op te heffen.  

Bekijk hieronder filmpjes waarin professionals die betrokken zijn bij de schuldenaanpak met elkaar het gesprek aangaan en je meenemen in hun praktijkverhalen en eigen ervaringen in de samenwerking. (Klik op de afbeelding om naar het filmpje te gaan) 

Samenwerking ETF en Jongerenloket

Ludmila Lopes de Brito en Constantia Baag

Ludmila Lopes de Brito is trajectbegeleider bij het Expertiseteam Financiën en Constantia Baag is jongerenconsulent van het Jongeren Perspectief Fonds. Beiden werkten nauw samen in de casus welke in het filmpje besproken wordt. 'Door onze samenwerking wordt deze jonge vrouw nu op meerdere gebieden geholpen'.

Samenwerking ETF en KBR

Senada Dzaferovic, Ingrid van Daele en Robert Spruit

Senada Dzaferovic (trajectbegeleider), Ingrid van Daele (schuldbemiddelaar) en Robert Spruit (budgetconsulent) ervaarden dat samenwerken leidt tot succesvolle trajecten.  Ze blikken terug op een praktijkverhaal waarin een jonge alleenstaande moeder met grote zorgen centraal staat. 'Door de samenwerking gaat het nu heel goed met haar, ze positiever, is verhuisd en heeft urenuitbreiding gekregen op het werk.'

Samenwerking ETF en RBZ

Han Spoor en Wendy Hazenberg

Een mooi praktijkvoorbeeld is afkomstig van Chris Maarsen (trajectbegeleider) en Karima Rosa-Jamali (consulent zelfstandigen bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen). 'De ex-ondernemer kon zijn boekhouder niet meer betalen en daardoor geen jaarcijfers overhandigen. Een ontruiming was nabij. Door samen te werken is het gelukt de boekhouding te laten doen, en een schuldregeling te starten bij de Kredietbank.'

Samenwerking ETF en Prestatie010

Karima Rosa-Jamali en Chris Maarsen

In dit filmpje vertellen trajectbegeleider Han Spoor (Expertise Team Financiën) en activeringscoach Wendy Hazenberg (Prestatie010) over hun succesvolle gezamenlijke aanpak. 'Samen hebben we de aanpak bepaald. Dat werkte heel goed! De klant voelt zich echt enorm gesteund. Hij gaat weer naar buiten om te wandelen en voelt zich fitter en sterker'.

Rotterdam Sterker Door

'Rotterdam Sterker Door.' is de grootstedelijke aanpak die stad, haven en regio erbovenop helpt en ervoor zorgt dat we sterker uit de crisis komen. Het is een aanpak geïnitieerd door de gemeente die voor en met de stad wordt ingevuld. Door de coronapandemie is het aantal mensen in Rotterdam met schulden naar verwachting nóg meer toegenomen. Daarom werken wij ‘Samen tegen Schulden’. De campagne ‘Samen tegen Schulden’ is onderdeel van ‘Rotterdam Sterker door Samenwerken’.

Rotterdam start campagne SchuldStop

SchuldStop is een nieuw merk van de gemeente Rotterdam en is samen met Kredietbank Rotterdam, Vraagwijzer, wijkteam, Prestatie010, ETF, Jongerenloket, RBZ en de externe partners DOCK, Welzijn om de hoek, SOL, PIT010, WMO Radar en Humanitas ontwikkeld. Met SchuldStop verbinden we alle ketenpartners met elkaar zodat we Rotterdammers met geldzorgen en schulden beter bereiken en kunnen helpen.

SchuldStop start de komende weken met een reeks video's voor en door Rotterdammers  om zo makkelijker het gesprek aan te gaan bij heftige levensgebeurtenissen. De komende weken volgen er video's over:

  • schulden door werkloosheid
  • schulden door echtscheiding
  • schulden door ziekte
  • schulden door overlijden
  • schulden door zogeheten geldezels.

Later dit jaar hangen er ook posters in de stad.