Digitale dienstverlening
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 18-04-2019
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/digitale-dienstverlening/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

De gemeente is voor iedereen met een internetaansluiting en DigiD overal bereikbaar. Want zakendoen kan ook via internet. Onze dienstverlening is die als van een webwinkel: snel, veilig, gemakkelijk en altijd bereikbaar.

Het digitale gemeentelijk loket heet Mijn Loket. Veel producten zijn via Mijn Loket aan te vragen en soms zelfs te betalen met iDEAL of creditcard. Burgers loggen in met DigiD, bedrijven of instellingen doen dit met eHerkenning.

Producten waarvoor u langs moet komen

Voor een aantal producten is een persoonlijk bezoek aan een stadswinkel nodig. Bijvoorbeeld voor identiteitsdocumenten zoals een paspoort of rijbewijs. In dit geval kunt u digitaal een afspraak maken en bent u direct aan de beurt.

Makkelijk en snel

  • snel: u kunt op ieder moment, en waar u wilt, een product aanvragen of een afspraak maken
  • makkelijk: u logt in op Mijn Loket met uw DigiD-inlogcode en vraagt direct het product van uw keuze aan 
  • actueel en compleet: bekijk de status van uw aanvragen, raadpleeg gemeentelijke aanslagen en bekijk uw persoonlijke gegevens uit de Basisregistratie personen (BRP)
  • veilig: het gebruik van DigiD waarborgt de privacy van uw persoonsgegevens
  • na inloggen ziet u dat uw persoonsgegevens al zijn ingevuld op het aanvraagformulier

Gegevens al ingevuld

Een ander voordeel van de digitale dienstverlening is dat persoons- en bedrijfsgegevens die bij ons bekend zijn al ingevuld zijn. Bij iedere nieuwe aanvraag zijn de aanvraagformulieren op die zaken al ingevuld. Het maakt de kans op fouten kleiner.

Minder papier

De gemeente heeft ook ingezet op het terugdringen van de papierwinkel. Veel formulieren zijn geschrapt of er is één formulier van gemaakt. Voor het melden van overlast in de buitenruimte kan van hetzelfde formulier gebruikt gemaakt worden waarop ook vragen en klachten aan de gemeente worden ingediend.

Geen internetaansluiting?

Voor diegene die geen internetaansluiting heeft, is een internetzuil aanwezig in de stadswinkel in de buurt. U kunt ook gebruik maken van de computers in de bibliotheek.