Kansen voor Rotterdammers
Gepubliceerd op: 09-04-2019
Geprint op: 21-02-2020
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/kansen-voor-rotterdammers/
Spring naar het artikel

Rotterdammers zien hun toekomst in de stad met vertrouwen tegemoet. Wat moet er gebeuren om dat zo te houden? Welke onderwerpen zijn daarbij echt belangrijk voor Rotterdam nu en in de toekomst?

Het college van B en W heeft drie thema’s benoemd. Op deze pagina gaan we in op het thema 'Kansen voor Rotterdammers' en hoe de stad, partners en het bestuur daar samen aan werken.

De andere thema's zijn:

Een generatie zonder achterstanden

Dit college zet zich volop in voor jonge Rotterdammers. Het is van groot belang dat de nieuwe generatie zonder achterstanden opgroeit. Daar heeft ze de rest van haar lange leven profijt van. En de stad ook. De Rotterdamse jeugd krijgt daarom alle kansen zich te ontwikkelen. Door investeringen in goed onderwijs, minder armoede en schulden, taal en meer banen. Het opleidingsniveau van de jonge Rotterdammers moet omhoog. Zo zijn ze beter voorbereid op de eisen van de arbeidsmarkt, nu en in de toekomst.

Armoede en schulden aanpakken

Het college zet ook zijn schouders onder het aanpakken van armoede en schulden. En op het verminderen van het aantal Rotterdammers met een bijstandsuitkering en te zorgen dat méér mensen aan het werk kunnen. Het terugdringen van het aantal ‘laaggeletterden’ is een andere prioriteit. In Rotterdam hebben in vergelijking met andere steden, veel mensen moeite met lezen en schrijven. Dat verkleint hun kansen om volwaardig mee te doen aan de samenleving.

4.000 werkzoekenden duurzaam aan het werk

Mensen aan tafel in gesprek

Dit jaar hielpen het bedrijfsleven, initiatieven in de stad en gemeente Rotterdam 4.000 Rotterdammers aan een baan. Door meer aandacht voor de persoon achter de werkzoekende te hebben, is het gelukt om betere matches maken met de vraag van werkgevers. Bekijk het filmpje.

Steffie helpt bij aanvragen toeslagen

Illustratie Steffie

Zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of huurtoeslag aanvragen is niet zo makkelijk als je moeite hebt met lezen en schrijven. Op de website uitlegtoeslagen.nl legt Steffie eenvoudig uit hoe het aanvragen werkt. Goede uitleg over toeslagen kan helpen bij het voorkomen van financiële problemen.

Dagprogrammering vergroot kansen voor kinderen

Still van het filmpje

Leerlingen van scholen in de Children’s Zone op Rotterdam Zuid krijgen tien extra activiteitsuren per week aangeboden. Bekijk het filmpje op YouTube.

Lessen digitale vaardigheden voor kinderen

Meisjes kijken met een docente naar een laptopscherm.

Kinderen in Hoogvliet krijgen proeflessen digitale vaardigheden. Zo krijgen ze betere kansen op werk. Lees het artikel in de Stadskrant op pagina 5.

Sporten en Nederlands leren

Deelnemers van De Gezonde Taaltafel zitten aan tafel.

Sport- én taalles voor vrouwen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Dat is de kern van ‘De Gezonde Taaltafel’. Ook tijdens sporten sla je de taal op.

Wat kunt u zelf doen?

Illustratie van pratende mensen aan tafel.

Wat kunt u zelf doen om Rotterdam nog beter en mooier te maken? Er zijn tal van mogelijkheden. Bekijk hoe u de handen uit de mouwen kunt steken.

ZangExpress geeft kinderen extra kansen

Pop-upkoor ZangExpress bij een optreden in de Centrale Bibliotheek Rotterdam

Rotterdamse kinderen laten zingen en muziek maken. En zo plezier, zelfvertrouwen en extra kansen geven. Dat doet ZangExpress. Speciaal voor kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben. Er is meer in het leven dan geldzorgen.

Huiswerkbegeleiding en ‘koken met moeders’

Wethouders Grauss (links), Kasmi (midden) en Moti (rechts) te midden van deelnemers van het project ‘Koken met moeders’.

Bij het Huis van de Wijk in IJsselmonde melden vier wethouders zich voor een werkbezoek.

\